Největší letošní zklamání? Tampa Bay Lightning

22. 01. 2017, 11:20 » Analýzy - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Pokud bychom měli vybrat největší překvapení letošní sezóny, tak kromě těch pozitivních překvapení v podobě Columbusu či například Minnesoty by se na tomto seznamu nacházely i negativní příklady, z nichž největší odezvu by měli hokejisté Tampy Bay. Ti ještě před dvěma lety bojovali ve finále Stanley Cupu, aby jim loni chyběl k postupu do závěrečného kola jediný zápas. Letošní sezóna je ovšem pro Lightning jako noční můra, což jenom dovršila včerejší prohra s Coyotes. Postup do vyřazovacích bojů se tak svěřencům Jona Coopera pomalu ale jistě vzdaluje.

Se 47 body ve 48 utkáních jsou Lightning na děleném posledním místě v Atlantické divize (společně s Detroitem a Buffalem, ale ty mají dvě utkání k dobru). Na třetí místo v divizi, které momentálně drží Boston, ztrácejí pět bodů, na druhou divokou kartu, jež momentálně náleží Torontu, pak o bod méně. Je ale třeba si uvědomit, že o třetí místo v divizi bojuje celkově šest týmů včetně Tampy, o divokou kartu pak teoreticky další čtveřice týmů. Takže vlastně zbytek konference. Sečteno podtrženo, boj o play off bude na Východě ještě pořádně vyrovnaný, a aby se Tampě povedlo postoupit, musí začít vyhrávat.

K tomu ale potřebují Bolts vyřešit pár problémů. Pár ale docela klíčových problémů - se střílením gólů, s výkony brankářů a především s marodkou. Na ní se v průběhu sezóny ocitly opory jako Steven Stamkos (stále mimo hru, vrátit by se mohl někdy během března) či Victor Hedman, ale i další důležití hráči. Pouze dva hokejisté na soupisce Tampy (Alexander Killorn a Tyler Johnson) odehráli všech 48 utkání.

S vidinou postupu do play off přiletěli hráči Tampy na utkání k soupeři, který se na první pohled mohl zdát jako ideální pro rozjetí vítězné série. Arizona totiž před utkáním byla (a stále je) druhým nejhorším týmem v celé lize a společně s Coloradem byla jediným klubem, který stále čekal na pokoření hranice 100 nastřílených branek.

Bolts ale prohráli 3:5, velkou měrou kvůli prvním dvěma nepovedeným třetinám. Po nich se pakoval z branky hostů Ben Bishop, který inkasoval pět gólů ze 17 střel. Ve druhé dvacetiminutovce si dokonce neporadil se třemi z devíti střel, které na něj Kojoti vyslali.

Tampu čeká na probíhajícím šestizápasovém venkovním tripu (1-2-1) ještě dvojice zápasů, když ve středu v noci zajíždí na led Chicaga, aby se o dva dny později střetla v důležitém divizním souboji s Floridou.