Trápící se Tampa vyzve v repríze konferenčního finále Pittsburgh

10. 12. 2016, 21:08 » Preview - Autor: NHLportal.cz

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
V repríze loňského finále Východní konference přivítá Tampa Bay Lightning obhájce vítězství Pittsburgh Penguins. Bude se jednat o jejich první střetnutí v sezóně a zrovna se potkávají v naprosto odlišné situaci. Zatímco Penguins válí a útočí na vedoucí příčku v Metropolitní divizi, Lightning pomalu postupové pozice vyklízí a v případě porážky budou mít na kontě víc porážek než výher. V noci ale uvidíme i další zápasy, takže se bude opět na co dívat.

LAK LOS ANGELES (13-11-2) - OTT OTTAWA (16-9-2)

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

BOS BOSTON (15-11-2) - TOR TORONTO (10-10-5)

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

MTL MONTREAL (18-6-3) - COL COLORADO (10-14-1)

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

TBL TAMPA BAY (14-12-2) - PIT PITTSBURGH (17-7-3)

Před posledním zápasem proti Vancouveru bylo všem v týmu Lightning jasné, že se musí něco změnit. Trenér Jon Cooper naordinoval hráčům během tří dnů bez zápasu dva dny tréninkového volna, aby se zbavili traumatu z nedobrých výkonů, kterými v poslední době zásobují fanoušky svého klubu. „Ani se nepamatuju, kdy jsme prohráli o čtyři góly. Možná jednou v minulé sezóně. A teď je to podruhé v týdnu,“ nedokázal se smířit ani s dalším prohraným zápasem. Canucks, předposlední tým v Pacifické divizi, totiž i v posledním utkání nastříleli Tampě pět branek. Klub z Floridy nejvíc trápí absence kapitána Stevena Stamkose. Ten ve svých odehraných 17 zápasech nasbíral 20 bodů za 9+11. O špatné formě útočníků Lightning svědčí i to, že po měsíci, kdy je Stamkos mimo hru, je stále druhý nejproduktivnější hráč a druhý nejlepší střelec týmu. Nikita Kucherov má na kontě 13 branek a 29 bodů, ale nikdo jiný nedokázal ještě překonat hranici 20 bodů. Tampu navíc čeká těžká série zápasů.

Po zápase proti Penguins odjíždí na tři zápasy na západě Kanady. A to zrovna v době, kdy z posledních pěti zápasů jen jednou vyhráli a ze sedmi utkání mají příšerné skóre 9:21. Situaci v týmu shrnul Victor Hedman: „Víme, že na to máme. Kluci se snaží dávat góly, samozřejmě. Nehrajeme ale, jak bychom chtěli. Budeme se muset vrátit na začátek a začít od obrany. Dostáváme teď prostě moc branek.“ Ovšem tuto větu slýcháme od hráčů i trenérů týmů kterým se zrovna nedaří celkem pravidelně. „Musíme začít lépe bránit, abychom mohli začít opět vyhrávat,“ jako zaklínadlo, po jehož vyslovení se opět začne hráčům dařit.

Jak si ale dokáže poradit děravá obrana Lightning s jedním z nejvíc skórujících útoků v lize? Hráči Pittsburghu vstřelili v posledních čtyřech zápasech 24 branek. Evgeni Malkin, Sidney Crosby, Phil Kessel, všem se právě sešla forma. Klíčem k současným úspěchům ale nejsou jen tihle tři. „Dobře hraje celá sestava. Hrajeme útočně ve všech řadách, všichni naši obránci dlouho drží modrou čáru a pomáhají vytvářet tlak,“ chválí trenér Mike Sullivan všechny hráče, ale na adresu prvně jmenovaných ještě dodává: „Je důležité, aby rozdíloví hráči, kterými bezesporu jsou, podávali své nejlepší výkony. A protože jsou to naši nejlepší hráči, musí hrát nejlépe.“

V současné době Lightning chybí tahoun. Nikita Kucherov, navzdory svým skvělým výkonům v letošní sezóně ještě do pozice lídra týmu nedospěl. Navíc až čas ukáže, jestli mu současná pozice v týmu spíše neuškodí a jestli se bude schopen i příštích letech ještě zlepšovat. Zkrátka, týmu Steven Stamkos chybí a chybět bude ještě další tři měsíce. To znamená, že by se mohl vrátit do sestavy na play off, ovšem je otázka, zda ho pro něho jeho spoluhráči dokáží vybojovat.

Tip redakce NHLportal.cz: 2

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

FLA FLORIDA (12-12-4) - VAN VANCOUVER (12-13-2)

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

CBJ COLUMBUS (16-5-4) - NYI NY ISLANDERS (11-10-5)

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

ARI ARIZONA (8-13-5) - NSH NASHVILLE (12-10-4)

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

CGY CALGARY (15-13-2) - WPG WINNIPEG (13-14-3)

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

SJS SAN JOSE (15-11-1) - CAR CAROLINA (11-10-6)

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

Autor: Milan Nečas