Marchand míří vzhůru

17. 02. 2016, 16:22 » Informace z klubů - Autor: Patrik Toula

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
„Přijde dnes další zápas bez gólu?“ ptal se ironicky Brada Marchanda bostonský novinář. Marchand v předešlém zápase proti Minnesotě vstřelil dvanáctý gól za dvanáctý zápas. „Doufám, že ne!“ odpověděl tento menší chlapík se smíchem.

Přibližně o 24 hodin později rozvlál síť třináctým gólem za posledních třináct zápasů. V únorovém odpoledni zápase proti Detroitu prostřelil hostujícího gólmana Petra Mrázka pouhých osm vteřin po úvodním vhazování. S úsměvem na tváři a nevěřícně kroutící hlavou mířil ke spoluhráčům, kteří mu opláceli stejnou nótou. I když Bruins v přestřelce na závěr Red Wings podlehli 5:6, na Marchanda čekala jedna příjemná zpráva. V 92leté bostonské historii je gól v čase 0:08 nejrychlejším ze všech. „Vůbec jsem o tom nevěděl. Přepište knihu rekordů!“ pokračoval s dobrou náladou.

Výborná forma z posledních týdnů vyhoupla Brada až na páté místo všech střelců NHL. S 28 vstřelenými brankami je jasně nejlepším střelcem Bruins. Na první místo v celkovém pořadí ztrácí ještě úctyhodných sedm zásahů. Již teď je však 28 tref jeho nejlepším skóre za svou kariéru v nejvyšší hokejové lize. Během ní se mu pětkrát podařilo překonat hranici dvaceti branek. Letos má ještě 25 zápasů v základní části k tomu, aby se přehoupl přes třicet, ne-li výše.

„Myslím, že předvádí jeden z nejlepších výkonů, co jsme od něj u nás kdy viděli. Jeho sebevědomí je větší než kdy předtím a hlavně nám pomáhá vyhrávat zápasy,“ vyjádřil se na jeho adresu kouč Claude Julien.