Preview: 13. New York Rangers

18. 09. 2016, 22:30 » Preview - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
I když se zřídkakdy stali mistry ligy, jsou Rangers legitimními uchazeči o tento titul téměř každý ročník.

Velká snaha o zisk prvního Stanley Cupu po dvou dekádách byla v posledních letech u New York Rangers do očí bijící. Tým obětoval velké talenty za zkušené veterány, kteří měli dát dohromady vítěznou mozaiku a ulovit slavný pohár. Nejblíže jeho zisku byl tým z Manthattanu roku 2014, avšak jejich snahu rozmetali ve finále Los Angeles Kings, jenž vyhráli první tři zápasy série. O rok později prohráli finále konference s Tampa Bay Lightning a v poslední sezoně jim nedal šanci již v prvním kole pozdější mistr ligy z Pittsburghu. Znamená nezdar v posledních vyřazovacích bojích úpadek Jezdců, nebo se budou stále držet na vrcholu?

#TEAMGPWLOTLPTSGF:GAOTSOU/OHOMEROAD
13.NYR New York Rangers8246279101236:2177-93-246-3627-10-419-17-5

Derek Stepan
DEREK STEPAN NYR
Centr
Základní část 2015/16
GP: 72 | G: 22 | A: 31 | Body: 53
Střely: 192 | +/-: 5
V sezoně 2015-16 dosáhl tým z Manhattanu na 101 bodů a umístil se na třetím místě Metropolitní divize za vítězem President's Trophy Washington Capitals a nezastavitelnými Pittsburgh Penguins. A právě Tučňáci toužili po pomstě za brzká vyřazení v minulých letech. Do karet jim hrála skvělá forma, kterou nakonec potvrdili a Rangers vyprovodili z play off již po pěti zápasech.

Nejproduktivněším hráčem týmu se stal Mats Zuccarello s 61 body, o tři body méně si připsal Derick Brassard a přes padesátibodovou hranici se dostal též Derek Stepan (53). Oproti sezoně 2014-15 se velmi zhoršil Rick Nash, který rozvlnil síť soupeře pouze patnáctkrát.

PŘÍCHODY A ODCHODY:

Jako náhrada za odcházejícího Keithe Yandlea přichází z Colorada Nick Holden, z Caroliny též získali Jezdci drobného útočníka Nathana Gerbeho, z Toronta Rakouský střelec Michael Grabner, svůj pátý dres ve třech posledních sezonách oblékne zadák Adam Clendening.

Největší změnou je však výměna Derick Brassarda do Ottawy za třiadvacetiletého forvarda Miku Zibanejada. Poslední den v srpnu sice Rangers přišli o srdcaře Dominica Moorea, avšak získali z Anaheimu Brandona Pirriho. Na konci okurkové sezony přivedli též univerzitní hvězdu Jimmy Veseye.

SEZÓNA 2016/17:

Rangers mají skupinku mladíků, kteří jim dávají naději na dobré výsledky ještě řadu let dopředu. Sezona 2016-17 nebude výjimkou. Blueshirts se navíc mohou opřít o výkony gólmana Lundqvista. Jejich příznivci tak mají poměrně slušné vyhlídky a mohou se těšit na mnoho výher.

ZASLOUŽÍ SI POZORNOST:

Henrik Lundqvist
HENRIK LUNDQVIST NYR
Brankář
Základní část 2015/16
Statistiky: 35-21-7
GAA: 2.48 | SV: 92.00%
Byl vyhlášen jako jeden z nejhezčích lidí planety a kdybyste ho potkali, pravděpodobně byste se domnívali, že dělá spíše módního návrháře, než gólmana v nejlepší hokejové lize, kde se nechává otloukat puky a vypíchávat oči od vlastních spoluhráčů. Henrik Lundqvist bez pochyb ztělesňuje největší povýlukovou hvězdu Rangers a již řadu let je jejich největší oporou a základním stavebním kamenem. Nikdy v zámoří neoblékal jiný dres a zdá se, že ve stejných barvách svou hokejovou pouť také ukončí. Populárnímu maskovanému muži jí však již mnoho nezbývá. Ve čtyřiatřiceti letech se pomalu blíží ke standardní hranici hokejového důchodu. Pokud nechce napodobit "hokejové dědky" jako je Jaromír Jágr, Chris Chelios či Gordie Howe (odpočívejte v pokoji, mistře), měl by si tým v modrých a bílých dresech s prvky červené se ziskem hokejového grálu pospíšit.

Play off ročníku 2015-16 se mu nevyvedlo (čemuž jistě napomohlo již naznačované zranění, jež mu způsobil nechtěně hokejkou vlastní bek Marc Staal) a zlí jazykové tvrdí, že již na pozici špičkové jedničky nemá. Podaří se "Králi Henrikovi" kritiky umlčet?

TIP NA UMÍSTĚNÍ:

Jezdci do play off postoupí, avšak první kolo pro ně bude konečnou. Zastaví je celek z jejich divize.