Vokoun putuje do Pittsburghu, podepsal na 2 roky

04. 06. 2012, 17:50 » Novinky - Autor: Martin Zíta

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Hodně nečekaný trejd se odehrál ve Východní konferenci. Český gólman Tomáš Vokoun, jenž hájil barvy Washingtonu, putuje do Pittsburghu, tedy k jednomu z největších rivalů. Capitals přesněji poskytli Penguins práva na jednání s Vokounem o novém kontraktu, jako to třeba po konci minulé sezony zažil Christian Ehrhoff, který takto cestoval hned dvakrát. Pens za tuto možnost zaplatili volbou v sedmém kole letošního draftu.

A netrvalo ani pár hodin a práva na jednání zužitkovali. Penguins a Tomáš Vokoun se dohodli na dvouleté smlouvě s ročním platem dva miliony dolarů. Se zkušeným gólmanem se počítá jako s lepší náhradou za Brenta Johnsona, kterému po sezoně vyprší kontrakt a stane se volným hráčem.

Stejný osud čekal i Vokouna, ten ve Washingtonu nezanechal zrovna nejlepší stopu a bylo jasné, že zamíří jinam. Přesto je tento trejd velkým překvapením. Ovšem rozhodně se jeví rozumně.

Pens potřebovali nutně zkušeného gólmana, který navíc má stále vysoký herní standard. To aby se neopakovala situace z letošního play off. Marc-André Fleury si vybral slabší zápasy, ovšem nasadit Johnsona by byl snad ještě větší risk. S Vokounem by to mělo být jiné.

A ani Capitals netratí. Je jasné, že po 1. červenci by Washington opustil a jelikož by se stal volným hráčem bez omezení, Caps by za jeho odchod nedostali vůbec nic. Takto dostali alespoň volbu v sedmém kole draftu.

Ač to není nějaká výhra, Washington za posledních 15 let draftoval v 7. kole jedenáctkrát a do NHL nakoukli jen dva hráči – Andrew Gordon (12 zápasů) a Rastislav Staňa (6).