Jsou staří, avšak ne zastaralí: Roberto Luongo

11. 12. 2016, 18:00 » Úhel pohledu - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
V Miami se Roberto Luongo stal hvězdou, aby se do něj po osmi sezonách strávených ve Vancouveru jako veterán vrátil. Letos chytá v Národní lize již svou sedmnáctou sezonu a stále patří mezi brankářskou elitu.


VAN Útěk domů

Roku 2011 byl Roberto Luongo jedním z nejdůležitějších mužů sestavy Nucks při cestě do finále play off, kde jeho tým padl v sedmém zápasu s Bostonem Bruins. Od té doby se týmu ze západu Kanady dařilo stále méně a fanoušci začali připisovat neúspěchy právě své dlouholeté jedničce. Jejich nesnášenlivost nakonec vedla k touze rodáka z Montréalu odejít o jiného klubu, což se mu nakonec splnilo. V průběhu ročníku 2013-14 byl vyměněn na svou vysněnou Floridu, kde vlastnil jako bývalí plejer místních Panthers svůj dům.

FLA Hvězdný návrat

Mnoho odborníků diskutovalo a pochybovalo o schopnostech zkušeného, leč stárnoucího gólmana. Dokáže se vrátit do své bývalé formy? Má ještě na plnění role týmové jedničky? Luongo vyvedl všechny z omylu, když ve svém premiérovém mači za Cats vychytal nulu. Letos se zatím Floridě vůbec nedaří, avšak Luongo je výjimkou. Má nejvyšší úspěšnost zákroků za poslední tři roky (92,4%) a ve dvaceti duelech dokázal svým Panterům vychytat dvaadvacet bodů.



Luongo stále potvrzuje, že má velmi silnou a rychlou lapačku. Takto v letošní sezoně vychytal Ryana Spoonera z Bostonu.