Preview: 32. Montreal Canadiens

30. 08. 2022, 17:00 » Preview - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Nové vedení Montreal Canadiens se snaží napravit rozsáhlé škody, kterým tradiční hokejová bašta čelila v minulé sezoně a fanoušci se musejí obrnit trpělivostí.

Zdá se, že v organizaci Canadiens v posledním roce nefungovalo vůbec nic a sen jejích příznivců nabažených finálovou účastí v roce 2021 se rozplynul rychleji než pára nad hrncem. Největší událostí tak byl vstupní draft, kde díky štěstí v loterii vybrali Habs z prvního místa slovenského útočníka Juraje Slafkovského. Vykročili tímto dnem červeno–modří tím správným směrem k obnově bývalé slávy a věhlasu?

Statistiky poslední sezony


#TEAMGPWLOTLPTSGF:GASOHOMEAWAY
32.MTL Montreal Canadiens8222491155221:3193-211-26-411-23-7

GP- Počet odehraných zápasů, W- Výhry, L- Prohry, OTL- Prohry v prodloužení, PTS- Body, GF :GA- Poměr vstřelených gólů k inkasovaným gólům, SO- Bilance při nájezdech, HOME- Bilance doma, AWAY- Bilance venku

UPLYNULÁ SEZONA

V ročníku 2021-22 se z pohledu Habs nevydařilo vůbec nic. Nejdříve Carolina přetáhla trojku draftu 2018 Jesperi Kotkaniemiho, v létě odešli i první centr Phillip Danault a veterán Corey Perry. Do hry navíc kvůli zranění vůbec nezasáhl kapitán Shea Weber a psychické problémy pustily jedničku mezi třemi tyčemi Carey Price do pouhých pěti klání, v nichž navíc chytal příšerně. Sečteno podtrženo, finalistovi sezony 2020-21 se sestava rozpadla jako domeček z karet a výsledkem byla třetí nejhorší sezona v dějinách nejstaršího hokejového klubu světa.

S 55 body a úspěšností pouhých 33,5 % předvedli Canadiens nejslabší výkon od roku 1940. Největším problémem byla jednoznačně obrana. S 319 obdrženými góly jsou Habs v tomto směru nejhorším týmem tohoto tisíciletí. Do tohoto roku se tímto titulem pyšnila Atlanta Thrashers (313). Achillovou patou bylo jasně brankoviště. V něm se vystřídalo šest maskovaných mužů a nejlépe z nich chytal Jake Allen, který dokázal týmu pomoci k devíti vítězstvím.

Bohužel pro celek z Quebecu ani útok nevyvážil tristní defenzivu a za 218 vstřelených branek se v této statistice umístil šestý od konce. Nejproduktivnějším hráčem se stal Nick Suzuki (21+40), střelecky ho překonal pouze Cole Caufield (23+20).

PŘÍCHODY A ODCHODY

HLAVNÍ PŘÍCHODYHLAVNÍ ODCHODY
Kirby DachJeff Petry
Mike MathesonAlexander Romanov
Evgeny DadonovRyan Peohling
Juraj Slafkovský (draft)Mathieu Perreault
Filip Mešár (draft)Kale Clague
Laurent Dauphin


Nejzajímavějším obdobím bylo pro Habs léto. Hlavní událostí se stal draft, kde měl klub možnost celkové první volby. Původně se měl stát jedničkou Shane Wright, jeho přístup k předdraftovým pohovorům ale vedení Habs odradil natolik, že nakonec ukázali na slovenský zázrak Juraje Slafkovského, hrdinu letošních olympijských her. Když Montreal přišel na řadu v prvním kole podruhé, neváhal vzít velkého kamaráda Slafkovského, spoluhráče z národního týmu Filipa Mešára.

Ani na trhu volných hráčů červeno–modří nespali a z Chicaga získali silového centra Kirbyho Dacha, okolo kterého by mělo začít vznikat jádro nového mužstva. Své štěstí bude v útoku zkoušet i hokejový cestovatel Evgeny Dadonov, pro něhož je Montreal od sezony 2019-20 již čtvrtou destinací. Do obrany poté ještě z Pittsburghu přišel Mike Matheson, který však pravděpodobně hořící defenzivu sám nezachrání.

Příznivci týmu se naopak musejí rozloučit s dlouhodobou stálicí Jeffem Petrym, jenž zamířil v rámci trejdu za Mathesona do Pittsburghu. Dalším odchodem v obraně Habs je Alexander Romanov, který se tak trochu stal obětí k rámci získávání Kirbyho Dacha. Nově bude oblékat barvy Islanders. Poté sestavu opustilo několik hráčů z checking line, aby uvolnili místo mladým nadějím.

SEZONA 2022-23

Nelze očekávat, že by v ročníku 2022-23 měli Canadiens hrát prim. Naopak. V našlapané Atlantické divizi jsou jasným outsiderem a fanoušci by se měli připravit spíše na trpělivé a postupné zabudovávání mladíků do sestavy a získávání zkušeností. Největší slabinou stále zůstává brankoviště. Dokáže se veterán Carey Price ještě vrátit do své někdejší formy?

PŘEDPOKLADANÁ SESTAVA

ÚTOK

Cole Caufield – Nick Suzuki – Mike Hoffman

Jonathan Drouin – Christian Dvorak – Josh Anderson

Juraj Slafkovský – Kirby Dach – Brendan Gallagher

Evgeny Dadonov/Paul Byron – Jake Evans – Joel Armia

OBRANA

Mike Matheson – David Savard

Joel Armia – Justin Barron

Jordan Harris – Chris Wideman

PRVNÍ PŘESILOVKOVÉ KOMANDO

Brendan Gallagher – Nick Suzuki – Mike Hoffman – Cole Caufield – Chris Wideman

BRANKÁŘI

Carey Price – Jake Allen

ZASLOUŽÍ SI POZORNOST

Pro slovenské a české fanoušky budou Canadiens týmem ke sledování. Juraj Slafkovský má totiž velkou šanci dostat se z přípravného kempu do prvního týmu a zahájit svou pouť mezi mantinely NHL. V minulé sezoně hrál z TPS ve finské lize, kde nedostával příliš prostoru. Nejvíce se blýsknul až v sestavě národního týmu Slovenska, kde svou zemi dotáhl k bronzovým medailím na olympiádě a byl jednou z nejvýraznějších postav mistrovství světa.

TIP NA UMÍSTĚNