Iginla poděkoval dalším "černým" hokejovým ikonám + VIDEO

17. 11. 2021, 08:30 » Novinky - Autor: Pavel Nadrchal

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Sen Jaromeho Iginly byl inspirován těmi, kteří přišli před ním. A on to chtěl právě zdůrazit a zdůraznil ve svém projevu. Iginla stál na jevišti poté, co mu Mark Messier předal plaketu Síně slávy, a poděkoval "černým" hokejovým idolům, jako jsou Grant Fuhr a Willie O’Ree, za to, že mu umožnili splnit jeho sen tím, že prolomili rasové bariéry ve sportu.

"Pravděpodobně jsem nebyl vaše typické hokejové dítě," řekl Iginla v pondělní při své děkovné řeči. "Můj táta emigroval do Kanady z Nigérie. Moje máma pocházela z Oregonu. Ale jakmile jsem v sedmi letech začal s hokejem v St. Albert Minor Hockey, chytlo mě to a chtěl jsem být hokejistou a snil o tom, že budu v NHL."

"Dnes večer je pro mě důležité poděkovat členu Síně slávy Grantu Fuhrovi. Grant byl jedním z mých idolů vyrůstajících v St. Albert, kousek za Edmontonem, a byl jsem nadšený, že jsem s ním mohl hrát v Calgary na konci jeho kariéry. Chci také poděkovat Grantovi a úžasnému Williemu O’Reemu a lidem jako Claude Vilgrain a Tony McKegney a Herb Carnegie za prolomení rasových bariér v hokeji."

Jarome Iginla shares his journey from his early childhood to this very moment at the Hockey Hall of Fame induction ceremony.

Congrats, Iggy! #HHOF2020 pic.twitter.com/kndIv4mzem

— NHL (@NHL) November 16, 2021

Iginla je čtvrtým černošským hráčem, který byl uveden do Síně slávy, po Fuhrovi, kanadské hráčce ženského národního týmu Angele Jamesové a průkopnické O’Ree – první černošské hráčce v NHL a ambasadorce rozmanitosti NHL.

Iginla je prvním černošským hráčem v historii NHL, který dosáhl velkých milníků vstřelených gólů 400, 500 a 600 a je také prvním, kdo překonal hranici 1000 bodů.

Jako první vyhrál Art Ross Trophy jpro nejlepšího střelce NHL a Lester B. Pearson (nyní Ted Lindsay Award) jako "nejvýraznější hráč" v NHL, při hlasování kolegů a členů hráčské asociace NHL.

Iginla se stal prvním černošským sportovcem, který vyhrál zlato na zimních olympijských hrách, když pomohl mužskému hokejovému týmu Kanady ukončit 50letý "půst", na olympijských hrách v Salt Lake City v roce 2002.

Celkově Iginla skončil s 1300 body, včetně 615 gólů, v 1554 zápasech během 20 sezón v NHL, kde hrál za Calgary Flames, Pittsburgh Penguins, Boston Bruins, Colorado Avalanche a Los Angeles Kings.

Jeho kariéra v Síni slávy je poznamenána mnoha nezapomenutelnými okamžiky, včetně dvou zlatých olympijských medailí a postupu do finále Stanley Cupu v roce 2004.

"Jako mladý černý hokejista pro mě bylo důležité vidět další černé hráče v NHL," řekl Iginla. "Když jsem začal hrát hokej, bylo mi sedm let, přišlo ke mně dítě a řeklo: 'Proč hraješ hokej?' Během let jsem slyšel: 'Jaké jsou vaše šance hrát v NHL? … není tam mnoho černých hráčů.' Slyšel jsem i jiné dotazy."

"Naštěstí jich bylo jen pár a vím, že je to díky lidem jako Grant a Willie, kteří ukázali, že hrát NHL je možné."