SP 2016 PREVIEW: Švédsko

09. 09. 2016, 10:00 » Preview - Autor: NHLportal.cz

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Už 17. září začne prvními zápasy navrátivší Světový pohár, a protože na něm budou z velké části nastupovat hráči z NHL a samotný turnaj koneckonců i NHL pořádá, je nasnadě, že se mu budeme věnovat i my. Jeden tým, Výběr Severní Ameriky, jsme si již představili, dalších sedm nám ještě zbývá. Dnes pokračujeme s výběrem Švédska, který se pokusí navázat na úspěch z olympiády v Soči, kde získal stříbrné medaile.

Reprezentace Švédska do Toronta přijede s jednoznačným cílem a těmi nejvyššími ambicemi – na Světovém poháru atakovat ty nejvyšší příčky. Cestu za prvenstvím se jim však hned v základní skupině pokusí znepříjemnit trojice týmů. Na úvod čeká výběr Tre Kronor zápas s Ruskem, poté dojde ke skandinávskému derby proti Finsku. Ve svém posledním duelu základní části turnaje narazí Švédové na výběr Severní Ameriky.

Švédsko na své soupeře vyrukuje se svou typickou hrou – bruslivým a kombinačním hokejem. Klenotem týmu bude bez pochyby obrana, ta bude jedna z nejlepších, ne-li nejlepší, která se v Air Canada Centre, v aréně, kde se turnaj pořádá, představí. Celý kádr je tvořen pouze hráči z NHL. Rikard Grönborg, kouč švédské reprezentace, mohl opravdu vybírat do svého výběru hvězdy NHL.

Brankáři

Henrik Lundqvist bude patřit k nejzkušenějším gólmanům, kteří budou na turnaji chytat. Ikona Rangers dodá svými jistými zákroky celému týmu tolik potřebný klid. Záda by mu měl krýt Jacob Markström z Vancouveru. Zraněného Robina Lehnera nahradil Jhonas Enroth, jenž okusí atmosféru svého nového domácího prostředí.

Obrana

Nejlepší částí švédského národního týmu je zřejmě skvělá defenziva. Všichni švédští zadáci hrají v NHL většinu herních situací a mají vysoký čas pobytu na ledě. O podporu útoku a hlavně rozehrávku se postará nejproduktivnější bek minulého ročníku Erik Karlsson. Toho dost často bude doplňovat Oliver Ekman-Larsson. Na těchto dvou by měla záviset švédská přesilovka. Svou všestranností přispěje téměř dvoumetrový Victor Hedman či Mattias Ekholm. Zraněného Niklase Kronwalla zastoupil Hampus Lindholm, jenž si tak odbyde premiéru v seniorské reprezentaci. Zkušenost do obrany přinese Hedmanův parťak z Tampy Anton Strålman, u Niklase Hjalmarssona z Chicaga tomu také nebude jinak. Obrana zkrátka papírově budí velmi silný respekt.

Útok

Kapitánské céčko po Henriku Zetterbergovi, jenž se kvůli zranění nemůže torontského hokejového svátku zúčastnit, převezme Henrik Sedin. Švédský výběr bude pozorně sledovat vedení Vancouveru Canucks, jelikož na turnaji bude nastupovat jejich budoucí první lajna ve složení bratrů Sedinů a nové akvizice Louiho Erikssona, který přišel z Bostonu jako volný hráč. O gólový příděl by se kromě vancouverské lajny měl postarat Filip Forsberg, jenž minulou sezonu poprvé okusil, jaké to je překonat třicetigólovou hranici v NHL. Útočník Nashvillu bude nejmladším hráčem výběru. Jeho dvorním nahrávačem a tvůrcem hry celého týmu bude Nicklas Bäckström. Pořádně se ukázat budou chtít pittsburští vítězové Stanley Cupu – střelec Hörnqvist a univerzál Hagelin, jenž disponuje skvělým bruslením. Odehrát dobré oslabení bude mít za úkol Krüger či Södeberg. Jakob Silferberg, výborný exekutor nájezdů, je na soupisce proto, aby každá lajna byla schopná vstřelit gól – umí zahrát ve všech formacích, od první po čtvrtou. Skvěle vypálit umí také bojovník Landeskog, vítěz Calder Trophy ze sezony 2011/12. Z původně nominovaných hráčů kromě Zetterberga neuvidíme také Steena, místo kterého byl povolán Rickard Rakell. Zetterberga nahradil Mikael Backlund.

Nominace Švédska na Světový pohár vypadá velice silně. Švédští hokejisté mají velkou šanci dostat se až do finále. V porovnání s Kanadou nemají ale natolik kvalitní útok. Ten však tak trochu kompenzuje obrana snů v podobě Karlssona a spol. Pokud bude reprezentace Tre Kronor hrát dobře odzadu a plnit herní taktiku, mají plné právo hlásit nejvyšší ambice. Do otázky úspěchu či neúspěchu také promluví výkony Lundqvista, na kterého je možná vyvíjen až moc velký tlak. Tým je však poskládán velmi dobře. Nechybí mu individuality, které umí rozhodovat zápasy (Forsberg, Karlsson…), zkušení borci, jež budou oporou a lídry šatny (Sedinové, Hjalmasson, Strålman), ani mladíci, co se budou chtít ukázat hokejovému světu a říct si tak o větší prostor v klubech NHL (Rakell, Lindholm).

SOUPISKA ŠVÉDSKA

BRANKÁŘI
Henrik Lundqvist (New York Rangers), Jacob Markstrom (Vancouver Canucks), Jhonas Enroth (Toronto Maple Leafs)

OBRÁNCI
Mattias Ekholm (Nashville Predators), Oliver Ekman-Larsson (Arizona Coyotes), Victor Hedman (Tampa Bay Lightning), Niklas Hjalmarsson (Chicago Blackhawks), Erik Karlsson (Ottawa Senators), Hampus Lindholm (Anaheim Ducks), Anton Stralman (Tampa Bay Lightning)

ÚTOČNÍCI
Mikael Backlund (Calgary Flames), Nicklas Backstrom (Washington Capitals), Loui Eriksson (Vancouver Canucks), Filip Forsberg (Nashville Predators), Carl Hagelin (Pittsburgh Penguins), Patric Hornqvist (Pittsburgh Penguins), Marcus Kruger (Chicago Blackhawks), Gabriel Landeskog (Colorado Avalanche), Rickard Rakell (Anaheim Ducks), Daniel Sedin (Vancouver Canucks), Henrik Sedin (Vancouver Canucks), Jakob Silfverberg (Anaheim Ducks), Carl Soderberg (Colorado Avalanche)

HLAVNÍ TRENÉR
Rikard Grönborg

Autor: Roman Lisner