Preview: 07. Pittsburgh Penguins

24. 09. 2018, 18:00 » Preview - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Exkluzivní obsah pro členy klubu NHLportal

Pomalu stárnoucí tým Penguins doufá, že zkušenými posilami přiveze do Pittsburghu ještě jeden Stanley Cup.

U Penguins se v poslední sezoně stále dokola mluvilo o slově threepeat (zkomolenina číslovky tři a slova 'opakovat'). Dvojnásobní obhájci Stanley Cupu navíc před uzávěrkou přestupů získali z Ottawy Dericka Brassarda a o hlavním favoritovi bylo jasno. V play off však uspokojivé výkony podávali pouze Sidney Crosby a Jake Guentzel. Ostatní hráli pod své možnosti a není divu, že se tým musel sklonit před soupeřem již ve druhém kole. Dokáže stárnoucí jádro ještě jednou zabrat a triumfovat v závodu o nejslavnější pohár planety?

Statistiky poslední sezony


#TEAMGPWLOTLPTSGF:GAOTSOU/OHOMEROAD
07.PIT Pittsburgh Penguins8247296100272:25014-62-233-4930-9-217-20-4


GP- Počet odehraných zápasů, W- Výhry, L- Prohry, OTL- Prohry v prodloužení, PTS- Body, GF :GA- Poměr vstřelených gólů ku inkasovaným gólům, OT- Bilance v prodloužení, SO- Bilance při nájezdech, U/O- Počet zápasů s méně/více než 5,5 góly, HOME- Bilance doma, AWAY- Bilance venku

PŘÍCHODY A ODCHODY:

Návrat hlásí jednačtyřicetiletý veterán Matt Cullen, který si na rok odskočil do rodné Minnesoty. Během dvou sezon u Penguins nasbíral, převážně v checking line, 63 bodů ve 154 utkáních. Druhou velkou posilou je Jack Johnson, kterému se již nelíbilo v Columbusu. Zkušený obránce, jehož vlastní rodiče přivedli na mizinu, se Tučňákům upsal na 5 let v celkové výši 16,2 milionů dolarů. Ve Steel City má šanci začít nový život. Je za dobře se Sidney Crosbym, tudíž do kabiny skvěle zapadne. Černo-žlutí s Johnsonem získají hity, zblokované střely i body.

Pens přišli o Toma Kuhnhackla, který podepsal s New York Islanders, a Conora Shearyho, jenž byl vyměněn do Buffala. První jmenovaný, velký fanoušek Penguins již od útlého dětství, byl specialista na defenzivní činnost, Sheary hrál klíčovou roli v sezoně 2015-16, avšak v té poslední zůstal za očekáváním.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA

ÚTOK

Jake Guentzel -- Sidney Crosby -- Daniel Sprong

Carl Hagelin -- Evgeni Malkin -- Patric Hornqvist

Bryan Rust -- Derick Brassard -- Phil Kessel

Riley Sheahan -- Matt Cullen -- Zachary Aston-Reese

OBRANA

Brian Dumoulin -- Kris Letang

Olli Maatta -- Justin Schultz

Jamie Oleksiak -- Jack Johnson

GÓLMANI

Matt Murray -- Tristan Jarry

ZASLOUŽÍ SI POZORNOST:

Daniel Sprong
DANIEL SPRONG PIT
Pravé křídlo
Základní část 2017/18
GP: 8 | G: 2 | A: 1 | Body: 3
Střely: 22 | +/-: 2
Pevné zařazení do sestavy lze očekávat u Daniela Spronga. První Holanďan v historii NHL patří mezi největší talenty Penguins, což dokazoval minulou sezonu na farmě ve Wilkes-Barre/Scranton (65 bodů za stejný počet duelů). Rodák z Amsterdamu se nakoukl i mezi mantinely Národní ligy, kde si během osmi utkání připsal tři body za dva góly a nahrávku. S odchodem Shearyho by se mohl dostat do první řady k Sidney Crosbymu a Jakeu Guentzelovi, popřípadě na křídlo k Evgeni Malkinovi.

TIP NA UMÍSTĚNÍ:

Návrat musí předvést Matt Murray, minimálně stejnou výkonnost udržet Crosby, Malkin i Guentzel a na své nejlepší výkony rozvzpomenout všichni ostatní. Poté Pens mohou pomýšlet na třetí Stanley Cup od roku 2016.