Nashville Predators: Zlikvidují vetřelce?

08. 07. 2016, 20:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Promyšlenými kroky budují Predátoři z města Nashville tým, který by se měl časem zařadit mezi elitu ligy a přivézt do hlavního města country první Stanley Cup v historii.

Asi nikdo nezpochybňuje kvality kouče Barry Trotze. Tým vedl dlouhá léta již od první sezony 1998-99 a na své pozici se udržel celých 17 ročníků, než dostal vyhazov. Preds jednoduše potřebovali nový impuls. Změnu, která by je posunula výše. Angažovali tak ofenzivně laděného bývalého lodivoda Philadelphie Petera Lavioletta, jež hned první sezonu slavil s celkem historický úspěch, když padl až v sedmém zápasu druhého kola play off.

Filip Forsberg, Ryan Johansen, James Neal a Colin Wilson tvoří kostru útočných řad, která v minulé sezoně zařídila 78 gólů a je doplňována dalšími kvalitními plejery. Mezi ně patří veteráni Mikeové Ribeiro a Fisher, do sestavy by se mohl probojovat též dvaadvacetiletý Pontus Aberg, Fin Miikka Salomaki tvrdí hru ráznými hity, slušně hraje též dvacetigólový Craig Smith a Viktor Arvidsson s Austinem Watsonem konečně prorazili do prvního týmu (dohromady oba nasbírali 26 bodů).

Generální manažer Poile vyměnil svého kapitána Shea Webera do Montréalu a získal za něj P.K. Subbana, nejlepšího zadáka Habs. Subban je dominantní "showman", který dokáže táhnout tým na svých bedrech. Měl by vytvořit obávané duo s Romanem Josim, ofenzivní hvězdou, která nasbírala v ročníku 2015-16 celkem 61 bodů. Nechybí mu ani defenzivní kvalita, když blokoval 2,3 střely na zápas (celkem 185). Tím však výčet kvalitních beků nekončí. Kanaďan Ryan Ellis si připsal 32 bodů a k tomu přidal +13 v tabulce pravdy. Ještě o trochu lepší čísla si drží Matthias Ekholm (34 bodů a +14).

Dlouhodobou jedničkou Preds je Fin Pekka Rinne. Ten ještě může ve svých třatřiceti letech zažít několik kvalitních sezon. Dvojkou by se mohl stát českobudějovický rodák Marek Mazanec, který od organizace dostal novou smlouvu.

Fandové Predátorů se tak mohou těšit na nadcházející sezony. Nejdůležitější hráči jsou na vrcholu kariéry (popř. před ní) a stále mají potenciál se zlepšovat. Dokážou zlikvidovat všechny vetřelce a probít se až k titulu?