Dramatické první finálové utkání v prodloužení urvalo Colorado

16. 06. 2022, 05:15 » Review - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
První střetnutí mezi Tampou a Coloradem přineslo očekávanou vyrovnanou bitvu, kterou musel rozhodnout až nastavený čas. V něm na konečných 4:3 pro domácí Avalanche skóroval Andre Burakovsky. Jak se těžce vybojované vítězství zrodilo? Prozradí následující řádky.

COL COLORADO - TBL TAMPA BAY 4:3p (3:1, 0:2, 0:0, 1:0)

Začátek první třetiny naznačil celé její směřování, když Darren Helm svou tvrdou hrou zařídil pro domácí první zajímavější šance. Hostům ale byla nabídnuta příležitost dostat se do vedení díky přesilovce. Přestože se v ní Tampě podařilo vymyslet zajímavé kombinace, gól nepadl a na řadě byli domácí. Ti pouhých 30 sekund po skončení trestu otevřeli skóre, když střela Mikko Rantanena propadla Vasilevskiymu teploměrem a Gabriel Landeskog z následné dorážky trefu potvrdil. O necelé dvě minuty později inkasoval ruský gólman podruhé, když na rozehrávající Bolts vytvořil tlak Cale Makar, k puku se dostal Nathan MacKinnon a zápěstím zakončil Valeri Nichushkin. Hostům se následně podařilo snížit díky chybě Erica Johnsona a důrazu střelce Nicka Paula, dvougólové vedení si ale Avs vzali zpět po využití dvojnásobné přesilovky.

Druhé dějství přineslo změnu v podobě tvrdší hry z obou stran. Začalo přibývat tvrdých hitů i šarvátek. Zároveň se hosté herně zvedli a Avalanche vůbec nepouštěli k velkým šancím. Hned v prvním střídání se do velké šance dostal Ondřej Palát, svou snahu ale proměnil až o 11 minut později, když byl ve správný čas na správném místě a poslal kotouč za záda Darcyho Kuempera po skvělé přihrávce Nikity Kucherova. Tampa nabuzená kontaktní brankou okamžitě vyrazila do útoku a formace Hagel-Cirelli-Killorn o necelou minutu později stav utkání vyrovnala, když se čistým průstřelem trefil Mikhail Sergachev. Domácí celek se dostal do větší šance až v závěru třetiny, veškerou snahu ale vychytal Vasilevskiy.

Podobně jako Tampa ve druhé třetině v té třetí převažovalo Colorado, které se dostávalo do velkých šancí a svého soupeře v podstatě do žádných velkých příležitostí nepustilo. I přes skvělou hru ale Avs nedokázali překonat obětavou hru Bolts a rychlého Vasilevskiyho, ani využít přesilovou hru nabídnutou v závěru periody. Úspěch Coloradu přineslo až prodloužení, které pro svěřence kouče Bednara rozhodl po přihrávce Nichushkina střelou z vrcholu kruhu Andre Burakovsky.

Hvězda utkání dle NHLportal.cz: Valeri Nichushkin (1+1)

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.