Panarin vládne mezi nováčky, Chicago už pro něj chystá novou smlouvu

29. 01. 2016, 16:00 » Úhel pohledu - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Přiznejme si: kdo by před sezónou, jejíž začátek doprovázela dnes již uzavřená kauza Patricka Kanea, čekal, že jistý ruský nováček jménem Artemi Panarin se s americkým šikulou skamarádí natolik, že oba budou vést kanadské bodování ve svých kategoriích? Pravděpodobně nikdo. Když se však nyní podíváme do statistik, uvidíme v nich vyčnívat tváře právě těchto dvou spoluhráčů z druhé formace. Ovšem zatímco Kane smlouvu na další roky má, tak Panarin, jemuž končí v létě 2017, o nyní ještě musí jednat. Neexistují však žádné pochyby o tom, že Blackhawks s ním chtějí prodloužit. Nedávno to potvrdil i generální manažer Stan Bowman.

Kane i Panarin nastoupili zatím do všech 53 utkání svého týmu. Kane je nejlepším střelcem ligy (30 branek), nejlepším nahrávačem (43 asistencí), a logicky tak i nejproduktivnějším hráčem (73 bodů). Svého nejbližšího soka, dallaského Jamieho Benna, za sebou nechává se slušným 15 bodovým odstupem. Panarin je rovněž se 17 brankami nejlepším nováčkem, má i nejvíce asistencí (29) a i on je nejproduktivnějším hráčem mezi nováčky (46). I tady za sebou nechává buffalského Jacka Eichela s odstupem 12 bodů. Na druhou stranu je ruskému forvardovi už 24 let, zatímco jeho pronásledovatelé někdy nedovršili ani dvacítky, ale i tak jsou jeho výkony ohromující.

Zejména pak to, jak rychle se sžil s novými spoluhráči. S Kanem si rozuměli od samého počátku a vytvořili jednu z nejnebezpečnějších dvojiček v celé lize. Jejich góly se už mnohokrát dostaly mezi ty nejhezčí a vzhledem k tomu, že se oba poprvé potkali na záříjovém tréninkovém kempu, je jejich chemie až skoro k neuvěření. Velmi k tomu přispívá i přítomnost ruských hráčů v sestavě Blackhawks. Sám Panarin, přestože se snaží učit, co to jde, ještě neumí pořádně anglicky a rozumí jen základním výrazům. Díky zkušenějšímu Artemu Anisimovi (a i Viktoru Tichonovi, který je však už v Arizoně), jenž mu slouží jako tlumočník, se do kolektivu začlenil mnohem lépe, což mu také nesporně pomohlo k lepším výkonům.

Jak jsme už ale zmínili, tak rodákovi z Korkina (města u Čeljabinsku blízko ruských hranic s Kazachstánem) po sezóně 2016/17 končí jeho více než pro Blackhawks výhodná roční smlouva s hodnotou téměř 813 tisíc dolarů. Pokud bude v příštím ročníku minimálně stejně produktivní, zcela jistě se dočká výrazného navýšení své roční gáže.

Podle nejnovějších informací deníku Sun-Times GM Bowman uvedl, že na Panarinově novém kontraktu plánuje zapracovat už toto léto, přestože by teoreticky mohl mít v podstatě ještě jeden ročník "nicnedělání". Po konci smlouvu bude Panarin chráněným volným hráčem, takže i tehdy by na něj v Chicagu měli přednostní právo.

Bowman k tomu pouze poznamenal, že Patrick Kane by byl sakra smutný, kdybychom s ním neprodloužili.“ To bezpochyby.

zdroje: nhl.nbcsports.com