Jágra čeká oslava jeho úspěchu, Vancouver hostí Calgary

06. 01. 2017, 18:55 » Preview - Autor: NHLportal.cz

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Mezi šesticí zápasů pátečního programu NHL zaujme především kanadské derby mezi Vancouverem a Calgary. O ukončení neskutečně špatných sérií se budou snažit i hráči Arizony a Colorada. Ti přivítají na vlastním ledě zlepšující se Islanders. Avalanche z posledních 11 zápasů vyhráli jen jeden. Ještě těžší úkol stojí před Coyotes. Ti po osmi porážkách v řadě cestují na led druhého týmu Pacifické divize Anaheimu. Českého fanouška však možná nejvíce bude zajímat duel mezi Floridou a Nashvillem, před kterým Panthers oslaví Jaromíra Jágra a jeho posun na druhé místo historické produktivity. Utkání vysílá Fanda a Nova Sport 1.

FLA FLORIDA (16-15-8) - NSH NASHVILLE (17-14-7)

Hokejový stadion v Sunrise na Floridě bude v pátek v noci, od 0:30 našeho času hostit zvláštní utkání NHL. Organizace Panthers v něm bude chtít složit poctu jednomu z nejlepších hráčů historie, českému útočníkovi Jaromíru Jágrovi. Před koncem uplynulého kalendářního roku Jágr překonal další historickou postavu Národní hokejové ligy Marka Messiera v počtu nasbíraných kanadských bodů. Na lídra všech dob, Wayne Gretzkyho, už zcela jistě nezaútočí, ale jeho druhá příčka bude odolávat útokům ještě spoustu let. Z dalších, ještě aktivních hráčů, totiž zatím nikdo nepřekonal hranici 1400 bodů a sám Jaromír se ještě ukončit kariéru nechystá. Pryč jsou taky doby, kdy v sezóně byli hráči schopni nasbírat 120 i 130 bodů, jako právě Jágr, Gretzky nebo Lemieux v jejich nejlepších letech, kdy vládli NHL. Oslavu si Floridští hokejisté naplánovali na zápas proti Nashvillu. Výkonný ředitel Panthers Dale Tallon dobře ví, koho má v týmu: „Jsme opravdu hrdí, že se Jaromírovi podařilo překonat tento milník zrovna v našem dresu. Je to i pro nás veliká pocta. Jeho profesionální přístup, lidské vlastnosti i vášeň a zaujetí hokejem, to prostě nemá obdoby.“ Vše bude tedy po celý večer v BB&T Center souviset s Jágrovou kariérou. Vstupenky jsou inspirovány jeho kanadským bodem číslo 1888. Cena nejlevnějších je nastavena na 18.88$, nejlepší místa pak za 68$, včetně kreditu na občerstvení. Prvních 10 000 diváků, což je více než polovina kapacity haly, obdrží tričko s upomínkovým motivem. Na tom je vidět, že je v zámoří stále hodně populární postavou. Posíláme taky Jaromíru Jágrovi gratulaci k této úctyhodné metě v jeho bohaté kariéře. Pravděpodobně se ještě letos dočkáme 1900. bodu a kdo ví, v příštích sezónách třeba i čísla 2000.

Tip redakce NHLportal.cz: 1

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

VAN VANCOUVER (19-18-3) - CGY CALGARY (21-17-2)

Canucks po nevydařeném pětizápasovém tripu z počátku prosince, na kterém dokázali jen jednou zvítězit, nasadili ke zlepšeným výkonům. Momentálně drží sérii pěti výher v řadě, kterou odstartovali domácí výhrou nad Kings. V současnosti sehrávají převážně duely s divizními rivaly, během nichž porazili Anaheim i Edmonton. Díky pravidelnému bodovému přísunu dokonce začínají pošilhávat po jedné ze dvou divokých karet, přestože ještě v polovině minulého měsíce to na možnost postupu vůbec nevypadalo. Vancouver zlepšil především hru v obraně, z posledních pěti zápasů dostal jen sedm gólů. V minulém utkání proti Arizoně dokonce Ryan Miller vychytal už své 37. čisté konto v kariéře, i když je pravda, že ho Coyotes moc nezaměstnali. Ve druhé třetině zápasu dokonce hosté vyslali na bránu domácích jen dvě střely. Canucks si v týdnu z volných hráčů New Jersey přivedli Reida Bouchera ke zlepšení útoku. Ten v NHL odehrál zatím jen 85 zápasů, ve kterých si připsal celkem 30 kanadských bodů. V New Jersey, ani později v dresu Predators, moc příležitostí ve hře nedostával. To ani přesto, že v jeho juniorských letech v OHL překonal dokonce rekord Stevena Stamkose v počtu vstřelených 65 branek v sezóně. Zřejmě vedení Canucks očekává naplnění jeho potenciálu právě nyní.

S 21 výhrami, 17 porážkami a 2 prohrami po základní hrací době mají Flames 44 bodů a drží v rukavicích první divokou kartu Západní konference. Vyrovnanost jejich letošních výkonů potvrzuje statistika venkovních zápasů (11-7-2), ve které se jedná spolu s Edmontonem o nejlepší tým Západní konference na soupeřových kluzištích. Nejlepším střelcem Calgary je Mikael Backlund, aktuálně vstřelil dvanáct branek. V minulém zápase proti Coloradu natáhl šňůru utkání, ve kterých dokázal bodovat, na pět, během nichž nasbíral šest gólů a celkově devět bodů. Nováček Matthew Tkachuk už bodoval dokonce v sedmi zápasech v řadě. původně zamýšlenou brankářskou jedničku Briana Elliota zastínil v prozatímním průběhu sezóny jeho backup Chad Johnson, který už se dostal na daleko lepší čísla a odchytal už i víc utkání, inkasoval méně gólů a vychytal i víc vítězství.

Tip redakce NHLportal.cz: 1

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

NJD NEW JERSEY (16-16-7) - TOR TORONTO (17-12-8)

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

CHI CHICAGO (24-12-5) - CAR CAROLINA (17-14-7)

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

COL COLORADO (12-25-1) - NYI NY ISLANDERS (15-15-6)

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

ANA ANAHEIM (20-12-8) - ARI ARIZONA (11-22-5)

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

Autor: Milan Nečas