Dokráčí McDavid s Edmontonem až na vrchol?

31. 03. 2017, 18:45 » Analýzy - Autor: NHLportal.cz

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Do konce základní části zbývá Edmontonu odehrát pět utkání. Fandové Olejářů mohou být s letošní sezónou nadmíru spokojeni, jejich tým okupuje druhou příčku v Pacifické divizi a po dlouhých jedenácti letech se podívá do vyřazovacích bojů. Naposledy si kanadský celek zahrál play off v sezóně 2005/2006, kdy se tým, jehož barvy v té době oblékalo také české trio (Aleš Hemský, Jaroslav Špaček a Radek Dvořák), probojoval až do finále. Ve finále Olejáři podlehli silnému týmu Caroliny, a tak fanoušci čekají na Stanley Cup již dlouhých 27 let.

Fenomén Connor McDavid

Connor McDavid kroutí v NHL sice teprve druhou sezónu, ale na jeho výkonech to rozhodně nepoznáte. Dvacetiletý Kanaďan se ihned stal hlavním tahounem svého týmu, a nebýt jeho nešťastného zranění v první sezóně, možná jsme Edmonton viděli v postupující osmičce již minulý rok. McDavid v sezóně 2015/2016 odehrál pouhých 45 zápasů, přičemž stihl nasbírat úctyhodných 48 bodů (16+32). Letos je všechno jinak, McDavid se stal nejmladším kapitánem v lize, odehrál všech dosavadních 77 utkání svého celku a zaznamenal v nich parádních 91 bodů (28+63), což ho činí největším favoritem na zisk Art Ross Trophy. Trenér Olejářů Todd McLellan navíc dokázal najít pro svou hvězdu ideální parťáky do formace, a to Leona Draisaitla, který letos zaznamenal 72 bodů (27+45), a Patricka Maroona (27+14).

Jistota v brankovišti

Jedničkou v brankovišti je Cam Talbot, který do týmu přišel z New Yorku Rangers, kde kryl záda Henriku Lundqvistovi. V sezóně 2015/2016 se u Olejářů střídal s Andersem Nilssonem, ale pro sezónu 2016/2017 se po odchodu švédského „obra“ stal jasnou jedničkou. Cam Talbot letos odchytal neuvěřitelných 69 zápasů, ve kterých kryl 1863 střel – nejvíce z celé ligy. Jeho úspěšnost dosahuje 92.1 % s průměrem 2.36 branky na zápas. Cam Talbot se v letošním ročníku radoval z výhry ve čtyřiceti případech, což jej staví na třetí příčku brankářů z celé ligy. Edmonton bude v bojích o pohár na svou jedničku hodně spoléhat a je pouze otázkou, kdo mu bude krýt záda, jestli mladý Laurent Brossoit, nebo zkušený Jonas Gustavsson.

Přesilovky

Velkou zbraní Olejářů se v letošním ročníku staly přesilové hry. Todd Mclellan vsází zejména na pětici Milan Lucic, Mark Letestu, Leon Draistaitl, Oscar Klefbom a samozřejmě Connor McDavid. Toto přesilovkové „komando“ nastřílelo soupeřům v přesilových hrách celkem 34 branek. Edmonton s úspěšností přesilových her 25.91 % drží čtvrté místo celé NHL v této mnohdy klíčové dovednosti.

Pokud se Connor McDavid a jeho spoluhráči udrží v aktuální formě, může se Edmonton stát „černým koněm“ Západní konference.

Autor: Jakub Šerák