Slovenští legionáři v NHL - 16. týden sezony 2017-18

24. 01. 2018, 18:00 » Slováci v NHL - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Vydejme se opět po týdnu společně po stopách slovenských hráčů a odhalme, jak se jim vydařil šestnáctý týden sté a první sezony v dějinách Národní hokejové ligy. První zastávka? Pouštní království, kde dávají Kojoti dobrou noc. Vítejte v Arizoně! V sluncem rozpálené říši, kde nejsou písečné bouře žádnou výjimkou, se po příchodu Richarda Pánika žhaví též ledová plocha na zimním stadionu v Glendale. Místní Yotes (opět) strádají a rodák z Martina, pravděpodobně na cestě z Chicaga, narazil na zdroj živé vody, jenž nalil nejen na sebe, ale též na celek svého nového zaměstnavatele. Během tří duelů posbíral shodný počet asistencí, šťastná trojka se u něho objevila též v tabulce pravdy a štědře rozdával hity (4). A co víc, Arizona si připsala bilanci 1-0-2, což je na její poměry v letošním ročníku luxusní výkon.

Opačné starosti prožívají na druhém konci Spojených států bostonští Medvědi. Ti mají během posledních patnácti zápasů nejlepší bilanci v celé Východní konferenci (12-0-3) a svůj podíl na ní nese též kapitán Zdeno Chára. Nejurostlejší plejer v historii odehrál během minulého týdne čtyři duely a rozšířil v nich svůj střelecký účet kariéry, díky trefě do sítě Dallasu, na 192 přesných zásahů. Disciplínou, v níž ostřílený zadák dominoval, však nebylo střílení gólů, nýbrž blokování střel (9). Tabulka pravdy poté vykazuje stejná čísla jako u výše zmíněného Pánika.

Pozadu v gólech nezůstal ani Tomáš Tatar. Forvard Rudých křídel zařídil jediný gól svého týmu při prohře 1:3 s Carolina Hurricanes. Již delší dobu se nedaří Mariánu Gáboríkovi, jenž si zatím v novém roce nepřipsal jedinou branku. Malou útěchou mu může být alespoň asistence na gól Trevora Lewise. Bodově se poté neprosadili bek Andrej Sekera ani útočník Marko Daňo. Do trojice střetnutí poté naskočil gólman Jaroslav Halák. Tomu se však nedařilo dle představ, úspěšnost jeho zákroků se přehoupla těsně nad hranici 90% a inkasoval 3.67 gólu na zápas.