Staal opouští Carolinu! Jde za svým bratrem do Rangers

28. 02. 2016, 20:42 » Přestupy - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Eric Staal byl jednou z největších zbývajících ryb na letošním přestupovém trhu, ale i on se nakonec dočkává výměny. Nyní už ex-kapitán Hurricanes odchází za svým bratrem, obráncem Marcem, do New York Rangers! Na oplátku získají Hurikáni dvě volby ve druhém kole draftu (2016 a 2017) a finského prospekta Aleksiho Saarelu. Hurricanes si zároveň ponechají půlku Staalova zbývajícího platu.

O Staalově výměně se spekuluje od začátku letošního ročníku. Jednatřicetiletý centr, který strávil v Carolině svoji celou předchozí kariéru, tzn. necelých 12 sezón, a který zde vyhrál v roce 2006 svůj jediný Stanley Cup, míří do klubu, který se letos s největší pravděpodobností probojuje do vyřazovacích bojů. Je tak nasnadě, že se vzdal své plné klauzule o nevyměnitelnosti. Pro Jezdce Staal není hráčem na nějaké delší období, v zámoří se takovýmto hráčům říká tzv. rental players, což se dá přeložit jako hráč na play off, tedy na půjčku.

Carolina chtěla samozřejmě na oplátku více než dvě volby v draftu a finského útočníka Saarelu, který je podle novináře Craiga Buttona chytrým a tvořivým hráčem, jenž hraje a zakončuje ve vysokém tempu, dále je pak i univerzální a soutěživý, a vyjednáváním rozhodně nepomohl ani fakt, že Rangers byli pro Staala jediným mužstvem, do kterého skutečně chtěl odejít, jak na Twitteru upozorňuje jiný zámořský insider Renaud Lavoie.

OFFICIAL: #NYR have acquired Eric Staal in exchange for Aleksi Saarela and two second-round picks ('16 & '17). pic.twitter.com/zWc3xODsIn

New York Rangers (@NYRangers) February 28, 2016



Rodák z Ontaria, který si v letošních 63 utkáních připsal 33 bodů (10+23) a momentálně má nakročeno ke své statisticky nejhorší sezóně v kariéře, bude v New Yorku očekávanou posilou, jež by měla v play off být tím rozhodujícím faktorem. Pokud se mu ale skutečně povede dostat Rangers třeba až do finále nebo finále konference, tak si může zajistit i nový kontrakt. Pokud se mu to nepovede, smutnit nemusí, protože i na trhu s volnými hráči dostane slušné peníze.

Generální manažer klubu Ron Francis se ke Staalově odchodu vyjádřil takto: "Eric byl dlouhou dobu tváří této organizace a my mu děkujeme za jeho oddanost, vůdcovství a jeho činy, jak na ledě, tak mimo něj. Cítili jsme, že tohle pro nás byla důležitá příležitost, abychom mohli pokračovat v budování naší organizace, která může konzistentně soutěžit v play off."

Staal je klubovým rekordmanem v mnoha kategoriích. Člen Triple Gold Clubu odehrál nejvíce zápasů (909) v klubové historii od roku 1997, tedy od přestěhování se z Hartfordu, je nejlepším střelcem (322), nahrávačem (453) a logicky i nejproduktivnějším hráčem (775). Má nejvíce hattricků (13), nejvíce trestných minut (674), přesilovkových gólů (105), gól v oslabení (16) a vítězných gólů (47). Je nejproduktivnějším hráčem v play off (43 bodů) a 28 body ve 25 zápasech (9+19) se v roce 2006 výrazně zařídil o jediný Stanley Cup v historii Hurricanes. Čtyřikrát se zúčastnil All-Star Game, v roce 2011 pak byl na domácím Utkání hvězd kapitánem a v roce 2008 byl jmenován nejužitečnějším hráčem All-Star Game.


HRÁČ/KOMPENZACETÝMTÝMHRÁČ/KOMPENZACE
Eric Staal
ERIC STAAL CAR
Centr
Základní část 2015/16
GP: 63 | G: 10 | A: 23 | Body: 33
Střely: 159 | +/-: -3

CARVýměnaNYRvolba ve druhém kole draftu 2016
+ volba ve druhém kole draftu 2017
+ Aleksi Saarela