Otázky a odpovědi: sezona 2017-18

16. 09. 2017, 20:00 » Úhel pohledu - Autor: NHLportal.cz

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Na začátku tohoto týdne jsme dali prostor Vám, našim fanouškům, abyste se nás zeptali na věci, jenž Vás zajímají v souvislosti se sezonou 2017-18, která již klepe na dveře. Své dotazy jste mohli psát buď na náš facebookový profil nebo na naší partnerskou stránku NHL CZ/SK a náš šéfredaktor Šimon Rogner spolu se svým zástupcem Tomášem Davidem Vám poskytnou svůj pohled na vznesenou otázku.








Marie K. se nás ptá: Ovlivní hurikán Irma výkony floridských týmů v nastávající sezóně?


Tomáš David - Velmi zajímavá otázka. Hurikán Irma nijak neovlivní harmonogram sezony, ta naopak bude o jedno utkání bohatší. Již dnes se odehraje charitativní zápas mezi bývalými hráči Florida Panthers a místními hasiči a policisty. Výtěžek ze zápasu, v němž se představí například Tomáš Fleischmann či Ed Javanovski, bude určen na opravy po této přírodní katastrofě.

Ovšem nyní přímo k Vaší otázce. Dle mého názoru bude mít událost kladný vliv na výkony obou mužstev, která jistě budou chtít v této nelehké době přinést svým příznivcům co nejvíce radostí. Jako zářný příklad uveďme události v Buffalu. Zde se sice nestala žádná přírodní katastrofa, v polovině února 2009 se ale přímo do města zřítilo letadlo s pěti desítkami cestujících na palubě. Druhý den bylo naplánováno domácí klání proti silnému San Jose, jenž v té době vládlo celé soutěži a bylo před duelem pasováno na favorita. Hráči, kteří odmítli zápas odložit, se semkli, hráli pro celé město jako jeden muž a nakonec vyhráli 6:5 na nájezdy. Toto považuji za zářný příklad, jenž vybičoval hráče k maximálním výkonům a věřím, že se něco podobného stane též u Panthers a Lightning, jimž by mohl hurikán Irma přinést o několik bodů více.

Šimon Rogner - Věřím, že smutná událost na Floridě hráče obou týmů stmelí ještě více a že Panthers i Bolts se budou snažit hrát co nejlépe, aby postiženým lidem a svým fanouškům přinesli alespoň nějakou radost. Sezóna je ovšem dlouhá, a když se na to podívám z čistě analytického hlediska, nemyslím si, že by Irma měla nějakým výrazným způsobem ovlivnit bodové zisky obou dvou zmíněných mužstev.

Marcel M. se nás ptá: Jak se změnily po létě poměry v Metropolitní divizi? A myslíte si, že bude stále nejsilnější divizí ligy?


Tomáš David - Poměrně široká otázka. Pojďme si jí tedy zodpovědět popořadě. Ano, poměry sil v Metropolitní divizi se změnily. Obhájce z Pittsburghu oslabil, stále ho však vidím jako jednoho z favoritů. To samé se dá říci též o Washingtonu, i když zde se obávám o větší bodové zhoršení v porovnání s Penguins. Columbus by se mohl s příchodem útočníka Panarina posunout ještě výše a nikdo by se asi nedivil, kdyby, alespoň v základní části sezony, předčil Tučňáky a Orli.

New York Rangers zůstává stále velmi silným celkem, ale jako favorita na zisk Stanley Cupu ho nevidím z jediného prostého důvodu. Chybí elitní centr, při vší úctě k Miku Zibanejadovi. Velmi se mi zamlouvá aktivita Caroliny, kterou bych si dovolil pasovat do role černého koně celé NHL. Úspěch by se mohl dostavit též k oranžovo-bílým z Philadelphie, kteří poskládali též zajímavou skupinu plejerů. Velký otazník však visí nad brankovištěm. Naopak jsem velmi skeptický k vyhlídkám New York Islanders a New Jersey Devils. Zatímco první jmenovaný řeší svou budoucnost zejména po existenční stránce, Ďáblové mají před sebou ještě dlouhou cestu k úspěchu.

