Malý velký muž dává Calgary naději na úspěch

11. 02. 2018, 18:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Když byl ještě junákem, pravidelně slyšel, že se do NHL kvůli své výšce nemá šanci dostat. Dnes se z čtyřiadvacetiletého muže Johnny Gaudreaua stává hvězda první velikosti a táhne na svých bedrech Calgary Flames do play off.

Do drobného rodáka ze Salemu se velké naděje nevkládaly. Roku 2011 byl draftován až ve čtvrtém kole a nikdo nepočítal, že by se jednou mohl stát známou osobností v kruzích NHL. Po téměř sedmi letech je však naprosto nezpochybnitelné že albertský celek neměl od dob Jarome Iginly ve svých řadách větší hvězdu. Po draftu začal křídelní útočník nastupovat v dresu univerzitního týmu z Bostonu, kde se začal naplno projevovat jeho talent. Když poté v ročníku 2012-13 dotáhl Spojené státy na světovém šampionátu juniorů ke zlatým medailím, začalo vedení Plamenů tušit, že mají k dispozici výjimečný talent, což jen potvrdila další sezona, kdy Johnny zaznamenal v univerzitní lize dva body na zápas. V témže roce odehrál též premiérový duel v NHL, v němž se mu podařilo vstřelit první branku. Když poté zazářil i na světovém šampionátu v Bělorusku, měl vstupenku do NHL zaručenou.

Johnny Gaudreau
JOHNNY GAUDREAU CGY
Levé křídlo
Základní část 2017/18
GP: 55 | G: 18 | A: 47 | Body: 65
Střely: 158 | +/-: 19
Během ročníků 2014-15 a 2015-16 jeho hvězda strmě stoupala, když si během 159 ligových klání připsal 142 kanadských bodů (54+88). Poté sice přišla se sezonou 2016-17 stagnace a Johnny zapadl 'pouze' do lepšího průměru, avšak ve chvíli, kdy se naplno rozjel kolotoč sté a první sezony Národní hokejové ligy, byl Johnny zpět. Silnější a lepší než kdy dřív. Aktuálně má 'Johnny Hockey' našlápnuto na atakování stobodové hranice a od nového roku patří díky dvaadvaceti zářezům za šestnáct zápasů mezi pětici nejproduktivnějších plejerů celé soutěže. Hlavním zdrojem gólů a asistencí se pro něj staly přesilové hry, v nichž se podílel na téměř padesáti procentech všech branek. Nejdůležitějším faktorem však není vyhrát bodování, ale dotáhnout své Calgary do play off. To aktuálně ztrácí na divokou kartu dva body a je tudíž stále v otevřené hře o postupové příčky, kam se však tlačí i jiné celky. Podaří se Johnnymu dotáhnout červeno-černé opět mezi osmičku nejlepších?