Stamkos nebude vyměněn, slibuje GM Tampy Yzerman

15. 02. 2016, 20:19 » Informace z klubů - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Pokud zde byly nějaké přetrvávají naděje, že Steven Stamkos bude do uzávěrky přestupů vyměněn, po dnešním vyjádření generálního manažera Tampy Stevea Yzermana pravděpodobně všechny vzaly za své. Právě bývalý útočník totiž vydal oficiální vyjádření, v němž jakokoukoli možnost výměny svého kapitána odmítá.

„S blížícím se 29. únorem dnes konstatuji, že Steven Stamkos nebude před letošní Trade Deadline vyměněn.

Opakovaně jsem řekl, že je naší nadějí dosáhnout v určitém bodu se Stevenem podpisu nové smlouvy, a s 27 zbývajícími zápasy se naše celá organizace, včetně Stevena, chce zaměřit na postup do play off.

Budu striktně pokračovat ve vyjednáváních mezi zúčastněnými stranami a ke stavu těchto vyjednávání už nebudu mít další komentář.“


Yzermanovo prohlášení přichází ve stejný den, kdy se zakladatel Lightning a současný viceprezident klubových vztahů Phil Esposito, zároveň bývalý slavný útočník, místnímu rádiu řekl, že "si nemyslí, že by někam Stamkos odcházel."

Toto tvrzení patří mezi ta odvážnější, ale nemělo by být velkým překvapením. Lightning jsou v poslední době na vítězné vlně a jejich možnost uspět v bojích o Stanley Cup jsou mnohem větší se Stamkosem, než bez něj.

Pokud ale Yzerman chce dosáhnout svého cíle, tedy prodloužit s kanadským kanonýrem, musí mu předložit adekvátní nabídku, se kterou bude souhlasit. Podle zdrojů, které spatřily světlo světa díky televizní stanici Sportsnet a deníku Tampa Tribune, by Stamkos mohl dostat smlouvu s délkou osm let a s platem okolo 8.5 miliónů dolarů, což by v konečném důsledku dávalo dohromady hodnotu smlouvy zhruba okolo 68 miliónů. Existuje tu však varianta, že by šestadvacetiletý útočník okusil trh s volnými hráči.

Na trhu by byl zcela jistě největší rybou za poslední čtyři roky, kdy se na něm pohybovali Zach Parise a Ryan Suter, kteří nakonec oba dostali totožné kontrakty na 98 miliónů u Minnesoty. Jestli Stamkos plánuje vydělávat aspoň tolik jako Patrick Kane a Jonathan Toews (10.5 miliónů), musel by nejspíše odejít z Tampy, kde by se musel uskromnit. Tedy alespoň v případě, že Yzerman chce poté prodloužit s Victorem Hedmanem, Benem Bishopem (UFA), Ondřejem Palátem a Tylerem Johnsonem, kterým všem končí smlouva v létě 2018. Letos navíc vyprší kontrakty Nikitu Kucherovi a Vladislavu Namestnikovi a pište si, že minimálně prvního jmenovaného si Blesky budou chtít nechat.

Lightning GM Steve Yzerman releases a statement that Steven Stamkos will not be traded before the trade deadline: pic.twitter.com/oslgZnytai

— Craig Custance (@CraigCustance) February 15, 2016