Polák se vrací do Toronta. Je ale pro Maple Leafs posilou?

23. 10. 2017, 17:56 » Češi v NHL - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Toronto patří mezi týmy, které momentálně nejlépe vystihují moderní styl hokeje - totiž rychlou hru i bruslení, ofenzivní a mobilní obránce a mladé hvězdy v útoku. Ať už se podíváte na Jake Gardinera, Morgana Riellyho, Austona Matthewse či Williama Nylandera, každý je pro dnešní NHL jako stvořený. Přesto se Maple Leafs rozhodli od tohoto stylu odklonit a včera podepsali roční smlouvu s platem ve výši 1.1 miliónů dolarů s obráncem Romanem Polákem. Polák, oblíbenec kouče Mikea Babcocka, strávil v Torontu poslední necelé tři sezóny a v září se neúspěšně účastnil tréninkového kempu.

Jednatřicetiletý český zadák nikdy neplatil za ofenzivního obránce a všude, kde nastupoval, plnil funkci typického stay-at-home obránce s vyloženě defenzivními úkoly. V loňském ročníku odehrál 75 utkání se ziskem 11 bodů (4+7) a 65 trestných minut. Na ledě strávil v průměru skoro 18 minut a zblokoval 133 střel soupeřů.

Koho si však svými výkony přivedl na svoji stranu, byl kouč Toronta Mike Babcock. Ten Poláka několikrát chválil a velmi pravděpodobně za něj u generálního manažera Loua Lamoriella i loboval, protože klubová strategie se logicky bere úplně jiným směrem.

Toronto zažívá jeden z nejlepších startů za poslední roky. S 12 body v osmi utkáních a bilancí 6-2-0 okupuje přední příčky Atlantické divize i Východní konference a sázkové kanceláře je začínají řadit mezi jedny z favoritů na zisk Stanley Cupu.

Přestože Maple Leafs mezi ně budou v příštích letech bezpochyby patřit, momentálně je většina expertů stále řadí mezi kandidáty na postup do play off, ale ne na Stanley Cup. Příchod Poláka jim příliš nepomohl, protože znamená, že na farmu bude muset některý z mladých obránců, konkrétně Calle Rosén.

The @MapleLeafs announced today that the hockey club has loaned defenceman Calle Rosén to the @TorontoMarlies (AHL). #TMLtalk

— Leafs PR (@LeafsPR) October 23, 2017



Ale co je ještě horší: vzhledem k tomu, že Pittsburgh vyhrál poslední dva Stanley Cupy svojí rychlou hrou a Nashville se do finále dostal i díky své mobilní defenzivě, rodák z Ostravy šancím Maple Leafs moc nepřidává, spíše naopak.

.@SportChek Player Alert: @MapleLeafs sign D Roman Polak to one-year contract.

More: https://t.co/N3B7POWBVw#TMLtalk pic.twitter.com/NS1lzBAEVZ

Toronto Maple Leafs (@MapleLeafs) 22. října 2017