Preview série 2020/21: Carolina Hurricanes - Nashville Predators

14. 05. 2021, 15:00 » Preview - Autor: Jakub Potměšil

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Na straně jedné máme vítěze Centrální divize, na té druhé je celek z města country hudby, který se po zběsilé jízdě od půlky března držel na posledním postupovém místě. Domácí se mohou pyšnit kvalitním zastoupením v brankovišti, hosté zase nevyzpytatelnou a tvrdou hrou. Na papíře je jasným favoritem Carolina. Dokáží hráči Predators překvapit, nebo bude první kolo jejich letošním stropem?

TVÁŘÍ V TVÁŘ

CARSTATISTIKANSH
3,13Průměr vstřelených branek2,70
2,39Průměr inkasovaných branek2,75
25,61%Přesilové hry17,61%
85,23%Oslabení75,44%
53,87%Vhazování51,70%
6Vzájemná bilance2


NEJVĚTŠÍ POSILA UZÁVĚRKY PŘESTUPŮ

CAR Jani Hakanpaa

V zámoří debutoval tento finský obránce v ročníku 2019/20. Větší zápasovou vytíženost dostal až letos u Ducks, kteří ale playoff dávno ztratili a tak před uzávěrkou zamířil do Hurricanes, kde svým důrazem může pomoct do dalšího kola.

NSH Erik Gudbranson

Tvrdý, bojovný a na nikom nenechá nit suchou, tak přesně vypadá hra Erika Gudbransona, rodáka z Kanady. Do obrany Predators přesně zapadá, zvlášť, když je na řadě play off, kde se hra velmi přiostřuje.

PĚT VĚCÍ, KTERÉ SE VYPLATÍ SLEDOVAT

CAR Mrázek, Reimer nebo Nedeljkovic?

Alex Nedeljkovic
ALEX NEDELJKOVIC CAR
Brankář
Základní část 2020/21
Statistiky: 15-5-3
GAA: 1.90 | SV: 93.21%
Tady tým trenéra Brind’Amoura bota tlačit rozhodně nebude. Na výběr má ze tří kvalitních brankářů, kteří si zápasy v základní části rozdělili defacto stejným počtem. Méně zápasů díky zranění odchytal rodák z Ostravy Petr Mrázek. Nejlepšími čísly se může pyšnit Alex Nedeljkovic, který ze 23 zápasů vyhrál 15 a jeho úspěšnost se pohybuje přes 93 % s průměrem 1,90. Nejhoršími čísly naopak disponuje nejzkušenější z již zmíněné trojice James Reimer, který se loňské play off o místo dělil s Petrem Mrázkem.

Osobní tip: Dle čísel by volbou číslo jedna byl Nedeljkovic, nicméně jeho zkušenosti ve vyřazovací části jsou minimální, proto bych volil Petra Mrázka.

CARNSH Jak moc velkou roli budou hrát vhazování?

Oba celky patří mezi nejlepší sedmičku základní části v průměru vyhraných vhazování. Hráči Hurricanes jsou dokonce třetím nejlepším celkem v této statistice. Na pozici centra má Carolina široký výběr, jelikož zde může naskočit finská úderná dvojice Aho – Teravainen, zkušený Jordan Staal nebo rodák z Moravy Martin Nečas. Na straně druhé můžeme určitě počítat s Mattem Duchenem, Johansenem či mladým Treninem. Vhazovaní budou hrát velkou roli a v tomhle souboji dvakrát tolik .

CAR Bude lajna ve složení Svechnikov-Aho-Teravainen tou rozdílovou?

První zmiňovaný dosáhl v letošní sezoně na 42 bodů, centr Aho na 57 a poslední v lajně Teravainen kvůli otřesu mozku na pouhých 15 bodů. Letka číslo 1 byla v celé sezoně k nezastavení, a právě tito hráči, tedy především Svechnikov s Ahem obstarali vysoký počet branek a celkově bodů. V základní části na pravém křídle zaskakoval i Martin Nečas, který jinak hraje na pozici centra ve druhé lajně nebo švédský rychlík Jesper Fast. Koncem dubna se do sestavy a první lajny Hurricanes vrátil finský rodák Teravainen a tak velmi obávaná letka Caroliny byla znovu pospolu. Před blížícím se startem vyřazovacích bojů to je pro fanoušky Canes skvělá zpráva..

NSH Posune Juuse Saros Predators na vyšší level?

Poslední zápas základní části, a dle všeho i kariéry, odchytal držitel Veziny ze sezony 2017/18 Pekka Rinne. Na závěr si připsal své druhé čisté konto v letošním ročníku. Místo jedničky pro playoff a proti Carolině bude ale zastávat o 12 let mladší kolega z Finska. Juuse Saros odchytal letos celkem 36 utkání a připsal si 21 výher. Jeho brankářské statistiky dosahovaly necelých 93 % úspěšnosti a 2. 28 průměru branek na zápas. V minulém playoff odchytal pouhé čtyři zápasy a jak Saros, tak i celý Nashville doufá, že letos tomu bude o něco více.

CARNSH Hamilton vs. Josi

Obě jména patří ve svých defenzivách k tomu nejlepšímu, co můžeme vidět. Hamilton se svými 42 body se dostal do nejlepší desítky bodování mezi obránci. Roman Josi zase jako správný kapitán řídí z obrany celé mužstvo včetně přesilovek. Jeho bodový účet se v letošním ročníku zastavil na 33 bodech. Který obránce bude více v sérii vidět a kdo z nich se podívá do dalšího kola?

SKRYTÉ ESO V RUKÁVU

CAR Martin Nečas

Martin Necas
MARTIN NECAS CAR
Centr
Základní část 2020/21
GP: 53 | G: 14 | A: 27 | Body: 41
Střely: 114 | +/-: 25
Bývalý hráč Komety zažívá nejlepší sezonu v zámoří. Je tomu tak dle bodů, asistencí i celkové předvedené hry. Jeho pozice je primárně na centru, nicméně dokáže i zaskočit na křídle, jak jsme mohli vidět při absenci Teravainena. Predators si na Nečase budou muset dát pozor, protože na straně Caroliny nemusí rozhodnout jen první lajna.

NSH Yakov Trenin

Yakov Trenin
YAKOV TRENIN NSH
Centr
Základní část 2020/21
GP: 45 | G: 5 | A: 6 | Body: 11
Střely: 62 | +/-: 4
Jeho jméno nenajdete vysoko v bodování ani v prvních dvou lajnách, přesto tento rodák z ruského Čeljabinsku může být tou největší skrytou hrozbou na straně Predators. Během velkých zranění Nashvillu se dokázal skvěle etablovat do sestavy, svoje místo si našel ve čtvrté lajně a při každém střídání pěkně soupeři okoření hru. Má i velmi šikovné ruce.


VÝROKY OD LEDU

„Víme, co dělají a nemyslím si, že existuje spousta tajemství.“ – prohlásil ohledně série s Nashvillem trenér domácích Brind’Amour.

„Je to jeden z nejlepších hráčů, co kdy nosili dres Predators.“ – pronesl na adresu Rinneho trenér John Hynes. Dostane legenda ještě jednu šanci?

ROZPIS ZAPASŮ

TIPY REDAKCE
JMÉNO REDAKTORAFLAVSTBL
Tomáš David4:1
Tomáš Zahorák4:1
Denis Masaryk4:1
Jakub Potměšil4:2
Michal Holler4:1