Montreal bude čelit rozjetému Chicagu, v New Yorku druhé letošní derby

14. 01. 2016, 18:30 » Preview - Autor: NHLportal.cz

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Po čtyřzápasové čtvrteční noci nás čeká opět další hrací den s osmi utkáními. Mezi nimi najdeme i velmi zajímavé souboje, vypíchnout můžeme například druhé newyorské derby mezi Islanders a Rangers nebo tradiční souboj z Original Six mezi Montrealem a Chicagem, které míří za svou devátou výhrou v řadě. V souboji dvou trápících se týmů se pak potkají Nashville s Winnipegem. To ve formě hrající Arizona přivítá v letošním roce až na jednu prohru zatím neporažený Detroit, zatímco fanoušci v San Jose budou sledovat bývalého trenéra Sharks Todda McLellana, poprvé však na střídačce Edmontonu.

NYI NY ISLANDERS (23-15-5) - NYR NY RANGERS (23-14-5)

Druhý zo štyroch vzájomných zápasov sa odohrá znovu v Barclays Center. Prvý vyhrali domáci až po samostatných nájazdoch. V bránke stála dvojica brankárov, ktorá bude kryť chrbty svojim hráčom aj dnes.

Islanders nazbierali od začiatku sezóny 51 bodov a to je rovnako ako ich rival z New Yorku, no patrí im tretie miesto, zatiaľ čo Jazdcom druhé. Doma majú záznam 14-7-2 a z posledných jedenástich zápasov vyhrali osem. Proti tímom z Metropolitnej divízie vyhrali sedem z posledných desiatich hier. Oslabenie domácich na vlastnom ľade je tretie najlepšie z ligy (89.1%). V posledných troch zápasoch zneškodnili všetkých trinásť presiloviek súpera.

V derby si nezahrá Travis Hamonic, Jean-Francois Berube, Eric Boulton a Johnny Boychuk.

Jaroslav Halák (10-8-3, 2.22 GAA, 92.0%) má proti Rangers bilanciu 11-6-0 s 92.1% úspešnosťou a priemerne inkasuje 2.52 gólu na zápas. V poslednom vzájomnom zápase inkasoval z 34 striel jeden gól. Na vlastnom ľade vyhral sedem z dvanástich štartov s 91.6% úspešnosťou. Tento mesiac odchytal dve hry, v ktorých inkasoval zo 68 striel sedem gólov (89.7%).

Jazdci hrajú mimo svojho ľadu dosť biedne. V Metropolitnej divízii sú najhorším tímom mimo Madison Square Garden. Ich záznam je 7-9-3 a z posledných desiatich zápasov vyhrali iba jeden. Po dvojdňovej pauze vyhrali šesť z posledných ôsmich zápasov. Z posledných ôsmich návštev Barclay Center vyhrali šesť hier. V posledných šiestich zápasoch mali k dispozícii pätnásť presiloviek, no nevyužili ani jednu.

Hosťom pravdepodobne nepomôže iba Daniel Girardi.

Henrik Lundqvist (19-11-4, 2.49 GAA, 92.0%) má proti Islanders bilanciu 29-15-6 s 92.2% úspešnosťou a priemerne inkasuje 2.20 gólu na zápas. V poslednom vzájomnom zápase inkasoval z 37 striel jeden gól (97.3%). Naposledy odchytal zápas proti Medveďom. Z 33 striel inkasoval raz.

Tip redakce NHLportal.cz: Islanders

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

WSH WASHINGTON (32-7-3) - VAN VANCOUVER (17-16-10)

23. októbra sa tímy stretli v Rogers Arene. Caps prestrieľali domácich pomerom 25:35 a vyhrali 3:2.

Capitals sa stále držia na čele celej ligy. Vyhrali štyri zápasy v rade so skóre 18:7. Podľahli im Bruins, Isles, Rangers a naposledy Sens vysoko 7:1. Doma je ich záznam 16-3-1 a neprehrali posledných desať zápasov! Proti tímom z Pacifickej divízie vyhrali štyri z posledných piatich hier. Domáci vlastnia treti najlepšiu domácu presilovku a siedme oslabenie. Nicklas Backstrom nazbieral päť asistencií v jeho desiatich vzájomných zápasoch.

