Leafs poprvé od roku 2000 vyhráli divizi. Dočkají se i triumfu v play off?

10. 05. 2021, 14:15 » Informace z klubů - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Toronto patří již řadu let k hlavním favoritům ligy. Každý rok ale zažilo hořké zklamání z brzkého vyřazení z play off. Letos ale vládne v táboře Maple Leafs úpln jiné nálada. Tým poprvé od roku 2000 ovládl v základní části sezony svou divizi a hvězdy v čele se střelcem Austonem Matthewsem září. Generální manažer Kyle Dubas navíc před přestupní uzávěrkou ještě rozšířil počet zkušených harcovníků. Dočkají se letos modro-bílí konečně úspěchu i v bojích o Stanley Cup?

Auston Matthews vstřelil v minulém ročníku za 70 zápasů 47 branek, což je úctyhodný výkon. Letos ale své loňské výkony naprosto zastiňuje a za pouhých 50 utkání rozvlnil soupeřovu síť hned ve 40 případech. I Mitch Marner se dokázal zvednout a vylepšuje svá osobní maxima (54 OZ - 20+47) v přepočtu gólů i asistencí na zápas. Leafs by se také dali považovat za celek vůdců. Jejich barvy nyní hájí už čtyři hráči, kteří během kariér bývali kapitány: John Tavares (Islanders a současný kapitán týmu), Joe Thornton (Sharks), Jason Spezza (Senators) a Nick Foligno (Blue Jackets). Tolik zkušeností a vůdcovství tým do play off zatím v éře nové generace neměl.

Leafs aktuálně mají bilanci 35-13-6 a mají na kontě jak nejvíce vstřelených, tak nejméně inkasovaných branek ze všech kanadských celků. Ve vyřazovací fázi je pravděpodobně čeká souboj s rivalským Montrealem, ve hře je i měření sil s Winnipegem. Tým z největšího města Kanady má proti Habs kladnou bilanci ze vzájemných zápasů v poměru 7-3 a podobně se mu dařilo i v bitvách s Jets (6-3). Favorit série tedy bude daný. Jaká ale bude skutečnost?

On a mission. #LeafsForever | @LGCanada pic.twitter.com/oYv27aBGkg

— Toronto Maple Leafs (@MapleLeafs) May 9, 2021
Maple Leafs jsou plní optimismu, jelikož vyhráli poprvé po 21 letech svou divizi. Přetaví svůj úspěch v základní části i v triumf v play off?