Cílová rovinka! Jaké týmy se budou prát o poslední místa v play off?

12. 03. 2018, 20:00 » Komentáře - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Do startu vyřazovacích bojů zbývá téměř měsíc a Vy můžete být s námi u každého důležitého okamžiku díky projektu #NHLPORTAL18, v němž Vám budeme přinášet nejenom souhrny a reportáže, ale též zajímavé grafické zpracování rozmanitých statistik a důležitých přehledů. Buďte s námi u toho, až se bude psát historie!

Karty v Atlantické divizi jsou rozdány poměrně jasně. Trio Tampa Bay Lightning, Boston Bruins a Toronto Maple Leafs mají postup v podstatě zaručený, jelikož si tyto celky vytvořily velký náskok na ostatní divizní soky. Metropolitní divize je ovšem mnohem vyrovnanější. Mezi prvním Pittsburghem a pátým Columbusem je rozdíl pouhých osmi bodů.


FLA Florida se nenápadně žene na postupové pozice

Vyrovnanost pěti týmů z Metropolitní divize by sice na první pohled mohl vyřešit aktuální systém divokých karet (první tři postoupí z divize, ostatní dva přes divokou kartu), v cestě ale stojí Florida. Ta se pod vedením Aleksandra Barkova zvedá a nedávná série šesti výher jí posunula až na deváté místo v konferenci a především na rozdíl dvou bodů v porovnání s Blue Jackets, kteří aktuálně drží poslední postupovou pozici. Panthers navíc mají tři duely k dobru, během nichž mají šanci kartami ve Východní konferenci zamíchat.

CAR Do hry může ještě promluvit i Carolina

Šanci na postup má též Carolina. Svěřenci Billa Peterse sice ztrácejí na Modrokabátníky šest bodů, mají ale zápas k dobru. Kdyby tento vyhráli, dotáhli by se na rozdíl dvou výher. V posledních letech se však pro postup stanovilo minimum 95 až 97 bodů a Hurricanes mohou získat maximálně 99 bodů, což znamená, že by ze zbývajících 14 klání měli minimálně 12 vyhrát, což se zdá při aktuální formě týmu (3-5-2) velmi obtížné.

NJD<CBJFLACAR V řeči čísel

Zmíněných 95-97 bodů, jenž by měly zaručovat postup do vyřazovacích bojů, odpovídá úspěšnosti 58% až 59,5%. Pojďme si seřadit týmy na hraně postupu dle jejich procentuální úspěšnosti:

TýmÚspěšnost [%]
Florida Panthers56,8
New Jersey Devils56,5
Columbus Blue Jackets55,8
Carolina Hurricanes52,2

Pokud by si všechny celky udržely aktuální úspěšnost a neprodělaly by výkyv formy (ať už dobrý či špatný), zažilo by Miami po roční absenci atmosféru play off. S příhlédnutím k aktuální formě týmu (8-1-1) se pravděpodobnost ještě zvyšuje. Černý Petr by naopak padl na Columbus. Ten je ale též ve vynikajícím rozmaru (7-3-0), pravděpodobně přeskočí Devils (těm se s bilancí 4-6-0 v posledních deseti mačích moc nedaří) a los mu navíc dává celkem osm slabých soupeřů. Jedním z klíčových duelů bude domácí utkání proti Floridě, který by mohl v konečném zúčtování rozhodnout.