SP 2016: V prvním semifinále vyzve domácí Kanadu Rusko

24. 09. 2016, 22:50 » Preview - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Dnes se rozehraje první zápas semifinále Světového poháru. V něm budou zápolit domácí Kanada, na kterou čeká odvěký rival z Ruska. Souboj mezi Sidney Crosbym a Alexem Ovechkinem napíše další kapitolu. Do této chvíle vždy vyhrál první jmenovaný [a to je v sérii play off NHL, kdy jeho Tučňáci dvakrát vyřadili Sašovo Capitals (a Pens každý rok nakonec vyhráli Stanley Cup), tak na mezinárodní scéně, na níž opět dominoval Crosby s javorovým listem na prsou]. Rodákovi z Cole Harbour jde však o víc. Pokud s Kanadou ovládne i Světový pohár, získá všechny možné týmové trofeje- Stanley Cup (2009, 2016), ZOH (2010, 2014), mistrovství světa (2015) a nyní i World Cup. V tom se mu bude snažit zabránit ruská sborná vedená již zmiňovaným powerforvardem a superstřelcem Alexem Ovechkinem, jež na rozdíl od Crosbyho nemá ve sbírce žádnou z týmových trofejí. Kdo vyhraje dnešní "Souboj titánů"?


Kanada (3-0-0) - Rusko (2-1-0) (01:00 SEČ)

Kanaďané nenechali nic náhodě. Nejdříve si jasně poradili s naší reprezentací (6:0), poté smetli i USA (4:2) a nakonec si poradili též s výběrem Evropy (4:1). Zatím tak potvrzují roli jasného favorita soutěže.

Produktivitu týmu vedou Jonathan Toews, Matt Duchene a Sidney Crosby (všichni mají čtyři body). Do brány by se měl postavit Carey Price (ve skupině 96,8% úspěšnost zákroků).

Rusko naproti tomu prohrálo úvodní zápas se Švédskem (1:2), ať se Ovie vztekal sebevíc, jeho vyrovnávací gól sedm sekund před koncem třetí třetiny být uznán nemohl. Poté však triumfoval nad Severní Amerikou (4:3) a na závěr vyprovodil Finy z turnaje jasnou výhrou (3:0). Těsný triumf nad výběrem Kanady a USA do 23 let se ukázal jako rozhodující v postupu do další fáze turnaje.

Gólmanem číslo jedna je Sergei Bobrovsky z Columbusu (dosud zastavil 94,8% všech projektilů soupeře). Nejproduktivnějším hráčem Rusí je kapitán Ovechkin se třemi body, o bod méně si pak připsali Vladimir Tarasenko, Jevgenij Malkin, Pavel Datsyuk a Ivan Telegin.

Jaký z těchto dvou týmů triumfuje se dozvíme dnes v noci, začínáme jednu hodinu po půlnoci našeho času.