Největší hvězdy hokejového nebe: obránci 3/3

28. 08. 2016, 18:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Finále našeho žebříčku nejlepších hráčů ligy nám prozradí jména těch největších superhvězd ligy. Včera jsme se podívali na čtyři nejlepší útočníky NHL. Na čtvrtém místě si umístil kapitán Dallasu a vítěz Art Ross Trophy v sezoně 2014-15, bronzovou příčku drží silový útočník a ryzí střelec Alex Ovechkin, stříbrnou medaili obdržel v posledním ročníku nezastavitelný Patrick Kane a králem celé ligy je i nadále Sidney Crosby, což potvrdil i letošním ziskem Art Ross Trophy a pozvednutím druhého Stanley Cupu v kariéře. Dnes nás čeká čtveřice těch nejlepších obránců.

LAK 4. Drew Doughty

Bek Los Angeles Kings sice nevyhrává kanadské bodování (sbírá mezi 40 a 50 body na sezonu), ani nebyl nejvíce hitujícím či blokujícím bekem ligy. Jeho předností je ale až neskutečná schopnost odebírat puky a neztrácet je z hokejky skoro nikdy. V 97 případech puk z hole soupeřů vybojoval pro svůj tým a pouze desetkrát o kotouč sám přišel. Má také skvělé statistiky v tabulce pravdy (+24 v ročníku 2015-16).

NSH 3. P.K. Subban

Charismatický černoch se stal hlavní postavou největšího trejdu léta a nově tak bude hájit barvy Nashville Predators. Organizace z Tennessee tak získala špičkového zadák, který je pro tým důležitý jak na ledě, tak i mimo něj. Své vydělané peníze dává například na rozvoj nemocnic pro malé děti a již vůbec nepřipomíná toho mladého drzého kluka, který v NHL začínal roku 2009, kdy se dokázal na tréninku poprat i se svými spoluhráči. Nyní stojí před novou fází své kariéry. Úkol zní: Podmanit si Nashville.

SJS 2. Brent Burns

V Minnesotě začínal na křídle. Poté se z něj však stal obránce, který ale na své útočné instinkty nezapomněl a stal se jedním z nejlépe bodujících zadáků ligy. V sezoně 2015-16 posbíral 75 bodů (27+48) a byl asi nejvýraznější osobností San Jose Sharks. Jeho plnovous zná snad každý a díky němu si vysloužil přezdívku Chewbacca.

OTT 1. Erik Karlsson

Dle počtu získaných bodů spíše vypadá jako forvard. Umístil se totiž na čtvrtém místě v kanadském bodování celé ligy ročníku 2015-16 a za sebou nechal taková útočná esa jako Johnny Gaudreau, Vladimir Tarasenko či Anze Kopitar. Erik Karlsson měl přesně bod na zápas a jen potvrzuje, že je tím nejlepším hráčem Ottawy (a pravděpodobně nejlepším bekem v historii organizace). Za svou sedmiletou kariéru stihl nastřádat 385 bodů, z toho sto gólů. Drobnou kaňkou na jeho výkonu jsou záporné body v tabulce +/-, ale ty kompenzuje mnoha zblokovanými střelami.