Ve staronovém dresu. James van Riemsdyk se dohodl s Flyers!

01. 07. 2018, 16:15 » Novinky - Autor: Tomáš Lošťák

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Po šesti sezonách strávených v Torontu se jeden z nejžádanějších volných hráčů vrací do Philadelphie, kde se dohodl na pětiletém kontraktu s průměrným ročním platem 7 milionů dolarů.

Už dávno bylo jisté, že devětadvacetiletý forvard nebude po sezoně pokračovat u Maple Leafs, kteří mají za prioritu podepsat své mladé pušky. Omezeně volným hráčem je William Nylander a poslední rok kontraktu mají před sebou Auston Matthews s Mitchem Marnerem. Všichni tři si budou chtít finančně výrazně polepšit oproti svým nováčkovským smlouvám. Van Riemsdyk, kterému právě doběhl kontrakt s průměrnou roční zátěží 4,25 milionu dolarů uzavřený ještě s Flyers v srpnu 2011, si také dělal zálusk na podstatné navýšení mzdy. Jedním z nejpádnějších argumentů bylo vylepšení svého kariérního maxima v podobě nastřílených 36 gólů za sezonu, když se na celkovém děleném 13. místě zařadil mezi nejlepší snajpery ligy. Všechny zmíněné útočníky si dlouhodobě v Torontu nemohli dovolit. Z javorového kola ven tedy musel JVR ve prospěch perspektivnějšího tria.

Nouzi o nabídky rozhodně neměl. Vždyť se jednalo o nejžádanějšího volného útočníka hned po Johnu Tavaresovi. Spekulovalo se o zájmu Arizony, mezi další vážné zájemce se řadili New Jersey Devils, Buffalo Sabres, New York Rangers, Boston Bruins, Columbus Blue Jackets a Vegas Golden Knights. Nakonec zvítězilo známé prostředí v bývalém hlavním městě Spojených států. V letech 2009 až 2012 odehrál v oranžovém dresu 196 zápasů, ve kterých zaznamenal 99 bodů. Hned ve své nováčkovské sezoně se s Letci probojoval do finále Stanley Cupu, kde nestačili na Černé jestřáby z Chicaga.

Celkovou dvojku draftu 2007 získaly Javorové listy v červnu 2012 výměnou za obránce Luka Schenna. Během šesti sezon sehrál za Maple Leafs 413 zápasů, ve kterých nasbíral 294 bodů za 154 branek a 140 nahrávek.

“Všechno tady jsem si užíval. Tohle město, tento tým. Všechno tady bylo skvělé, a to především díky neochvějné podpoře fanoušků z Toronta. Teď je v tom spousta emocí, opravdu divný pocit, když vím, že odsud možná odcházím naposledy” svěřil se rodák z Middletownu novinářům při dubnovém vyklízení šatny.