KOMENTÁŘ: Co se to sakra děje v Ottawě?

14. 06. 2018, 12:00 » Komentáře - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Za rok se toho může stát hodně - letošní finále Stanley Cupu je toho koneckonců skvělým příkladem - ale žádný tým si za posledních 12 měsíců neprošel tak drastickými změnami jako Ottawa Senators.

Klub, který loni ztroskotal v prodloužení sedmého utkání finále konference, totiž nejenže skončil na předposledním místě v celé lize, ale musí si procházet spoustou kontroverze také mimo led. A po poslední aféře, v níž manželka Erika Karlssona obviňuje snoubenku Mikea Hoffmana z toho, že ji měla pomlouvat a přát ji smrt jejího nenarozeného dítěte, se člověku chce říct jen jedna věta.

Co se to sakra děje v Ottawě?

Běžel květen 2017 a Senators si právě užívali neočekávanou jízdu až do finále konference, kde jim ve druhém prodloužení vystavili stopku pozdější šampióni z Pittsburghu. Je sice možné, že tým hrál lépe, než by za normálních podmínek mohl, ale to, co se stalo v následující sezóně, nikdo nečekal.

Začalo to celé ještě před začátkem ročníku 2017/18, kdy se organizace rozhodla kvůli malé návštěvnosti zakrýt 1500 míst v Canadian Tire Centre. V půlce prosince před venkovním utkáním proti Montrealu vlastník klubu Eugene Melnyk pohrozil, že pokud se návštěvnost nezlepší, tak může přemýšlet o relokaci do jiného města. Tím se v podstatě odepsal u fanoušků Senators, kteří zahájili (dokonce i billboardovou) kampaň #MelnykOut.

V únoru přišla uzávěrka přestupů a Ottawa nejenže byla v té době bez šancí na play off, ale také se velmi angažovala na přestupovém trhu, a byť se to nejprve zdálo jako nemožné, klub téměř vyměnil svého kapitána a jednoho z nejlepších obránců na světě Erika Karlssona. Švédský zadák už byl v jednu chvíli na půli cesty do Vegas, ale v hlavním městě Kanady nakonec zůstal.

Poté skončila základní část a Senátoři se s 67 body museli dívat na svůj nejhorší výsledek v 82 zápasové sezóně od roku 1995, kdy zaznamenali pouhých 41 bodů. K tomu přišly statistiky z návštěvnosti, která v průměru dosahovala 85.3 % kapacity - jednalo se o jejich nejhorší výsledek za 20 let a v rámci celé ligy se umístili na hrozivém 27. místě.

Na konci května se k kontroverzní vlastnické situaci vyjádřil bývalý dlouholetý útočník a kapitán Daniel Alfredsson, který prohlásil, že doufá, že Ottawa bude mít nového vlastníka.

Před pár dny přišla zpráva, že asistent generálního manažera klubu Randy Lee měl během Scouting Combine v Buffalu obtěžovat devatenáctiletého řidiče hotelového autobusu a dělat oplzlé komentáře ohledně jeho genitálií. Řidič poté požádal o soudní ochranu, která mu byla přidělena. Klub k celé situaci vydal prohlášení, že se Leeův status se nemění, a je tak možné, že během draftu bude Lee, kterého čeká 6. července slyšení před soudem, normálně fungovat.

O soudní ochranu požádala paradoxně v zřejmě největší kauze ze všech také manželka Erika Karlssona Melinda, která obvinila snoubenku útočníka Mikea Hoffmana Moniku Carykovou z obtěžování a nadávek přejících jejímu nenarozenému dítěti smrt a pošpiňování prostřednictvím více než 1000 statusů na sociálních sítích o jejím neprofesionálním chování. Caryková měla rovněž napsat, že si „přeje její smrt a že by někdo měl zlomit jejímu muži nohy a ukončit mu kariéru“. Hoffman odmítl jakékoliv své či Carykové zapojení v této kauze.

Erik Karlsson’s wife, Melinda, files order of protection against Mike Hoffman’s long-time girlfriend after alleged campaign of harassment #ottsports https://t.co/e6SCaSKVQD pic.twitter.com/XTRrDe74sV

— Ottawa Citizen (@OttawaCitizen) June 12, 2018




Ať už je pravda na té, či oné straně, už tak velmi napjatou atmosféru v klubu to ještě rozostřilo. Karlsson i Hoffman jsou oba spojováni s možnou výměnou a nyní je více než pravděpodobné, že se jeden z nich nebo oba budou stěhovat. Tak či onak, pořád zůstává tatáž otázka.

Co se to sakra děje v Ottawě?