KOMENTÁŘ: NHL musí zastavit Brada Marchanda

05. 05. 2018, 10:40 » Komentáře - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Brad Marchand je zajímavou osobností. Rád provokuje, přitom se v posledních sezónách vyvinul v jednoho z nejproduktivnějších hráčů ligy, nejednou uštědřil soupeři nečistý hit, přitom umí hrát tvrdě i legálně. Nyní ale, už podruhé, překročil jakoukoli hranici. Ve čtvrtém zápase série proti Tampě znovu ukázal svoji nejnovější výbavu - líbání, olizování či jak to chcete nazvat - a po Leo Komarovovi z Toronta prokázal tuto službu Ryanu Callahanovi. Toto se však už nesmí opakovat a NHL ho musí zastavit.

Celý incident, jenž se odehrál během včerejšího čtvrtého utkání mezi Bruins a Lightning, můžete shlédnout níže ve videu, případně po ušetření času nabízíme ještě gif na níže přiloženém tweetu.



pic.twitter.com/cdZ4FUAPi7

— Pete Blackburn (@PeteBlackburn) May 5, 2018




Není to poprvé, kdy musel protihráč okusit Marchandovy líbací schopnosti. V prvním kole si tento kanadský útočník vyčkal u střídaček na finského forvarda Leo Komarova. Pro zájemce opět nabízíme záznam.



Jenže zatímco po incidentu s Komarovem přešla většina lidí i médií celou věc se smíchem - na videu můžete vidět smějícího se Dona Cherryho, známého komentátora kanadského pořadu Hockey Night in Canada - tentokrát hokejová veřejnost rozhodně tak shovívavá nebyla.

„Co je s tímhle hráčem? Kdy se konečně poučí? Znechucuje mě. Jeho šaškoviny mě už přivádí k šílenství. Nesportovní chování na tohle nestačí. Existuje trest do konce utkání za plivání. Tohle je stejné. Je to nechutné. Liga na to musí reagovat. Tohle nemůže být v NHL ani na jakékoli sportovní události,“ řekl během Hockey Night in Canada bývalý brankář a nynější expert Kelly Hrudey.

„Jako spoluhráč bych mu něco řekl. Ale ne, z očí do očí, ale před celou šatnou. Marchand se musí za to, co udělat, cítit trapně,“ navrhl hráčům Bostonu svoje možné řešení.

„Je to frustrující. Když se vyskytly incidenty s kousáním, ve finále Stanley Cupu 2011 mezi Bergeronem a Burrowsem, liga zareagovala a varovala hráče: ‚Tohle stačí‘. Když se to poprvé stalo v prvním kole proti Leafs, zeptal jsem se a liga kontaktovala Bruins," popisoval na stejném kanálu novinář Elliotte Friedman s tím, že se ale poté nic nestalo.

„Už měli být aktivní v prvním kole. Ukončete to. Teď,“ vzkázal lize.

„Abych byl upřímný, nemám slov,“ začal svůj výstup k této záležitosti bývalý útočník a také expert CBC Nick Kypreos, ale vzápětí se přidal do diskuze: „Ukončete to teď. Jinak si hráči řeknou, že s tím musí něco udělat, a v ten moment se to může opravdu zvrtnout. Kdyby mi tohle někdo udělal, moje normální reakce by byla, že bych vzal hokejku a dal bych mu do obličeje. Je tohle opravdu to, co chceme?“

Na celou věc se novináři zeptali po zápase také trenéra Tampy Jona Coopera: „V našem sportu pro takovouhle věc není absolutně žádné místo. Nechápu to. Prostě nechápu. Jak byste se cítil, kdybych k vám teď přišel a olízl vás přímo od brady nahoru. V hokeji pro tohle není místo."

Here's Jon Cooper discussing Marchand's lick pic.twitter.com/8kslVgUiYs

— Born Salty (@cjzero) May 5, 2018




„Nevím, jaký je rozdíl mezi tímhle a tím, když vám někdo plivne do tváře,“ souhlasil s hypotézou expertů televize CBC sám Callahan.

„Čtyřikrát mě udeřil do tváře, takže, byl blízko. Nic velkého,“ reagoval na celou situaci Marchand a na otázku novinářů na srovnání mezi pliváním a líbáním/olizováním odpověděl, že „je to milé“.

Ať už však kdokoli říká cokoli, jedno je jisté: tahle věc nepatří do sportu, hokeje ani NHL. Znesvěcuje to a ponižuje hráče, obrázek ligy i samotného Marchanda. A byť můžou někteří namítat, že tento přesný přestupek není explicitně zanesen v pravidlech, za nesportovní chování trest udělit lze.

Pokud by Marchand někdy v budoucnu svůj kousek zopakoval, NHL musí zasáhnout. Dělá to pro svoje dobro čistého sportu a soutěže, kde se uznává fair play, a přinejmenším musí rozhodčí na ledě Marchanda vyloučit, případně pak liga udělit stopku. NHL se musí tohoto odporného nešvaru zbavit, a to co nejrychleji.