Naspäť do hry sa vracia Michael Latta a Marcus Johnasson. Tom Wilson je otázny, no určite nebudú hrať Jay Beagle, John Carlson a Brooks Orpik.

Braden Holtby (27-4-2, 1.93 GAA, 93.2%) má proti Nucks bilanciu 1-1-0 s 89.5% úspešnosťou a priemerne inkasuje tri góly na zápas. V jeho poslednom vzájomnom zápase inkasoval z 25 striel dvakrát (92%). Tento mesiac odchytal štyri zápasy s 91.5% úspešnosťou. Naposledy odchytal zápas proti Jazdcom. Vtedy inkasoval z 26 striel trikrát.

Canucks patrí so 44 bodmi štvrté miesto v Pacifickej divízii. Mimo domova majú záznam 8-8-6 a z posledných štrnástich zápasov vyhrali tri. Proti tímom z Metropolitnej divízie vyhrali sedemnásť z posledných dvadsiatich piatich zápasov. Z posledných štrnástich vzájomných zápasov vyhrali jedenásť a z posledných siedmich vzájomných zápasov vyhrali päť. Hostia využili presilovku v posledných štyroch zápasoch.

Otázny je štart Brandona Suttera. Do Washingtonu nepocestuje Chris Higgins, Jannik Hansen, Luca Sbisa a Dan Hamhuis.

Ryan Miller (10-11-6, 2.74 GAA, 90.9%) má proti Caps bilanciu 17-13-0 s 91.6% úspešnosťou a priemerne inkasuje 2.52 gólu na zápas. V poslednom vzájomnom zápase inkasoval z 35 striel tri góly. Mimo domova inkasuje tri góly na zápas a tento mesiac ešte nechytal.

Tipy redakce NHLportal.cz: Capitals / Capitals -1.5

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

MTL MONTREAL (23-17-3) - CHI CHICAGO (28-13-4)

Toto je prvý z dvoch vzájomných zápasov v tomto ročníku. Domáci tím vyhral jedenásť z posledných dvanástich vzájomných zápasov.

Canadiens sa nachádzajú na treťom mieste v Atlantickej divízii. Doma majú záznam 12-7-2 a z posledných siedmich zápasov vyhrali dva. Z posledných sedemnástich zápasov celkovo vyhrali iba štyri a prehrali posledné štyri zápasy proti tímom z Centrálnej divízie. Rovnakú bilanciu majú aj po troj- a viacdňovej pauze. V posledných ôsmich zápasoch mali k dispozícii dvadsať dva presiloviek, no využili iba dve. Habs majú najlepšie oslabenie na vlastnom ľade.

Mimo hru majú domáci Careyho Priceho, Daleho Weiseho a Toma Gilberta.

Mike Condon (12-10-3, 2.35 GAA, 91.0%) proti Hawks ešte v bránke nestál. Doma vyhral šesť zo štrnástich zápasov s 90.4% úspešnosťou. Tento mesiac odchytal tri zápasy s 94.9% úspešnosťou. Priemerne inkasuje 1.34 gólu na zápas.

Hawks vyhrali osem zápasov v rade a momentálne ťahajú najdlhšiu víťaznú sériu zo všetkých tímov. Mimo domova majú záznam 9-8-3 a z posledných piatich zápasov vyhrali štyri. Po jednodňovej pauze vyhrali devätnásť z posledných dvadsiatich šiestich zápasov. Proti tímom z Atlantickej divízie vyhrali dvadsaťjeden z posledných dvadsiatich deviatich zápasov. Z posledných piatich vzájomných zápasov zaváhali iba v jednom, no z posledných siedmich návštev Montrealu vyhrali naopak iba jednu.

Do Montrealu nepocestuje Marcus Kruger a Artem Anisimov.

Corey Crawford (24-10-2, 2.20 GAA, 92.7%) má proti Habs bilanciu 3-0-2 s 95.4% úspešnosťou a priemerne inkasuje 1.38 gólu na zápas. V poslednom vzájomnom zápase chytil všetkých 28 striel. Tento mesiac odchytal päť zápasov a hneď v prvom chytil shutout. V januári má zatiaľ úspešnosť 95.3%.

