Kirk Maltby ukončil kariéru

13. 10. 2010, 13:00 » Informace z klubů - Autor: David Kolář

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Jak jsme vás již informovali ráno v review, před utkáním Detroitu s Coloradem ukončil oficiálně svou profesionální kariéru v NHL Kirk Maltby. O konci jeho kariéry se mluvilo, když se sedmatřicetiletý veterán nedostal na soupisku Red Wings pro tuto sezonu a následně odmítl jít hrát na farmu Red Wings do Grand Rapids (AHL).

Úvod své profesionální kariéry zahájil v dresu kanadského Edmontonu, ale nejlepší léta strávil Maltby v Detroitu, kde odehrál 14 sezon a pomohl Rudým křídlům získat čtyři Stanley Cupy (1997, 1998, 2002, 2008).

V NHL odehrál celkem 1072 utkání, ve kterých nasbíral 260 kanadských bodů za 128 branek a 132 přihrávek. V 169 zápasech play off si připsal 16 branek a 15 asistencí a nejpovedenější rok ve vyřazovacích bojích zažil v ročníku 96/97, kdy ve dvaceti utkáních nasbíral sedm bodů za 5 gólů a 2 asistence.

Ve své poslední sezóně stihl Maltby v NHL jen 52 zápasů (4+2) v základní části a kvůli zranění ramene musel vynechat celé play off. Po sezóně mu vypršela smlouva, ale Maltby se dohodl na jejím ročním prodloužení.

V NHL vynikal především nekompromisní obranou hrou a spolu s Krisem Draperem a Darrenem McCartym vytvořili tzv. "Grind Line". Jejich defenzivní práce byla vyhlášená a tato trojice vynikala při hře v oslabení a při bránění nejlepších hvězd soupeře.

„O své situaci jsem věděl už v létě, když jsem jednal s Kennym Hollandem," řekl Maltby.

„Kirk si nikdy na nic nestěžoval," říká Holland (prezident a manažer Red Wings). „Ať už se jednalo o čas na ledě nebo o vyjednávání platových podmínek a když byl starší, nedělalo mu problém vzít pod ochranná křídla mladší spoluhráče."

„Jeho největší přínos byl v oddanosti ke klubu," řekl o Maltbym jeho trenér Mike Babcock. „Nedělalo mu problém odehrát šest, dvanáct nebo osmnáct minut. Vždy šel všem příkladem opravdového profesionála."

Maltby opouší mantinely, ale v Detroitu bude nadále pokračovat ve funci vyhledávače talentů neboli skauta.