Přestupové spekulace: Vymění Pens Colea?

29. 11. 2017, 10:00 » Spekulace - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Těžko byste v poslední době našli v souvislosti s přestupovými spekulacemi častěji zmiňovanějšího hráče, než jakým je pittsburský obránce Ian Cole. Podle několika zdrojů, jak je alespoň cituje novinář deníku Pittsburgh Post-Gazette, se ho totiž Penguins snaží aktivně vyměnit, čemuž napovídá i to, že osmadvacetiletý Američan strávil poslední tři zápasy na tribuně jako zdravý náhradník.

Cole, který přišel do Pittsburghu během sezóny 2014/15 ze St. Louis, byl klíčovou součástí defenzivy při obou dvou posledních taženích za Stanley Cupem. Špatné výkony nepodává ani v letošním ročníku, a vzhledem k tomu, že mu v červenci končí smlouva s ročním platem ve výši 2.1 miliónů dolarů, je o něj na přestupovém trhu, a to zejména mezi favority na Pohár, poměrně velký zájem.

Penguins samozřejmě ví, že Cole bude chtít ve svém novém kontraktu mnohem větší plat, mluví se i o čtyřech miliónech, což si klub zřejmě nebude moci dovolit. Generální manažer Jim Rutheford ale nechce Colea nechat odejít bez náhrady, takže ho radši vymění, i kdyby to mělo znamenat oslabení defenzivy, která už tak nepatří mezi silné stránky Pittsburghu.

Ian Cole
IAN COLE PIT
Obránce
Základní část 2017/18
GP: 20 | G: 1 | A: 2 | Body: 3
Střely: 25 | +/-: -5
Tučňáci už několik týdnů hledají útočníky do třetí a čtvrté formace a právě Cole by jim k tomuto účelu mohl posloužit. Co však může načasování případného trejdu ovlivnit ještě více, je zranění brankáře Matta Murrayho. Ten může chybět Penguins i přes týden, a protože momentální gólmanskou dvojku tvoří nezkušení Tristian Jarry a Casey DeSmith, součástí výměny by mohl být i zkušený brankář (zamíří Niemi zpátky do Pittsburghu?).

Otázkou samozřejmě je, zda ale Pittsburgh odchod Colea ještě více nepoškodí. Rodák z Michiganu hrál v jarním play off během absence Krise Letanga fantasticky a pozitivní Corsi statistiky má i na začátku letošního ročníku (52.7 % při vyrovnaném počtu hráčů na ledě). Pens sice mají v sestavě pětici Letang, Schultz, Maata, Hunwick a Dumoulin, ale je nejisté, jak dlouho by zmiňovaní hráči dokázali ve vyrovnané Metropolitní divizi držet Pittsburgh bez svého top brankáře nad vodou.

Tak či onak klub údajně povolil Coleovu agentovi Kevinu Magnusonovi zahájit rozhovory s ostatními týmy a případnými zájemci. Kouč Mike Sullivan mimochodem všechny spekulace popřel, ale jak už to tak bývá, o pravděpodobnosti výměny to moc nic nevypovídá.

As an addendum to the story from @JMackeyPG on Ian Cole, word is his rep -- Kevin Magnuson -- has permission to talk to other teams. Cole was terrific in last year's playoffs.

— Elliotte Friedman (@FriedgeHNIC) 28. listopadu 2017



Sullivan on the Cole situation: "I think sometimes you guys make it up as you go. I don't know where this stuff comes from. Ian Cole is part of the Pittsburgh Penguins. He's part of our team. He's a valuable piece." #Pens

— Wes Crosby (@OtherNHLCrosby) 28. listopadu 2017