Preview série 2020/21: Pittsburgh Penguins - New York Islanders

13. 05. 2021, 15:00 » Preview - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Odveta. Tak by se dala jedním slovem nazvat série mezi Penguins a Islanders. Před dvěma lety tým z New Yorku překvapil celý hokejový svět, když nedal Pittsburghu sebemenší šanci a po čtyřech utkání ho poslal na dovolenou. Bude se historie opakovat, nebo je na letošní play off skvadra kapitána Crosbyho jako vítěz Východní divize lépe připravená? Ať tak či onak, měli bychom se dočkat souboje ve znamení silného útoku proti neprostupné obraně.

TVÁŘÍ V TVÁŘ

PITSTATISTIKANYI
3,45Průměr vstřelených branek2,71
2,77Průměr inkasovaných branek2,23
23,68%Přesilové hry18,75%
77,42%Oslabení83,70%
49,29%Vhazování51,37%
6Vzájemná bilance2


NEJVĚTŠÍ POSILA UZÁVĚRKY PŘESTUPŮ

PIT Jeff Carter

Přestup z Los Angeles polil Jeffa Cartera živou vodou. Zatímco u Kings nastřílel za 40 zápasů pouze osm branek, u Tučňáků stihl nasázet hned devět za pouhých 14 představení. Proti Buffalu se mu dokonce podařilo vsítit čtyři branky. Takovou posilu by chtěl mít na play off každý.

NYI Kyle Palmieri

Palmieri se zatím v letošní sezoně hledá. Mezi ročníku 2015-16 a 2019-20 vždy nastřílel mezi 24 a 30 brankami, letos ale stihl dohromady pouze 10, za Islanders v 17 kláních pouhé dva zásahy a celkově čtyři body. Pokud má být modro-oranžovým užitečný, musí se jeho bodová produkce v nadcházejících utkáních zlepšit.

PĚT VĚCÍ, KTERÉ SE VYPLATÍ SLEDOVAT

PIT Happy Kappy, happy Pittsburgh

Kasperi Kapanen
KASPERI KAPANEN PIT
Pravé křídlo
Základní část 2020/21
GP: 40 | G: 11 | A: 19 | Body: 30
Střely: 68 | +/-: 15
V jednu chvíli letošní sezony zachvátila Pittsburgh Kapanen manie, která dala vzniknout hlášce Happy Kappy, happy Pittsburgh (Šťastný Kappy, šťastný Pittsburgh). Kasperi Kapanen zažívá v Pittsburghu skvělý ročník. Nebýt zranění, které mu ubralo řadu zápasů, pravděpodobně by se umístil v top trojici bodování celého týmu. Na play off už se ale plně zotavil a mohl by se v sérii stát pověstným jazýčkem na vahách.

NYI Obranný systém Islanders

Pokud něco na Long Islandu od příchodu Barryho Trotze funguje, je to defenziva (oproti Pittsburghu, která je jeho největší slabinou). S průměrem 2,23 inkasované branky na utkání byli Islanders v této statistice druzí nejlepší v lize, přičemž za prvním Vegas zaostávali pouze o jednu setinu. Ve vzájemných zápasech proti Pens se ale modro-oranžovým nedařilo a lovili puk ze své sítě v průměru přes čtyřikrát na utkání. Dokáže obranný val Isles nasadit v play off nový level a špatnou bilanci s Penguins zastavit?

NYIPIT Souboj brankoviště

Jedničkami by měli být minimálně na začátku série Tristan Jarry (Pittsburgh) a Semyon Varlamov (New York). Oba ale mohou být v jejím průběhu vystřídáni svými náhradníky. Jarry letos lehce zaostává za očekáváním a svou úspěšností zákroků (90,9 %) nijak neoslňuje. Jeho parťák Casey DeSmith má o něco lepší čísla a především na domácím ledě předvádí famózní výkony.

