Kruh se uzavřel. Jak může Zdeno Chára pomoci Islanders?

19. 09. 2021, 18:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Jejich dres naposledy oblékal v roce 2001. Nyní se Zdeno Chára po 20 letech k Islanders vrací, aby v jejich barvách pravděpodobně ukončil kariéru. Jako legenda světového hokeje. Jak může být čtyřiačtyřicetiletý zadák svému staronovému zaměstnavateli prospěšný?

Pokud se podíváme na poslední ročník, který Big Z odbruslil v barvách Washington Capitals, jeho největší využití bylo před vlastní bránou. Chára už nějaký pátek neplatí za všestranného obránce a s přibývajícím věkem se stále více přibližuje definici defenzivního beka, o čemž svědčí i jeho 10 bodů za 55 utkání v minulé sezoně.

Obrannou činnost má však stále v malíku a Caps pomohl především v oslabení. V nich strávil na ledě více než polovinu času a jejich úspěšnost zvedl v porovnání s předchozí sezonou o 1,4 % na celkových 84 %. Z tohoto pohledu se do sestavy Isles náramně hodí. Celek z Long Islandu je především defenzivně laděný tým s výborným oslabením. Po příchodu Cháry budou Ostrované aspirovat na celek s nejlepší hrou v početní nevýhodě v rámci celé ligy.

A ještě jeden postřeh k oslabení. Islanders se v posledních dvou letech vždy dostali do finále konference a v obou případech se museli sklonit přes pozdějším mistrem z Tampy Bay. V posledním play off přitom úspěšnost jejich oslabení ve 3. kole povážlivě klesla (70,6 %). Právě tento problém by mohl Chára pomoci zvrátit a být pomyslným jazýčkem na vahách.

K tomu připočítejte tvrdou hru a blokování střel a máte jasný výsledek: S Chárou v sestavě bude ješté těźší vstřelit Islanders branku.