Preview: 27. Columbus Blue Jackets

04. 09. 2016, 18:00 » Preview - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
První generální manažer z Evropy Jarmo Kekäläinen pomalu, ale jistě buduje ze smolařských Blue Jackets klub, který si bude vynucovat respekt.

Za celou svou existenci postoupil tým z Columbusu do vyřazovacích bojů NHL pouze dvakrát a vždy vypadl v prvním kole. Modrokabátníci však po příchodu Fina Jarmo Kekäläinena začínají vypadat jako mužstvo mladých nadějí, které si bude vylepšovat svou prestiž a pověst v celém hokejovém světě. Jejich spolupráce s farmou v Clevelandu, kde hrají místní Monsters, funguje na jedničku a organizace z pobřeží jezera Erie slavila na jaře titul AHL, přičemž se v jejich sestavě nacházel nejeden bruslař s potenciálem stát se velkou hvězdou v Národní lize.

#TEAMGPWLOTLPTSGF:GAOTSOU/OHOMEROAD
26.CBJ Columbus Blue Jackets823440876219:2528-86-441:4118-17-616-23-2



Seth Jones
SETH JONES CBJ
Obránce
Základní část 2015/16
GP: 81 | G: 3 | A: 28 | Body: 31
Střely: 157 | +/-: -14


Columbus začal sezonu 2015-16 tragicky, když prohrál úvodních sedm duelů a již na startu ročníku bylo jasné, že se s účastí v play off může pomalu loučit. Celek převzal svérázný kouč John Tortorella, který dle některých odborníků pouze „žije ze své úspěšné minulosti“ a našli by se vhodnější kandidáti na post lodivoda Jackets. Pravdou však zůstává, že šli po jeho příchodu výsledky organizace z Ohia nahoru a Modrokabátníci nakonec obsadili, s ohlédnutím na špatný vstup do základní části, slušné 27. místo v lize se 76 body.


Tým sráželo hlavně dlouhodobé zranění gólmanské jedničky Sergei Bobrovskyho, který získal roku 2013 Vezina Trophy pro nejlepšího maskovaného muže ligy. V kleci ho museli nahradit Joonas Korpisalo a Curtis McElhinney (zejména první jmenovaný). Nevedli si vůbec špatně, avšak kvalitu Bobse nedokázal nahradit ani jeden z nich.

Říká se, že další hráč, kterého trenér Trots vyhnal z týmu, je Ryan Johansen. Ten před dvěma lety konečně začal naplňovat svůj potenciál čtyřky draftu 2010 a získal 63 bodů (33+30). O sezonu později již 71 zápisů do statistik. Avšak pravdou je, že se jeho vztahy s týmem výrazně zhoršily již během vyjednávání o nové smlouvě a příchod Tortorelli byl jen pověstnou poslední kapkou, když ho nechal sedět na tribuně se slovy, že není v dobré kondici. Johansen tak putoval do Nashvillu a z něj Columbus získal Setha Jonese, mladého nadějného jedenadvacetiletého beka, též čtyřky draftu (ačkoliv se očekávalo, že se stane jeho jedničkou).


PŘÍCHODY A ODCHODY:

Na podpisu Setha Jonese na šest sezón za 32,4 mil. USD není nic špatného a prodloužení jeho kontraktu bylo v podstatě pro vedení klubu z Ohia povinností. Změny se děli pouze v případě veteránů. Odešli bitkař Jared Boll, vyhaslý střelec Rene Bourque a obránci Fedor Tyutin a Justin Falk (poslední jmenovaný se ve 27 letech ještě mezi veterány nepočítá). Šanci na pokračování kariéry v nejvyšší hokejové soutěži dal tým Jarretu Stoolovi a Samu Gagnerovi. Kteří dříve bývali hvězdami, avšak nyní jsou již pravděpodobně za zenitem.

Dále se u Jackets nedělo nic zásadního. Můžou za to vysoké smlouvy pro hráče jako Scott Hartnell či Nick Foligno, které je přibližují k platovému stropu a neumožňují zásadnější změny. To by mohlo v budoucnu představovat problém, jelikož jsou Modrokabátníci jedním z nejtalentovanějších mužstev ligy a nováčci si jistě řeknou o mnohem vyšší částku, než jakou jim poskytuje nováčkovská smlouva.



SEZÓNA 2016/17:

Tým volil taktiku „ticho po pěšině“ a v kádru udělal pouze kosmetické o drobné změny. Jak jsme již zmiňovali v předchozím odstavci, generální manažer ani velké změny dělat nemohl a spíše bude postupem času stále více zapracovávat do sestavy své mladé naděje z farmy v Clevelandu (více o hráčích, kteří mají největší naději přejít z farmy do „áčka“, zjistíte zde).

ZASLOUŽÍ SI POZORNOST:

Cam Atkinson
CAM ATKINSON CBJ
Pravé křídlo
Základní část 2015/16
GP: 81 | G: 27 | A: 26 | Body: 53
Střely: 226 | +/-: -8


Nová hvězda ligy se stala z Cama Atkinsona. Ten ve svých sedmadvaceti letech zažil životní sezonu, když poprvé v kariéře překonal padesátibodovou hranici a přiblížil se 30 vstřeleným gólům (27). Lepší už byl pouze Brandon Saad (měl stejně bodů, ovšem více vstřelených gólů a za méně odehraných zápasů). Udrží si pravé křídlo svou bodovou výkonnost též v následujícím ročníku? Může se ještě zlepšit? Nebo půjde se svým počtem gólů a asistenci dolů? To ukáže čas, ale jistě bude velmi zajímavé sledovat rodáka z Riverside v akci.

TIP NA UMÍSTĚNÍ:

V rámci Metropolitní divize se asi může Columbus s účastí v play off rozloučit předem. Panuje v ní moc velká konkurence. Naděje jim však svítá na divoká kartě. V Altlantické divizi jsou opravdu silnými týmy pouze Florida a Tampa, které se pravděpodobně utkají o přední příčky. Poté však nenajdeme žádný opravdu konkurenceschopný celek, tudíž by mohli Modrokabátníci překonat všechny ostatní a postoupit na divokou kartu. Reálně se však spíše jeví nižší příčky.