Jaký je nejlepší klub poslední dekády?

17. 06. 2017, 16:15 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Během posledních devíti let si osmkrát Stanley Cup mezi sebe dělily pouze tři týmy! Pittsburgh Penguins (3), Chicago Blackhawks (3) a Los Angeles Kings (2) ovládali v poslední dekádě Národní hokejovou ligu. Přitom po výluce byly všechny kluby po herní stránce na odpis. Vše zlé je ale pro něco dobré a nízké příčky v pravidelné části sezony přinesly své ovoce v podobě vysokých voleb na draftech, z nichž zejména Chicago a Pittsburgh poskládali základní stavební kameny svých budoucích vítězných celků. Jaký z nich je ale nejlepší?

LAK Los Angeles Kings

Králové z Los Angeles vystavili tým bojovníků kolem slovinského supertalenta Anze Kopitara, důrazného Dustina Browna, skvělého zadáka Drew Doughtyho a elitního gólmana Jonathana Quicka. Roku 2012 postoupili do vyřazovacích bojů až z poslední možné příčky a v prvním kole si překvapivě hladce poradili s vítězem President's Trophy Vancouver Canucks, který se musel Králům sklonit již po pěti utkáních. Druhé kolo proti St. Louis Blues bylo ještě jednoznačnější a celek z města andělů si poradil bez problémů i s překvapením sezony Phoenix Coyotes. Nejtěžší práci poté měli ve finále proti Ďáblům z New Jersey. Ti s velkými obtížemi vyřadili v prvním kole Florida Panthers, poté rychle vyprovodili na dovolenou Philadelphii a získali pohár Prince z Walesu, když ve finále konference vyhráli nad arcirivalem New York Rangers. Samotné klání čtvrtého kola ovládli Kings v šesti duelech a přivezli poprvé v historii organizace Stanley Cup do největšího města státu Kalifornie.

O dva roky později již měli mnohem více práce. První kolo je svedlo dohromady s rivalem San Jose Sharks. I přestože Kings prohrávali 0:3 na zápasy, dokázali osud série nakonec přivrátit na svou stranu. O vládce Kalifornie se poté Králové střetli s Anaheim Ducks a znovu musel o jejich postupu rozhodnout až sedmý duel. Stačilo dlouhých sérií? Kdepak! Finále konference přineslo opět sedm utkání a tentokráte ho svěřenci kouče Suttera museli vyrovnávat ve třetí třetině, aby poté v prodloužení ulovili Campbellovu mísu. Naopak finále mělo zcela jiný průběh. New York Rangers, kat Philadelphie, Pittsburghu a Montréalu, prohrál úvodní tři zápasy a bylo hotovo.

Góly zajišťující Stanley Cup: Dustin Brown, Alec Martinez

CHI Chicago Blackhawks

Když skonal majitel Hawks Bill Wirtz, byla to paradoxně nejlepší věc, která mohla klub potkat. Wirtz totiž vedl svou organizaci, lidově řečeno, "od desíti k pěti" a podle toho vypadal i výsledky na ledě. Klub ale získal mladé dynamické duo Jonathan Toews a Patrick Kane, kormidla se ujal Rocky Wirtz a celá organizace se velmi rychle vydala na správný kurz. Celkem osm hráčů získalo všechny tři Stanley Cupy. Krom již zmíněných Toewse a Kanea to jsou Marián Hossa, Corey Crawford, Duncan Keith, Patrick Sharp, Brent Seabrook a Niklas Hjalmarsson. Play off 2010 přineslo nejprve skalp Nashville Predators, poté Vancouver Canucks, oba v šesti duelech, finále konference přineslo jasný výsledek proti San Jose a ve čtvrtém kole čekala Philadelphia Flyers, která si poradila s New Jersey Devils, Boston Bruins i Montréal Canadiens. Po velmi napínavém boji nakonec Philly podlehla svému sokovi v nastavení šestého klání.

