SP 2016: Češi sehrají s Američany zápas o čest

22. 09. 2016, 23:55 » Preview - Autor: NHLportal.cz

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Svůj poslední souboj v základní skupině a zároveň také svůj poslední zápas v turnaji svedou čeští hokejisté s výběrem Spojených států. Duel, jenž kompletně uzavře skupinovou fázi Světového poháru, určí tým na třetí, respektive čtvrté pozici skupiny A.

USA (0-2-0) - ČESKÁ REPUBLIKA (0-1-1) (02:00 SEČ)

Jandačovi svěřenci si ve dvou zápasech připsali jeden bod. Nejdříve jim nevyšel vstup do turnaje, když schytali debakl od Kanady 0:6, poté nezvládli napínavý souboj s výběrem Evropy a padli v prodloužení, které rozhodl Leon Draisaitl. Spojené státy nemají po dvou odehraných zápasech ani bod. Podobně jako český tým nezvládl úvodní duel, překvapivě prohrály s výběrem Evropy. Svěřencům Johna Tortorelly se nepodařilo ani vstřelit gól. Oba týmy mají na svém kontě dva vstřelené góly, v nezvládnutém severoamerickém derby prohráli 2:4.

V brance USA by se měl poprvé v turnaji objevit Ben Bishop. Jonathan Quick by měl strávit duel jen na tribuně. V českém brankovišti se pravděpodobně představí Petr Mrázek, který v posledním zápase předvedl dobrý výkon. Poprvé na turnaji uvidíme také v českém dresu Tomáše Kundrátka, jenž bude plnit roli sedmého beka. Čtvrtý útok však nebude kompletní, jelikož do zápasu nenaskočí Radek Faksa, kterému start po nedohraném utkání s Kanadou kvůli otřesu zakázali lékaři, a také Roman Červenka, jenž má údajně problém se zády. V americkém dresu neuvidíme Davida Backese a Erika Johnsona, ti tak roli nehrajících náhradníků zažijí na turnaji poprvé. Více prostoru by měl dostat David Pastrňák, jenž bude hrát v první formaci ve složení Palát – Plekanec – Pastrňák, zahajovací útok USA by měl vypadat takto: Parise – Pavelski – Oshie.

Oba týmy se zcela jistě budou chtít rozloučit s turnajem s výhrou. Poslední zápas před samotnou přípravou NHL dodá hráčům v případě výhry uklidnění a nový náboj pro své klubové působení. Pro oba výběry však nepostup do vyřazovací fáze turnaje bude velkým neúspěchem, avšak možnost ukončit Světový pohár s celkovými třemi body by nevypadalo pro český národní tým až tak hrozivě. Dnes tak bude mít český tým jediný úkol – prolomit gólovou smůlu. Američané se zase pokusí alespoň mírně korigovat zpackaný turnaj.

Autor: Roman Lisner