SP 2016: Jdeme do finále!

27. 09. 2016, 21:00 » Preview - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Dvě hodiny po půlnoci se rozehraje první zápas finálové série „best-of-3“, tedy na dva vítězné zápasy. Pokud vyhraje Kanada, stačí jí pouze jediné vítězství k obhajobě Světového poháru. Jestli však Evropa najde na zemi javorového listu recept, nebude již moci tým kapitána Crosbyho zaváhat, vstupuje do série jako obrovský favorit a navíc na vlastní půdě, tudíž by byl šokován celý hokejový svět, pokud by Evropa vyhrála. Avšak zázraky se dějí a v hokeji to platí dvojnásob.

KANADA - TÝM EVROPY

Tým Evropy přišel v prodloužení semifinále o klíčového hráče Mariana Gáboríka. Slovenský střelec ve službách Los Angeles Kings si zranil nohu a léčení by mělo zabrat dlouhé dva měsíce. Gáborík vytvořil spolu s Nielsenem (Detroit Red Wings) a Zuccarellem (New York Rangers) nejúdernější trio tohoto výběru, který zatím překvapil všechny favority (krom Kanady, se kterou prohrál ve skupině v poměru 1:4). Místo rodáka z Trenčína by měl zaujmout Mikkel Boedker (San Jose Sharks), jež se ještě na turnaji nedostal do hry. Nejdůležitějším obráncem se stal Roman Josi (Nashville Predators), který v průměru stráví na ledě skoro 27 minut na zápas. V semifinále nešťastně tečoval nahození Karlssona od modré čáry a díky tomu Švédsko vyrovnalo a vynutilo si prodloužení. To však Švýcara mrzet nemuselo, jelikož zápas rozhodl ve čtvrté minutě nastavení hrdina zápasu Tomáš Tatar (Detroit Red Wings). Nejdůležitější však bude výkon gólmana Jaroslava Haláka (New York Islanders), který zatím podržel své spoluhráče v každém duelu a ve finále svede minisouboj se svým tehdejším spoluhráčem z Montréalu Carey Pricem, jež bude stát na druhé straně hřiště.

Price (Montréal Canadiens) se vrátil po dlouhodobém zranění a zdá se, že je ve stejné formě jako dříve. Pokud by se mu nedařilo, má trenér Babcock v záloze Crawforda (Chicago Blackhawks) a Holtbyho (Washington Capitals). Kanada má však neuvěřitelnou sílu v útoku, čemuž odpovídá i její skóre na turnaji v poměru devatenáct vstřelených gólů ku šesti inkasovaným. Bodování celé soutěže vede neuvěřitelně Sidney Crosby, který si připsal během čtyř zápasů skvělých 7 bodů (3+4). Celkově má Kanada sedm hráčů se čtyřmi a více body. Evropa má oproti tomu jednoho (Mattse Zuccarella).