V každé divizi určité týmy posílily. V Tichomořské budou v mých očích favority Anaheim, Edmonton a Calgary, Centrální divizi poté ovládnou Nashville s Dallasem a Atlantické budou vládnout Tampa s Torontem. Přesto vidím jako nejsilnější skupinu stále Metropolitní. Na její výhru ve dvaaosmdesáti zápasovém maratonu aspiruje hned pětice celků.

Šimon Rogner - Kdybychom měli Vaši otázku vztáhnout na minulý ročník, nebylo by žádných pochyb, že Metropolitní divize bude tou nejsilnější. Po zajímavém létě plných změn se však poměry ve všech divizích, nota bene v té Metropolitní, změnily.

Zatímco Penguins jsou sice prvním týmem v éře platového stropu, kterému se podařilo vyhrát Stanley Cup dvakrát za sebou, tak si myslím, že letos budou mít slabší tým než loni, absence hráčů jako Marc-André Fleury, Nick Bonino či Matt Cullen se prostě někdy projeví. Ještě hůře je na tom ale Washington, kterému na jaře skončilo dvouleté okno, kdy byl tým ideálně složen na tažení za Pohárem, a v dalších letech už situace zdaleka nebude tak ideální. Odešli Kevin Shattenkirk, Karl Alzner, Nate Schmidt, Justin Williams a Marcus Johansson, což je poměrně hodně kvalitních hráčů.

Columbus, překvapení minulého ročníku, v létě přivedl Artemiho Panarina a zisk ruského kanonýra by mohl Jackets přinést minimálně stejně kvalitní ročník jako loni. Když zavítáme do New Yorku, tak Rangers až na příchod Shattenkirka žádnou velkou změnu k lepšímu neudělali a bez Dereka Stepana nemají prověřeného top centra, zatímco Islanders poslali pryč Hamonica a Stromea a získali pouze Eberleho, což je podle mého názoru posouvá mimo elitní osmičku Východní konference.

Zajímavá však bude situace u Hurricanes, kteří mají jednu z nejtalentovějších obran v lize, mladý a nadějný útok (i když stále bez top centra, což by mohl vyřešit například příchod Matta Duchenea) a se Scottem Darlingem a Camem Wardem by mohlo být stabilní i brankoviště. Těžko říci, zda se Canes podaří postoupit do play off už letos, ale bojovat o něj by určitě mohli.

Co se týče Devils a Flyers, nemyslím si, že by ani jeden klub měl výraznější šanci na postup, i když Philadelphia je na tom určitě lépe než New Jersey. Možná překvapí, ale žádné ohromující výkony bych neočekával.

Abych zodpověděl Vaši otázku, Pittsburgh, Washington a Columbus zůstávají stále top týmy Metropolitní divize a pro vyzyvatele Rangers, Hurricanes i Flyers bude těžké je svrhnout z "bedny". Jinak řečeno, poměry se změnily, ale podstata zůstává stejná, Metropolitní divize (zatím) zůstává stále tou nejsilnější v celé lize.

Tomáš V. se nás ptá: Jakou má Pittsburgh šanci získal další Stanley Cup? Nebo se přiblíží více k zisku poháru Edmonton či Washington?


Tomáš David - Pittsburgh je dle sázkových kanceláří favoritem. Osobně si však myslím, že letos Pens již narazí. Největší slabinou bude pozice třetího centra, kterou v minulých dvou ročnících zastával Nick Bonino, jenž se v létě upsal Nashvillu. Ten byl pro Penguins velice důležitým hráčem zejména v defenzivní činnosti a bude těžké za něj najít náhradu. Edmonton ještě dle mého názoru potřebuje čas, aby se mohl stát opravdu vážným kandidátem na zisk poháru, i přestože je dle bookmakerů největším favoritem v Západní konferenci. To samé však musím prohlásit též o Washingtonu, jemuž odešlo několik klíčových hráčů a výrazně oslabil. Osobně jsou pro mě favority na zisk Stanleyova poháru Tampa s Nashvillem.