Tipy redakce NHLportal.cz: Hawks / under 5.5

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

STL ST LOUIS (25-14-7) - CAR CAROLINA (19-18-7)

Prvý z dvoch vzájomných zápasov sa odohrá v St. Louis.

Domáci pokračujú v ich štvrozápasovej domácej sérii. S 57 bodmi im patrí tretie miesto v Centrálnej divízii. Doma majú záznam 14-7-3 a z posledných siedmich zápasov vyhrali päť. PO jednodňovej pauze prehrali posledných päť zápasov a proti tímom z Metropolitnej divízie vyhrali dva z posledných ôsmich hier.

Domácim chýba hneď niekoľko hráčov. Do hry nezasiahne Carl Gunnarsson, Paul Stastny, Jay Bouwmeester, Jake Allen, Magnus Paajarvi, Steve Ott a Jaden Schwartz.

Brian Elliott (7-4-4, 2.31 GAA, 91.9%) má proti Hurricanes bilanciu 6-4-0 s 90.1% úspešnosťou a priemerne inkasuje 2.69 gólu na zápas. V jeh poslednom vzájomnom zápaes odchytal trinásť minút a z desiatich striel inkasoval trikrát. Tento mesiac odchytal štyri zápasy, v ktorých má úspešnosť 92.7%.

Hurricanes vyhrali tri zápasy v rade so skóre 10:6. Na dva potrebovali predĺženie. Zdolali Pens a dvakrát Blue Jackets. V Metropolitnej divízii im patrí ôsma priečka a mimo domova vlastnia záznam 9-10-3. Po jednodňovej pauze vyhrali iba deväťz posledných 33 zápasov. V minulej sezóne prehrali obidva vzájomné zápasy a z posledných ôsmich návštev St. Louis vyhrali dve. Kris Versteeg nazbieral v posledných troch zápasoch päť bodov a vedie tím s 20 asistenciami.

Do St. Louis nepocestuje James Winsiewski, Nathan Gerbe a Phillip Di Giuseppe.

Cam Ward (14-11-4, 2.40 GAA, 90.6%) má proti Blues bilanciu 5-1-3 s 94.8% úspešnosťou a priemerne inkasuje 1.62 gólu na zápas. V jeho poslednom vzájomnom zápase chytil všetkých 29 striel. Tento mesiac odchytal štyri hry s úspešnosťou 93.8%.

Tipy redakce NHLportal.cz: Hurricanes +1.5 / under 5.5

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

WPG WINNIPEG (19-21-3) - NSH NASHVILLE (19-17-7)

Divizní souboj mezi Winnipegem a Nashvillem začne zítra v noci od dvou hodin a přichystá nám zajímavý zápas, protože oba týmy potřebují do tabulky vyrovnané Centrální divize body. Celkově to bude pro oba soupeře třetí z pěti zápasů v letošním ročníku, v prvních dvou si oba soupeři body rozdělili. Po debaklu 7:0 na domácím ledě Predators též doma nezvládli pátý domácí duel proti Jets za sebou a prohráli 1:4. Dnes se tak poprvé od 5. listopadu 2014 stane, že Winnipeg bude proti Nashvillu mít výhodu domácího prostředí.

Nashville zažívá v poslední době trpké časy. Kvůli čtyřem prohrám za sebou a pouhým třem výhrám v posledních deseti utkáních Predators spadli až na nelichotivou sedmou příčku v Západní konferenci a o play off budou muset ještě tvrdě bojovat. Není tak divu, že se Preds rozhodli ve středu překopat svoji sestavu, když z farmy v AHL povolali útočníky Codyho Basse a Kevina Fialu, do AHL naopak zamířil útočník Viktor Arvidsson a na listinu zraněných hráčů byl se zraněním v dolní části těla zapsán útočník Colin Wilson. V posledních sedmi duelech zvítězili Predátoři pouze jednou (2:1 proti Carolině) a musí zabrat. Trenér týmu Peter Laviolette startujícího gólmana sice ještě nepotvrdil, ale očekává se start Pekky Rinneho, který začínal v 17 z posledních 20 utkáních. Právě on by dnes měl být jedním z hlavních pilířů případného vítězství hostů.

