Martin St. Louis stále čeká na první branku v dresu NY Rangers

30. 03. 2014, 15:10 » Analýzy - Autor: Petr Widenka

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
24 dní a 13 odehraných zápasů, tolik má za sebou Martin St. Louis v barvách NY Rangers. Nebylo by na tom nic tak podivného, kdyby kanadský útočník za tu dobu ani jednou nepřekonal brankáře soupeřů. Na svém kontě má zatím pouze tři asistence a jeden kladný bod ve statistice plus/mínus. Přitom Rangers za něj obětovali kapitána Ryana Callahana, první výběr v draftu 2015 a druhý v letošním roce. Více branek (jednu) má na svém kontě i obránce Raphael Diaz, ačkoliv od svého příchodu z Vancouveru odehrál pouze čtyři utkání.

St. Louis se přitom snaží seč může, v posledně hraném utkání na ledě Calgary se mu dokonce podařilo překonat gólmana domácích. Rick Nash mu nahrával před branku a kanadský veterán sklepl puk mezi betony gólmana Karriho Rämy. Jenže kotouč šel za brankovou čáru od St. Louisovy brusle a po poradě s videorozhodčím bylo usouzeno, že se jednalo o úmyslné kopnutí. Nejen, že se osmatřicetiletý křídelní útočník neprosadil, ale navíc to bylo už páté utkání v řadě, ve kterém vyšel bodově naprázdno.

Martin St Louis
MARTIN ST. LOUIS NYR
Pravé křídlo
Základní část 2013/14
GP: 75 | G: 29 | A: 35 | Body: 64
Střely: 191 | +/-: 13
Problémem samozřejmě může být změna prostředí. St. Louis strávil v organizaci Tampy Bay 14 let a právě zde si vybudoval reputaci hvězdného hráče. S tímto týmem slavil v roce 2004 svůj jediný Stanley Cup, v jeho barvách vyhrál dvakrát Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče základní části a jednou byl oceněn Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče. Kanadský veterán si zatím nesedl ani s novými spoluhráči, od svého příchodu k Rangers hrál už ve třech různých formacích. Momentálně nastupuje s Carlem Hagelinem a Bradem Richardsem, společně s kterým v roce 2004 slavil Stanley Cup. Jenže tito dva hráli naposledy spolu před šesti lety. Samozřejmě je otázkou, jestli by hráč St. Louisova kalibru neměl mít problém hrát v podstatě s kýmkoliv.

„Někdy na sebe můžete být až příliš tvrdí, někdy do toho naopak nedáváte maximum. Snažíte se prorazit za každou cenu, ale občas to prostě z nějakého neznámého důvodu nejde. Musíte hlavně najít spoluhráče, se kterými si herně i lidsky sednete. Stačí jedna jediná povedená střela a všechno se může rázem změnit,“ řekl St. Louis. Nevýrazný herní projev kanadského útočníka je zatím zastíněn výkony celého týmu. Henrik Lundqvist chytá bravurně, k čemuž dopomáhá i velmi solidní práce obránců, zatímco v útoku přiložilo ruku k dílu více hráčů, kteří sbírají body do tabulky produktivity.

Rangers vyhráli šest z posledních osmi odehraných utkání, v tabulce Východní konference jim patří 5. místo. „Když se podíváte na naše výsledky v posledních zápasech, tak uvidíte, že se nám nevede vůbec špatně. Tým hraje výborně a to je konečně to hlavní, co potřebujete k úspěchu. Kdybych sbíral body jak na běžícím páse a naše mužstvo by prohrávalo, pak by to bylo ještě horší, než nyní,“ řekl St. Louis.

Z Tampy Bay si kanadský veterán „přivezl“ 29 branek, přesto se považuje spíše za tvůrčí typ. „Myslím, že nikdo mě nepovažuje za typického kanonýra. Snažím se spíše vytvořit prostor pro spoluhráče, i když vím, že občas bych měl situaci řešit střelou a ne riskantní přihrávkou na lépe postaveného kolegu. Na druhou stranu se nesnažím být někým, kým prostě nejsem,“ řekl k tomuto tématu St. Louis.

Rangers mají před sebou posledních sedm zápasů základní části, ve kterých si osmatřicetiletý Kanaďan ještě může vylepšit svoje statistiky. Určitě by mu to pomohlo i pro play off, které zdá se Jezdce ani letos nemine. „Hrál výborně celou svoji kariéru a všichni věříme tomu, že se chytne i u nás,“ řekl útočník Brian Boyle.