Po návratu Briana Elliotta již nikdo blues v St. Louis nezpívá

08. 05. 2016, 15:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Poté, co se v ročníku 2014/15 St. Louis neprobojovalo do druhého kola soutěže o Stanleyův pohár, ho nyní hodlá získat. Nejdříve se muselo sklonit silné a nebezpečné Chicago Blackhawks, nyní to samé hrozí Dallas Stars. Jejich katem se stalo (resp. může stát) St. Louis Blues, které čeká na titul celou svou historii od vstupu do ligy roku 1967.

Skvělá historie bez prstenu

Těsně po vstupu do ligy dali Blues dohromady skvělou partu veteránů vedenou Scottym Bowmanem, která dovedla organizaci ke třem finále play off v řadě, ovšem ani jednou se jim Stanley Cup získat nepodařilo. Od té doby se sice tým z města hudby do finále nikdy nedostal, v drtivé většině sezon však byl účastníkem vyřazovacích bojů. V jejich dresu se vystřídala taková jména jako Gretzky, Hull, Demitra či Federko.

Briane, oh Briane!

"Vydali ze sebe vše a dokázali si vytvořit skvělé akce. On ale vytáhl tři nebo čtyři neskutečné zákroky. To nás nabudilo k výhře," pěl chválu na gólmana Elliotta, jedničku Blues, obránce Kevin Shattenkirk po dnešní výhře nad Stars. "Je tak soustředěný a klidný, má skvělý přehled o hře. Pokud se nám něco nepovede, víme, že naší chybu napraví," pokračuje ve chvále útočník Scottie Upshall.

Podceňovaný strážce klece letos opravdu dokazuje, že může být tahounem mužstva. Zatím v play off odchytal dvanáct zápasů, v nichž průměrně pustil 2.20 gólu na zápas a pochytal 93.2 % všech střel. Ale není to jen o něm, Blues v útoku vede střelec Vladimir Tarasenko, defenzivu zase dvojice Kevin Shattenkirk - Alex Pietrangelo a na lavičce stojí veterán mezi trenéry, Ken Hitchcock. Jejich tým stojí krok od postupu do finále konference. Mají na to vyhrát pohár?