Preview série 2021/22: Calgary Flames - Edmonton Oilers

18. 05. 2022, 14:00 » Preview - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Mohli si snad fanoušci přát pro vrchol Tichomořské divize lepší souboj? Poprvé od roku 1991 se v play off dočkáme Bitvy o Albertu, která slibuje třaskavý a napínavý boj. Čtyři z předchozích pěti střetnutí ve vyřazovacích bojích ovládli hokejisté Oilers, letos jdou ale do boje jako mírný favorit Flames, kteří mají výhodu domácího prostředí. Kdo se bude radovat z postupu do finále konference?

TVÁŘÍ V TVÁŘ

CGYSTATISTIKAEDM
3,55Průměr vstřelených branek3,48
2,51Průměr inkasovaných branek3,06
22,88%Přesilové hry25,96%
83,20%Oslabení79,37%
51,09%Vhazování51,27%


PĚT VĚCÍ, KTERÉ SE VYPLATÍ SLEDOVAT

CGYEDM Góly, góly a znovu góly?

Oba týmy jsou laděné především útočně, což dokazuje i pohled na tabulku bodování základní části, kde první skončil Connor McDavid (Oilers) se 123 body a hned za ním Johnny Gaudreau (Flames) se 115 zářezy (na čtvrtém poté Leon Draisaitl). V této sérii tedy můžeme očekávat brankové žně, vždyť poslední vzájemný souboj těchto dvou nesmiřitelných rivalů skončil 9:5!

CGYEDM Brankáři jako jazýčky na vahách?

Přestože byste je asi nezařadili mezi nejlepší brankáře ligy, mají Jacob Marksrom (Flames) i Mike Smith (Oilers) skvělá čísla. První jmenovaný dokázal v prvním kole zastavit 94,3 % všech střel, druhý 93,8 %. Starší Smith má kvůli své odvaze v práci s holí občas tendenci dělat zbytečné chyby, kterých se rozhodně musí vyvarovat. Pokud budou útoky vyrovnané, rozhodující bude rozdíl v brankovišti při extra zákrocích.

CGYEDM Zvládání vypjatých okamžiků

Oba celky v prvním kole ukázaly, že dokáží zabrat ve vypjatých okamžicích. Flames hráli sedmé utkání proti Stars a přestože je soupeř dotlačil do prodloužení, Calgary dokázalo dominovat a za celý zápas vyslat na bránu soupeře 67 střel. To Oilers se museli ohánět a vyhrát oba poslední zápasy. V tom rozhodujícím nedali Kings dýchat a na ledě dominovali. Komu se rozhodující bitvy vydaří lépe?

CGYEDM Speciální týmy jako ozdoba hry

S McDavidem a Draisaitlem v sestavě jsou přesilové hry Edmontonu naprosto špičkové. Proti Kings dokázali svěřenci kouče Woodcrofta využít neuvěřitelných 36,8 % všech nabídnutých početních výhod. Nyní ale jejich letka projde velkým testem. Flames si totiž zakládají na elitním oslabení a proti Stars ubránili 91,7 % početních nevýhod. Jaká speciální formace bude dominovat?

EDM Klíčové je vedení

Oilers proti Kings nedokázali otočit jediné utkání, ve kterém prohrávali po první a druhé třetině. Je tedy pro ně nesmírně důležité, aby po prvním dějství svítil na výsledkové tabuli alespoň vyrovnaný stav. V opačném případu se musí oranžovo-modří rychle naučit otáčet nepříznivý vývoj skóre.

SKRYTÉ ESO V RUKÁVU

CGY Nikita Zadorov

Drsňák, který dokáže všechny srovnat se zemí. Někdy hraje možná až příliš tvrdě a proti Dallasu nasbíral 20 trestných minut. Pokud se ale dokáže udržet v rámci pravidel, musí si něj dát soupeři vždy pozor.

EDM Cody Ceci

V prvním kole jeho hvězda vyletěla vzhůru a mnozí tvrdí, že hraje nejlépe ve své dosavadní kariéře. Cody Ceci dokázal během sedmi utkání proti Kings nasbíral šest bodů (1+5) a v tabulce pravdy zaznamenal osm kladných bodů. Zároveň se mu daří blokovat střely a rozdávat hity. Jednoduše nenápadný hráč, jehož hra v play off dosáhne nových pater.

ROZPIS ZAPASŮ

TIPY REDAKCE
JMÉNO REDAKTORACGYVSEDM
Tomáš David4:3
Michal Holler2:4
Tomáš Zahorák3:4