Šimon Rogner - Dva Stanley Cupy za sebou jsou obdivuhodný výkon, ale do třetice už to nevyjde. Pittsburgh přece jenom oproti posledním dvěma letem oslabil, a to zejména v centrech (odchody Bonina a Cullena), kteří ve vyřazovacích bojích patřili mezi jejich hlavní zbraně. Edmonton má velice zajímavě poskládaný tým a s McDavidem, Draisaitlem, Talbotem a Larssonem bude jedním z hlavních favoritů Pacifické divize i Západní konference. Podle mého názoru jsou Oilers schopni reálně bojovat o Stanley Cup, ale na Washington by v případném finále určitě nenarazili. Capitals přes léto přišli o spoustu důležitých hráčů a Ovečkin a spol. už nepatří mezi favority na zisk stříbrné trofeje.

Lukáš B. se nás ptá: Kdo vydělal na trejdu Subbana za Webera?


Tomáš David - Dle mnohých se jednalo o největší trejd za poslední dekádu. Nashville získal médii oblíbenou hvězdu a velmi výstřední osobnost, zatímco Canadiens řízného beka s hrozivou střelou. Weber měl skvělý vstup do sezony, poté však ze svých výkonů polevil, Subban šel opačnou cestou a nejlepší výkony předváděl v play off. Dle mého názoru převažuje Nashville, ale je stále velmi brzy na posuzování. Z trejdu vyjde ten, kdo získá Stanley Cup.

Šimon Rogner - Jednoznačně Nashville. Generální manažer David Poile předvedl jeden z dalších majstrštyků, když dokázal skoro o čtyři roky staršího Webera vyměnit za mladšího a perspektivnějšího Subbana. Zatímco Canadiens můžou mít za pár sezón velký problém s nedostatkem obránců - Marc Bergevin se jich zbavuje, jak kdyby je vůbec nepotřeboval (viz Sergachev či Beaulieu) - tak Predators budou mít i díky Subbanovi ještě několik let jedny z nejlepších defenzivních řad, co NHL za poslední roky viděla.

Fanusika S. se ptá: Jakou má Chicago šanci dostat se do finále vyřazovacích bojů?


Tomáš David - Hawks stále zůstávají silným týmem. Mají Jonathana Toewse, Duncana Keithe, Patricka Kanea, Brenta Seabrooka, Corey Crawforda a vracejí se Patrick Sharp a Brandon Saad. Všech osm jmenovaných vyhrálo s Hawks Stanley Cup, přesto si nemyslím, že by se Indiáni měli vrátit až do finále. Tým ale i přesto výrazně oslabil. Odešel Panarin, s nímž dokázal Patrick Kane vyhrát kanadské bodování ligy, nepředstaví se ani Marián Hossa, jemuž byla detekována alergie na dres, do Arizony odešel Nicklas Hjalmarsson. Nejen tyto, ale i další ztráty, dělají z Hawks mnohem slabší tým, u něhož nevidím vyhlídky na další zisk poháru pozitivně.

Šimon Rogner - V podstatě naprosto minimální. Blackhawks, vítězové Stanley Cupu v letech 2010, 2013 a 2015, jsou na ústupu z ligové elity. Odchody Panarina, Hjalmarssona a Darlinga a zranění Hossy tomu určitě nezabránily, spíš naopak. Connor Murphy, Brandon Saad a Patrick Sharp sice můžou ztráty částečně nahradit, ale přestože do play off by Hawks stále měli pohodlně postoupit, na překonání tří týmů ve vyřazovacích bojích už to není.