Winnipeg na tom není o moc lépe. Z posledních deseti duelů prohrál šestkrát, třikrát v řadě nedokázal zvítězit a se ziskem 41 bodů se krčí na předposledním místě Západní konference, avšak s pouhou čtyřbodovou ztrátou na sedmé místo, kde je právě Nashville. V tomto duelu se však budou muset Jets obejít bez svého druhého nejlepšího střelce Marka Scheifeleho (dolní část těla), který byl umístěn na listinu volných hráčů. Z farmy v Manitobě hrající AHL byl také povolán útočník Matt Halischuk, který by mohl v sestavě nahradit Anthonyho Pelusa. Ve čtyřech z posledních pěti utkání nedali Tryskáči více než dvě branky. Doma se jim relativně daří, z 18 utkání zde vyhráli v 11 případech, zatímco Predators mají venku bilanci 7-11-4. V brance by měl počtrnácté z posledních 16 utkání začít Connor Hellebuyck, jednička Ondřej Pavelec je totiž stále zraněný.

Tip redakce NHLportal.cz: 2

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

COL COLORADO (21-20-3) - NJD NEW JERSEY (21-18-5)

Druhý a poslední vzájemný střet čeká od 3:00 našeho času hráče Colorada a New Jersey, tentokrát však na ledě Avalanche. První duel, hraný v New Jersey, ovládly díky díky vítězné trefě Tysona Barrieho Laviny, kterým se však doma v letošní sezóně příliš nedaří, i když v poslední době už to bylo lepší. Colorado sice prohrálo poslední dva zápasy, ale předtím zvítězilo ve třech střetnutích za sebou. Devils hrají venku také lépe než doma, v posledních pěti zápasech však vyhráli pouze jednou.

V brance začne po pauze v utkání proti St. Louis (prohra 5:2) znovu jednička Cory Schneider. Ďábly čeká třetí zápas ze čtyřzápasového tripu. Do sestavy by se mohl vrátit obránce John Moore, jenž se zranil v první třetině utkání proti Montrealu (1:2). V posledním duelu proti Blues utrpěl v bitce zranění Jordin Tootoo a jeho stav je neznámý. Kouč John Hynes doufá, že Mike Cammalleri (horní část těla), který chyběl v posledních šesti utkáních, se zúčastní dnešního ranního tréninku. Nastoupit by však mohl nejdříve v sobotu proti Arizoně. Jeho absence je určitě velkou ztrátou a možná se podepsala i na nedávných výsledcích týmu.

Colorado má v domácích utkáních bilanci 9-10-3, přestože ve třech z posledních čtyř utkání dokázalo zvítězit. Do sestavy se dnes dostanou z farmy povolaní obránci Nikita Zadorov a Chris Bigras. Na farmu do San Antoina hrající nižší AHL naopak putuje zadák Brandon Gormley. Kouč Patrick Roy doufá, že Zadorov a Bigras pomůžou Avalanche k lepšímu výsledku. Na listinu volných hráčů byl umístěn obránce Nate Guenin, zatímco defenzivní opora Erik Johnson (zranění v dolní části těla) byl zapsán na listinu zraněných hráčů. V rekonvalescenci po zranění zad naopak pokračuje další obránce Brad Stuart, který údajně výrazně pokročil. V brance začne poprvé od 28. prosince Calvin Pickard, poslední prohraný zápas (0:4 s Tampou) odchytal celý Semyon Varlamov. Počtvrté se stalo, že Colorado nedalo ani branku, třikrát se mu to "povedlo" právě doma.

Tip redakce NHLportal.cz: 02

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

ARI ARIZONA (22-16-4) - DET DETROIT (22-14-7)

Druhý vzájemný duel v letošním ročníku rozehrají od 3:00 SEČ hokejisté Arizony a Detroitu. První zápas, hraný 4. prosince, vyhráli na domácím ledě Red Wings 5:1, když dvěma asistencemi přispěl Pavel Datsyuk. Oběma týmům se v poslední době daří. Zatímco Red Wings utrpěli v pondělí proti Los Angeles svoji první prohru v letošním roce po čtyřech výhrách v řadě, tak Coyotes mají v posledních deseti utkáních bilanci 7-3 a celkem vyhráli čtyři střetnutí v řadě.

