Pittsburgh se může stát druhým finalistou. Stačí vyhrát v Ottawě

23. 05. 2017, 22:19 » Preview - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Finále Západní konference je už za známi, a jednoho finalistu - Nashville - tak už známe. Stále však zbývá ještě určit toho druhého a dnes se tak může stát. To by ale museli hokejisté Pittsburghu vyhrát v sérii proti Ottawě potřetí v řadě v dnešním šestém utkání. Senators ovšem nehodlají na domácím ledě dát obhájcům trofeje nic zadarmo, a dnes tak lze očekávat napjaté a vyrovnané utkání. V přímém přenosu ho od 2:00 SEČ bude vysílat Nova Sport 1. Nejdříve si však přečtěte naše preview!

OTT OTTAWA (2-3-0) - PIT PITTSBURGH (3-1-1)

Podruhé v řadě si můžou ve finále Stanley Cupu zahrát hokejisté Pittsburghu. Jediné, co musí Crosby a spol. udělat, je vyhrát dnešní šesté utkání na ledě Ottawy. V sérii totiž Penguins vedou díky vysoké výhře 7:0 v pátém zápase poměrem 3:2 na zápasy a v případě dnešní výhry sérii ukončí. Ottawa ovšem nehodlá nic předčasně vzdát, a zatímco dnes bude poprvé v letošním play off čelit hrozbě vyřazení, bude se pokoušet vrátit sérii zpátky do Pensylvánie.

Oba dva týmy stále trápí zranění. Penguins by měli nastoupit se stejnou sestavu jako v pátém utkání. Kouč Mike Sullivan už dnes potvrdil, že obránci Justin Schultz (zranění v horní části těla) a Chad Ruhwedel (otřes mozku) a útočníci Patric Hornqvist (horní část těla) a Tom Kuhnhackl (dolní část těla) zůstanou opět mimo hru. Zatímco Schultz s týmem odletěl do Ottawy, další tři jmenovaní zůstali v Pittsburghu.

Co se týče Senators, tak kouč Guy Boucher si několik rozhodnutí ponechal až na samotné předzápasové rozbruslení. Zpátky v sestavě bude útočník Ryan Dzingel, pouze zdravým náhradníkem bude naopak Tommy Wingels. Hrát by mohli rovněž forvardi Chris Kelly a Colin White, Alexandrea Burrowse (dolní část těla) totiž trápí zranění. Nenastoupí ani obránce Mark Borowiecki (dolní část těla). Otázkou je, zda domácí nastoupí opět se sedmi obránci, nebo se vrátí k šesti. Pokud by hrálo pouze šest zadáků, zahraje si i White.

Co je však pro Ottawu ještě důležitější, je stav jejího kapitána Erika Karlssona. Ten vynechal konec druhé třetiny a celou třetí, ale Boucher po utkání řekl, že si chtěl svého nejdůležitějšího hráče za rozhodnutého stavu pouze šetřit a Karlsson bude v šestém zápase hrát. To poté potvrdil i sám švédský obránce. Karlsson, který v play off hraje se zraněním levé paty, ovšem zdaleka neprožívá proti Penguins svoji nejlepší sérii. V pěti utkáních celkem zaznamenal pouhé dvě asistence, což je ve srovnání s jeho 13 body v předchozích 12 utkáních poměrně velký rozdíl. Určitě k tomu přispívá i fakt, že Pittsburgh si na něj dává větší pozor, ale na vině jsou také problémy Senators s přesilovkami.

Ty už jsou poměrně značné, protože Ottawa nedokázala skórovat v početní výhodě už deset utkání a nevyužila ani jednu z posledních 29 příležitostí. To Penguins se začalo v této herní kategorii dařit, když v pátém zápase proměnili každou ze tří přesilovek, v posledních třech utkáních využili pět z osmi přesilových her a celkově v sérii pět ze čtrnácti. Podíl na tom má i kapitán Sidney Crosby, jenž v prvních dvou utkáních série nebodoval, ale od té doby si ve třech utkáních připsal pět bodů (3+2) a má značný podíl na tom, že Tučňáci mají finále na dosah.

Ottawa tak má před klíčovým utkáním poměrně jasné úkoly, ale jestli je splní, uvidíme už v samotném utkání. To začíná ve 2:00 SEČ a v přímém přenosu ho budete moci sledovat na stanici Nova Sport 1.

Tip redakce NHLportal.cz: 0

Statistické preview zápasu najdete ZDE.