Další bláznivý trejd Vancouveru?

05. 01. 2019, 14:00 » Přestupy - Autor: Pavel Tanics

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Generální manažer Vancouveru Canucks se netěší veliké oblibě mezi fanoušky. Mnozí mu vyčítají přešlapy při draftové loterii nebo podepsání smluv s hráči, kteří neprokazují svojí výkonnost. Mezi jeho největší chyby určitě patří draft roku 2016. V tehdejší době měl tým z Vancouveru nemalé problémy s produktivitou a v podstatě všichni očekávali draft útočníka, který by mohl vylepšit útočnou sílu Nucks. K velkému překvapení všech fanoušků i novinářů si Jim Benning jako 5. volbu vybral hráče jménem Olli Juolevi. Calgary Flames, kteří vybírali na 6. pozici, rychle přehodnotili svojí volbu a vzali si hráče, o kterém si většina myslela, že již nebude k dispozici. Tím hokejistou není nikdo jiný než Matthew Tkachuk. Pro srovnání, Matthew Tkachuk již odehrál v NHL 186 zápasů a dosáhl 144 bodů, oproti tomu Olli Juolevi neodehrál v NHL jediný zápas. Mnoho fanoušků Vancouveru dodnes skřípe zuby při vzpomínce na tento draft.

Druhý velký přešlap bylo podepsání šestileté smlouvy s tehdejším útočníkem Boston Bruins Louiem Erikssonem. Za dvě a půl sezóny ani zdaleka nenaplnil naděje, které byly do něho vkládány, a stal se terčem vtipů o nejdražším hráči NHL přepočteno na kanadské body.

To byla malá odbočka do nedávné historie a nyní se pojďme podívat, co se událo tentokrát. Tým Vancouveru nemá výkonnostně jasnou brankářskou jedničku, podle smlouvy by jí měl být Jacob Markstrom, ale v loňské sezóně tyto ambice nenaplňoval a mnohdy za něj zaskakoval Anders Nilsson. S platem 2,5 milionu dolarů naplňoval očekávání fanoušků a mnohdy působil jistějším dojmem než jeho brankářský kolega. Fanoušci si ho velmi oblíbili a zejména po mistrovství světa v hokeji, kdy chytal za Švédsko, všem prokázal své kvality, když se stal nejlepším brankářem mistrovství a navíc získal zlatou medaili.

O to větší šok pro mnohé bylo, když se dozvěděli o jeho výměně do Ottawy společně s Darrenem Archibaldem za dvojici Mike McKenna, Tom Pyatt a volbu v 6. kole draftu 2019. Jim Benning ihned hasil požár mezi fanoušky s prohlášením, že chce dát šanci Demkovi (mladý brankář Vancouveru, chytající na farmě Utica Comets) a získaného McKennu poslat jako náhradu za Demka na farmu. Vše měl krásně naplánované, bohužel nedomyslel jeden drobný detail a to ten, že získaného McKennu pokud bude chtít poslat na farmu, bude muset nechat projít skrze waivers. Odtud si ho vzala Philadephia Flyers a žádný gólman na farmu Vancouveru tedy nedorazil.

Zarážející na celém obchodu je i fakt, že Vancouver podle mnohých odborníků i fanoušků, nepotřeboval posílit svojí farmu na postu gólmana, protože se velmi nadějně jeví Michael DiPietro, který velmi dobře reprezentoval Kanadu na stále probíhajícím MS U20.

Stal se Anders Nilsson nepohodlným a musel okamžitě odejít? Skrývá tento obchod ještě další úhly pohledu nebo šlo o další přešlap generálního manažera Vancouveru?

Autor: Pavel Tanics