Pro Detroit se jedná o poslední utkání ze šestizápasového tripu s prozatímní bilancí čtyř výher a jedné porážky. V duelu proti Kings (2:4) nasadil tým sedm obránců, trenér Jeff Blashill se však po středečním tréninku rozhodl, že proti Kojotům nasadí zpět šestici zadáků. Alexey Marchenko tak bude jenom zdravým náhradníkem. V loňské sezóně uhrál Detroit proti Arizoně tři body za venkovní výhru 3:1 a domácí porážku po prodloužení 4:5. V hostující brance nastoupí popáté na tripu český brankář Petr Mrázek.

To Kojoty naopak čeká třetí zápas ze sedmizápasové série na domácím ledě. V prvních dvou (4:3 PP proti Oilers a 4:0 proti Predators) Arizona zvítězila a celkem si drží čtyřzápasovou neporazitelnost. Na dnešním ranním tréninku by měl už figurovat nově získaný obránce Kevin Connauton, kterého si Yotes stáhli ve středu od Columbusu z listiny volných hráčů. Zda bude hrát, však není jasné. Kvůli absenci zraněného Mikea Smithe by se měl do branky opět postavit Louis Domingue.

Tip redakce NHLportal.cz: 0 / 1 (zápas bez remízy)

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

SJS SAN JOSE (21-18-2) - EDM EDMONTON (17-23-4)

Poslední utkání dnešní noci si pro nás NHL připravila na časnou ranní hodinu. Od 4:30 SEČ se totiž na ledě San Jose střetnou místní Sharks s Oilers. V jediném letošním vzájemném utkání zvítězili na domácím ledě 9. prosince v prodloužení Olejáři, kterým výhru 4:3 zařídil Taylor Hall. Jak si oba celky povedou dnes?

Speciální zápas to dnes bude pro trenéra Todda McLellana, pro něhož to bude první utkání v San Jose, kde působil v letech 2008 až 2015, od letního podpisu v Edmontonu. Pro hosty přichází po dlouhé době konečně dobré zprávy: do sestavy se vrací útočník Nail Yakupov, který chyběl 21 utkání v řadě kvůli zranění kotníku. Ve 22 duelech si ruský mladík připsal dvě branky a deset asistencí. Ve středu Yakupov trénoval ve formaci vedle Antona Landera a Zacka Kassiana, jenž byl povolán z farmy na svoje první utkání v novém dresu. Chybět bude kvůli třízápasové suspendaci útočník Matt Hendricks. Ve vzájemných duelech si Oilers vedli v loňském ročníku hůře, když prohráli tři z pěti střetnutí. Edmonton už tři zápasy nevyhrál, a s 38 body se tak řadí na poslední pozici v Západní konferenci se šestibodovou zrátou na Sharks. V brance by dnes měl pravděpodobně nastoupit Cam Talbot.

Sharks se naopak v poslední době celkem daří. V posledních deseti utkáních sice pětkrát prohráli, ale v posledních třech duelech pokaždé zvítězili. Přesto stále platí, že se jim doma nedaří, z 18 utkání zde vyhráli pouze šest. Stále navíc platí, že jakmile inkasují Žraloci na domácím ledě první branku, zápas prohrají. Naposledy však San Jose zdolalo v úterý na jejich ledě hráče Jets. Chybět bude veterán Dainius Zubrus, který byl kvůli zranění v horní části těla umístěn na listinu zraněných hráčů. Útočník Raffi Torres, který byl v předsezónním duelu 3. října suspendován za hit na anaheimského Jakoba Silfverberga na 41 zápasů, byl přidán do aktivní sestavy a poslán na farmu do AHL. Čtyřiatřicetiletý Torres chyběl kvůli zranění kolene celou minulou sezónu a jeho poslední duel se datuje na 30. duben 2014. V poslední době se daří útočníkovi Joeu Thorntonovi, který bodoval ve 12 z posledních 13 zápasů, během této série si pak připsal pět branek a jedenáct nahrávek. V domácí svatyni dnes pravděpodobně nastoupí Martin Jones.

Tip redakce NHLportal.cz: více než 5.5 branek

Statistické preview zápasu najdete ZDE.