Trenér Trotz musí řešit opačný problém. K dispozici má dva velmi dobré strážce brankoviště. Vedle Varlamova roste nová hvězda Ilya Sorokin, který letos naskočil do 22 zápasů a za svá záda pustil v průměru pouhých 2,17 branky na klání. Kdyby jeho zkušenější ruský krajan neměl ještě úchvatnější čísla, byl by jasnou jedničkou týmu. Jak nakonec celá situace mezi třemi tyčemi dopadne? Papírově jdou na této pozici do série silnější Islanders.

PIT V jaké formě se předvede Malkin?

Evgeni Malkin znovu v letošním ročníku laboroval se zraněními. Když byl ale ruský veterán na ledě, soupeři se mohli třást. V závěru základní části stihl odehrát ještě čtyři utkání, v nichž potvrdil, že se s ním stále musí počítat jako s jednou z největších ligových hvězd, když v průměru sbíral bod na utkání (0+4). Jak se rodákovi z Magnitogorsku bude dařit proti defenzivně laděnému sokovi?

NYI Jak se Isles popasují se ztrátou svého kapitána?

Pittsburgh bude mít k dispozici svého kapitána Crosbyho, kterému se proti Islanders dlouhodobě daří. Druhý tábor ale to samé prohlásit nemůže. Kvůli dlouhodobého zranění bude do konce ročníku chybět Anders Lee. Jeho březnová ztráta byla na týmu znát. Zatímco s ním v sestavě vládl celek z Long Islandu celé divizi s bilancí 18-6-4, po jeho zapsání na listinu zraněných spadli svěřenci kouče Trotze do ligového průměru (bilance 15-11-3) a brali až poslední možné postupové místo. Jak se bez svého kapitána poperou s vyřazovacími boji?

SKRYTÉ ESO V RUKÁVU

PIT Bryan Rust

Bryan Rust
BRYAN RUST PIT
Pravé křídlo
Základní část 2020/21
GP: 56 | G: 22 | A: 20 | Body: 42
Střely: 154 | +/-: 9
Všimli jste si vůbec ve stínu Sidney Crosbyho a Jakea Guentzela i pravého křídla Bryana Rusta? Pokud ne, udělali jste chybu. Tento devětadvacetiletý útočník si totiž během posledních dvou sezon (111 zápasů) připsal 98 bodů (49+49). Pokud ho Islanders podcení, mohli by později litovat.

NYI Anthony Beauvillier

Anthony Beauvillier
ANTHONY BEAUVILLIER NYI
Levé křídlo
Základní část 2020/21
GP: 47 | G: 15 | A: 13 | Body: 28
Střely: 109 | +/-: 15
Mladý útočník má za sebou velmi povedenou základní část a nenápadně se z něj stává jeden z tahounů týmu. Především zlepšil své hodnocení v tabulce pravdy, kdy se z loňských -11 dostal na velmi slušných +15 bodů. Závěr pravidelného kolotoče soutěže ho navíc zastihl ve skvělé formě, když aktuálně tahá šestizápasovou bodovou šňůru. Dokáže si přenést formu i do prvního kola?


VÝROKY OD LEDU

„Vždycky je super, když se někdo vrací do sestavy. Musím zaklepat a doufám, že všichni zůstanou zdraví. Když nemáme nikoho na marodce, máme pěkně našlapanou sestavu.“ – Kasperi Kapanen komentující řadu zranění, se kterými se Pittsburgh letos zatím potýkal. Nyní jsou všichni tahouni zdraví. Vydrží ale všichni mimo marodku?

„Každý zápas v této divizi byl těžký. Když se podíváte na celou sezonu Penguins, hráli naprosto skvěle, hlavně v jejím závěru. Pálili snad ze všech pozic. Myslím, že to pro nás bude naprosto úžasná výzva. Už se nemůžu dočkat.“Obránce Nick Leddy o soupeři svého týmu pro první kolo bojů o Stanley Cup.

ROZPIS ZAPASŮ

TIPY REDAKCE
JMÉNO REDAKTORAPITVSNYI
Tomáš David4:2
Tomáš Zahorák4:2
Denis Masaryk4:3
Jakub Potměšil4:3
Michal Holler4:3