Středeční noc nabídne čtyři zápasy, Washington hostí rozjeté Bruins

07. 12. 2016, 19:00 » Preview - Autor: NHLportal.cz

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Brzy bude odehraná třetina zápasů základní části a hráči některých týmů už jistě začínají tušit, že na jaře o Stanleyův pohár bojovat nebudou. V Západní konferenci ještě není situace beznadějná, ale některé týmy z Východu, které bychom v play off čekali, budou mít veliké problémy. Například Tampa Bay Lightning s jejich 30 body by v tabulce Západu drželi celkem pohodlně pátou příčku. Ovšem v Atlantické divizi to na postup nestačí a díky přetlaku v Metropolitní to nestačí na Východě ani na divokou kartu. V této divizi najdeme vedoucí tým celé letošní NHL Montreal, hráči Ottawy nenápadně sbírají cenná vítězství. Boston s Tampou se přetahují o třetí místo. Za nimi pomalu ale jistě ujíždí vlak Floridě a Detroitu. V ještě horší situaci jsou hráči Toronta a sezónu už asi nezachrání Buffalo. V Centrální divizi dostanou ještě možnost ke zlepšení hráči Nashvillu a letos poněkud nečitelný Dallas. Na pozicích zaručujících play off zde stojí za Chicagem a St.Louis zatím Winnipeg a Minnesota, která dnes zavítá na led v Torontu.

TOR TORONTO (10-9-5) - MIN MINNESOTA (12-8-4)

Pro Wild půjde o poslední duel z jejich pětizápasového tripu. Z předchozích čtyř zápasů Minnesoty se třikrát muselo prodlužovat, dvakrát se rozhodovalo až v samostatných nájezdech, ale Wild zvítězili jen jednou, a to v minulém utkání na ledě Oilers. Minnesota musela v první části dotahovat vedení soupeře, ovšem hráčům se podařilo ještě před koncem třetiny srovnat. V Edmontonu se hrálo velmi vyrovnané utkání. Jak jsme letos zvyklí, Wild nechali svého protivníka tvořit hru a sami hrozili z rychlých brejků a přečíslení. Jen ve třetí části jeli hosté třikrát sami na Jonase Gustavssona, jemuž patří hlavní zásluha na tom, že zápas skončil remízou 1:1. Za pozornost stojí dominance centrů Minnesoty na vhazování, kterých Staal, Koivu a spol. vyhráli 61 %. V prodloužení rozhodl po samostatné akci Mikko Koivu a druhý bod ze zápasu si odvezla Minnesota.

Maple Leafs odehráli poslední utkání ve Vancouveru a nezačali moc dobře. Na začátku druhé části prohrávali 0:2, při vlastní přesilovce mohli dokonce dostat i třetí branku. Naopak vlastní, dobře odbráněné oslabení krátce před polovinou zápasů jim pomohlo a v následné početní výhodě zametl puk do brány James Van Riemsdyk. Od té chvíle začali hosté dominovat a po dvou minutách odehraných ve třetí třetině srovnal skóre Auston Matthews. Toronto bylo ve druhé polovině zápasu jasně lepší, hráči si vytvořili množství dobrých šancí, ale zápas na svojí stranu zlomit nedokázali ani v prodloužení. O vítězi tak rozhodli až samostatné nájezdy a v nich byli úspěšnější domácí. O převaze Maple Leafs hovoří počet střel na branku, když Canucks přestříleli celkem 40:24, ve třetí části a prodloužení 18:5. Bohužel pro ně Ryan Miller v bráně Vancouveru odchytal skvělý zápas a vyhrát jim nedovolil.

Brankář Toronta Frederik Andersen je v poslední době ve veliké pohodě. Bude ale muset předvést jeden z nejlepších výkonů, kterých je schopen, aby předčil svého soupeře v bráně Minnesoty Devana Dubnyka. Ten vede gólmanské statistiky celé soutěže se čtyřmi vychytanými čistými konty, procentuální úspěšností zákroků i počtem obdržených branek v utkání. Dubnykovi se proti Torontu daří, zatím v šesti utkáních jen jednou odešel poražen po základní hrací době. Trenér Wild Bruce Boudreau ví, že Dubnyk je klíčový hráč Minnesoty: „Chytá famózně, zvlášť v pokročilých fázích zápasů. Odehráli jsme hodně vyrovnaných utkání a díky Devanovi jsme je o gól vyhráli, nebo jsme je dovedli do prodloužení.“

V domácím prostředí se zdá být nezastavitelná první řada Maple Leafs ve složení Van Riemsdyk, Bozak, Marner. Ti tři v jedenácti zápasech v Air Canada Centre přinesli týmu 41 bodů. Pro srovnání zbytek týmu dosáhl doma 45 bodů. James Van Riemsdyk je také nejlepší s 11 góly mezi střelci týmu, a s 20 body vede kanadské bodování. Toronto hraje na vlastním ledě lépe než venku, zatím mají doma bilanci 8-3-0.

Cesta k úspěchu proti kvalitní obraně Wild by mohla vést přes tvrdou hru do těla. Minnesota končí sérii zápasů venku a jde o tým, který drsnou hru nepreferuje. Zatím její hráči v sezóně rozdali 372 hitů, to je skoro nejméně v lize. Naopak Toronto se řadí k nejvíc hitujícím týmům, je v této kategorii desáté v soutěži. Zejména „brousek“ Matt Martin umí pořádně přitvrdit a je s 99 bodyčeky nejtvrději hrající útočník v letošní NHL. Drsnější hrou by tedy Toronto mohlo získat nad Minnesotou výhodu.

Tip redakce NHLportal.cz: 2

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

WSH WASHINGTON (14-7-3) - BOS BOSTON (15-10-1)

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

ANA ANAHEIM (12-9-5) - CAR CAROLINA (10-10-5)

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

SJS SAN JOSE (15-9-1) - OTT OTTAWA (15-9-2)

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

Autor: Milan Nečas