Tortorella: "McDavid musí změnit svoji hru, aby vyhrál playoffs"

13. 11. 2021, 14:00 » Informace z klubů - Autor: Pavel Nadrchal

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
McDavid má za sebou další bezvadný start do sezóny. Vede Edmonton Oilers a upevňuje si svůj status nejlepšího hokejisty na světě. Ale zatímco McDavid je hlavním důvodem, proč jsou Oilers považováni za uchazeče na zisk Stanley Cupu, v lize se najde ještě stále hodně lidí, kteří mají pochybnosti, zda jeho hra může být úspěšná i v play-off.

Do veřejného éteru pustil svůj názor i bývalý hlavní trenér NHL, John Tortorella. Vyjádřil se, co by měl udělat proto, aby vyhrál Stanley Cup.

"Myslím si, že musí trochu změnit svoji hru. V play-off nesmíte být zaměřen pouze na to, jak rozvlnit síť soupeře a překonávat obrany, ale musíte hrát i na druhé straně hřišti," řekl Tortorella.

Třiašedesátiletý bývalý trenér by o vítězství v NHL mohl něco vědět. Za 20 let trénoval 1383 zápasů a byl s Tampou Bay v roce 2004 u zisku Stanley Cupu.

Další lidé okolo NHL však s Tortorellou nesouhlasí.

JMÉNOTÝMPOSTGPGAPTS+/-
Leon DraisaitlEDMCentr13141428+11
Connor McDavidEDMCentr1391625+2
Alex OvechkinWSHLevé křídlo14121224+12
Troy TerryANACentr1411819+3
Kyle ConnorWPGLevé křídlo1310818+6
Evgeny KuznetsovWSHCentr1451318+7
Ryan Nugent-HopkinsEDMCentr1301717+6


V 21 zápasech play off má McDavid působivých 22 bodů, ale nikdy se nedostal přes druhé kolo. Po neuspokojivém prvním kole v minulém roce by rád všem fanouškům v letošní sezóně ukázal, že dokáže Edmonton vést lépe.

24-letý útočník je v lize v počtu bodů v současnosti s 25 body na druhém místě za svým spoluhráčem Leonem Draisaitlem (28). V počtu asistencí je rovněž na druhém místě s 16 asistencemi, ale tentokrát za jiným spoluhráčem, Ryan Nugent-Hopkinsem (17). (Mimochodem, Nugent-Hopkins nasbíral ve 13 zápasech 17 bodů a všechny asistence.) Zároveň McDavid aspiruje na nejlepší gól sezóny poté, co přešel přes čtyři protihráče.



Tortorella také přirovnal dráhu McDavidovy kariéry k Alexovi Ovechkinovi, jednomu z největších hráčů této generace, který se kdysi snažil uspět i v play off. (Doporučujeme přečíst si článek Alex Ovechkin se snaží být The Great 8(94).)

"Nemyslel jsem si, že někdy ve Washingtonu vyhrají, ale [Ovečkin] trochu změnil hru a nakonec vyhráli pohár," řekl Tortorella.

Ovečkin dovedl Capitals k vítězství ve Stanley Cupu v roce 2018, po 13 letech plných "vyhazovů" hlavně ve druhém kole play-off. Mnozí, stejně jako Tortorella, připisují získání Stanley Cupu zejména proto, že se Ovi dokázal přeměnit ve více oboustranného hráče, tedy jak do útoku, tak i do obrany.

Vždyť se podívejte na aktuální tabulku kanadského bodování. I když je na druhém místě, v počtu +/- bodů má nejhorší skóre z nejlepších sedmi.