Zkrácený ročník 2012-13 přinesl do Chicaga President's Trophy a Indiáni se stali hlavními favority vyřazovacích bojů, což nakonec potvrdili. Po skalpu Minnesoty měli plné ruce práce s Detroit Red Wings, proti nimž museli otáčet nepříznivý stav 1:3 na zápasy, následně hladce přešli přes Los Angeles Kings a v hektickém závěru šestého duelu proti Boston Bruins se jim podařilo v mžiku otočit skóre na svou stranu.

Play off 2015 opět svedlo dohromady Jestřábi a Predátory a znovu to byli první jmenovaní, kdo dokázal triumfovat v šesti utkáních. Hladká a rychlá cesta vedla přes Minnesotu, zatímco mistra Západní konference muselo rozhodnout až sedmé klání, v němž si Hawks poradili s Anaheim Ducks. Ve finále poté museli čelit Tampa Bay Lightning, které dokázali vyřadit 4:2 na zápasy a brali Stanley Cup potřetí během šesti sezonu.

Góly zajišťující Stanley Cup: Patrick Kane, Dave Bolland a Duncan Keith

PIT Pittsburgh Penguins

Organizace Pens se již několika let zmítala v ekonomické krizi. Vše vyvrcholilo odchodem jejich největší hvězdy Jaromíra Jágra do Washington Capitals. Poté se Tučňáci krčili na dně tabulek, což, podobně jako u Chicaga, přineslo vysoké volby v draftu a důležitý příchod mladých pušek Sidney Crosbyho, Evgeni Malkina a Marc-André Fleuryho.

Ti položili základy budoucího úspěchu a již roku 2008, tehdy bylo Crosbymu 19 let, Malkin čerstvě oslavil druhé kulatiny a Marc-André Fleury měl před oslavou čtyřiadvacátých narozenin, se Pittsburgh dostal do finále. Zde sice prohrál se zkušeným Detroitem, ale byla to pro celý tým velká lekce. O rok později se totiž po vyřazení Philadelphie, Washingtonu a Caroliny vrátili Pens opět do finále a znovu proti nim stanul Detroit Red Wings. Celou sérii vládli domácí a o dalším držiteli Stanley Cupu musel rozhodnout až sedm zápas hraný v Joe Louis Arena. Ten nakonec Pens vyhráli těsně 2:1 a slavili svůj třetí titul v dějinách klubu.

Na několik let po prvním triumfu generace Crosbyho, Malkina a spol. uvízl Pittsburgh na mrtvém bodě. Postupoval sice do play off, zde ale žádný výrazný ůspěch nepředvedl, což nakonec roku 2014 stálo místo trenéra Bylsmu a generálního manažera Shera. Na křeslo architekta týmu usedl Jim Rutherford a začal tým okamžitě přeméňovat. V sezoně 2014-15 ještě nebyli Pens na dostatečné úrovni, ale po příchodu Mikea Sullivana, který nahradil v průběgu dalšího ročníku nevýrazného kouče Johnstona, začalo být jasné, že je Steel City hlavním adeptem na zisk Stanley Cupu. Sullivan přinesl do celku z Pensylvánie rychlost, útočný hokej a mladé hráče z farmy. Vše si sedlo skvěle a Pens mohli po triumfech nad Rangers, Capitals, Lightning a Sharks slavit další zisk slavného poháru.

S téměř identickou sestavou poté před několika dny, jako první tým za posledních 19 let, Stanleyův pohár obhájili. Tentokráte cesta vedla přes Blue Jackets, Capitals, Senators a Predators.

Autoři vítězných gólů zaručujících Stanley Cup: Maxime Talbot, Kris Letang a Patric Hornqvist

Jaký z nich je tedy nejlepší? Svůj názor můžete vyjádřit buď komentářem v diskuzích (naleznete níže) nebo hlasováním v anketě, v níž můžete dát hlas na úvodní stránce nad 'ledovou tříští'.