Preview: 5. Washington Capitals

27. 09. 2016, 18:00 » Preview - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Silné a nebezpečné mužstvo Washingtonu je opět motorem NHL.

Capitals ještě nikdy ve své historii nevyhráli Stanley Cup. Nepodařilo se to týmu okolo střelce Petera Bondry, ani ve vedení s Jaromírem Jágrem a nedaří se zatím ani Alexi Ovechkinovi. Caps se pod jeho vedením nikdy nedostali přes druhé kolo play off. To se stalo též poslední sezonu, kdy červenobílé vyřadil Pittsburgh. O rok dříve se stal katem celku z hlavního města USA New York Rangers. Dokáže se konečně Washington dostat přes prokletí druhého kola a získat slavný pohár?

#TEAMGPWLOTLPTSGF:GAOTSOU/OHOMEROAD
3.WSH Washington Capitals8256188120252:19311-84-249-3329-8-427-10-4

Braden Holtby
BRADEN HOLTBY WSH
Brankář
Základní část 2015/16
Statistiky: 48-9-7
GAA: 2.20 | SV: 92.20%
Od začátku základní části ročníku 2015-16 dominoval tým pod vedením kouče Barryho Trotze nad celou ligou a velmi rychle si vytvořil dostatečný náskok, díky kterému udržel první místo v tabulce a získal President’s Trophy. Problém Caps se však začal rodit již na začátku prosince, kdy Pittsburgh vyměnil svého lodivoda a stal se z něj parní válec, jež nebyl nikdo schopný zastavit. Tak přišlo druhé kolo vyřazovacích bojů a podruhé za posledních sedm let na sebe narazili Washington, který si poradil ve druhém kole s Philadelphií, a již zmiňovaní Pens. Z prvního souboje (roku 2009) vyšel jako vítěz tým Penguins pod vedením kapitána Sidney Crosbyho. Hokejisté z hlavního města tak měli skvělou příležitost se pomstít. Avšak ani oni nenašli na Tučňáky recept, historie se tak opakovala a po šesti zápasech si parta gólmana Holtbyho balila kufry.

Nejlepším střelcem týmu se stal klasicky Alex Ovechkin, který překonal již posedmé v kariéře padesátigólovou hranici, avšak nejproduktivnějším hráčem se stal Jevgenij Kuznetsov (20+57). Za ním byl s odstupem šesti bodů již zmiňovaný Ovi a o bod méně si připsal Nicklas Backstrom. Nad hranici 50 bodů se dostali Mr. Game 7 sám Justin Williams a specialista na nájezdy T. J. Oshie.

Klub zaměstnal jednoho z nejlepších trenérů gólmanů na světě Mitche Korna a ten udělal z Bradena Holtbyho ještě lepšího brankáře než dosud. Po právu si tak po sezoně odnesl maskovaný muž s číslem 40 na zádech Vezina Trophy.

PŘÍCHODY A ODCHODY:

Generální manažer MacLellan přivedl z Montréalu forvarda Larse Ellera a nadějného třiadvacetiletého Darenna Dietze, do checking line z Bostonu přichází Brett Connoly, který má potenciál na zisk 30 bodů.

Tým naopak přišel o gólmana Justina Peterse (nyní Arizona Coyotes), do města andělů se odstěhoval bek Michael Latta, Ostrovanem se stal veterán Jason Chimera a po nevydařeném play off si též musel hledat angažmá zadák Mike Weber (nově St. Louis Blues).

SEZÓNA 2016/17:

Caps jdou do nové sezony opět plní síly a odhodlání. Základem budou góly Ovechkina a výkony Holtbyho v jejich kleci. Doplňovat je budou další skvělí hráči jako Jevgenij Kuznetsov či Nicklas Backstrom. Tým se v létě zbavil několika zkušených hráčů výměnou za bojovníky a dříče ledu, čímž nijak neoslabil, ovšem ani neposílil.

ZASLOUŽÍ SI POZORNOST:

Alex Ovechkin
ALEX OVECHKIN WSH
Levé křídlo
Základní část 2015/16
GP: 79 | G: 50 | A: 21 | Body: 71
Střely: 398 | +/-: 21
Půjde výkonnost jednoho z nejlepších powerforvardů v historii ligy po třicítce dolů, nebo se ještě několik let udrží na vrcholu? V 90. letech se po ledě proháněla „ruská raketa“ Pavel Bure, který se však jako třicátník rapidně s výkony pohoršil. Alex Ovechkin by jistě nerad napodobil svého krajana a zároveň se umístil co nejvýše v historických tabulkách střelců. Již v posledním ročníku překonal hranici půl tisíce gólů. Na první místo (Wayne Gretzkyho) mu zbývá vsítit ještě 370 gólů, což se zdá spíše jako vysněná meta, než realita. Top 10 se však jeví více než reálná a zbývá mu na ní (na Maria Lemieuxe) 166 tref. Na jakém číslu se Ovi zastaví? A překoná ještě hranici 50 gólů?

TIP NA UMÍSTĚNÍ:

Parta kolem kapitána Saši bude opět dominovat a v základní části a předčí veškerou konkurenci. Prokletí druhého kola však bude pokračovat i nadále.