Matt Dumba: Nová superstar mezi zadáky

29. 07. 2018, 20:15 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Probíhá druhá třetina zlomového zápasu, domácí drží těsné vedení, nutně potřebují vyhrát a svůj náskok se v útočné třetině snaží všemožně navýšit. Obránce hostů dobře pokrývá hráče s pukem a tomu zbývá pouze přenechat kotouč svému spoluhráči s číslem 24 na zádech, který se rychle přesunul na modré čáře zprava doleva. Okamžitě po převzetí kusu černé gumy ji rázným švihem posílá za záda Connora Hellebuycka, hala exploduje nadšením.

Branka Matthewa Dumby sérii play off proti Jets sice nepomohla zachránit, mladý zadák však ukázal hokejovému světu, že je připraven pomoci svému týmu k úspěchu. Dokazoval to vlastně celý minulý ročník (a nejen ten). "Je jedním ze čtyř obránců, kteří před dovršením věku 23 let od výluky [2004-05] nasázeli tři sezony v řadě alespoň 10 gólů. Když se na to podíváte z tohoto pohledu, vidíte u něj stále potenciál na zlepšování. Proto nám dávalo smysl s ním podepisovat takovou smlouvu," vysvětluje nový generální manažer Wild Paul Fenton, který s mladým zadákem podepsal pětiletý kontrakt s roční gáží 6 milionů amerických dolarů.

Je výše tohoto kontraktu adekvátní? Minimálně podle posledního ročníku ano. V něm totiž rodák z kanadské Reginy poprvé v kariéře překonal padesátibodovou hranici, když si během dvaaosmdesátizápasového maratonu připsal 14 branek a 36 nahrávek na ně. Díky tomu se v rámci Západní konference zařadil mezi top 10 v produktivitě beků, zároveň však strávil na ledě druhý nejnižší počet minut na utkání. Když se však podíváme na body získané při vyrovnaném počtu hráčů na ledě, dostává se Dumba do elitní pětice obranářů.

"Je to dynamický hráč. Přináší Minnesotě energii, šikovnost a dokáže vytvořit dobré šance," chválí Dumbu redaktoři NHL News. Ten odminuje v rámci Wild i z pohledu defenzivních statistik, jelikož rozdal nejvíce hitů v přepočtu na jedno odehrané utkání (1,7) a zastavil vlastním tělem nejvíce projektilů soupeře (77). Zároveň dosáhl druhého nejvyššího čísla v kolonce získaných kotoučů (22). Nelichotivou pomyslnou zlatou medaili obdržel též za ztracené puky (52), jichž však i ti nejlepší ligoví beci ztrácejí mnohem častěji.

Matt Dumba jde neochvějně mezi nejlepší zadáky světa a je dosti možné, že jednou uvidíme i jeho jméno na poháru Jamese Norrise (pro nejlepšího beka ligy).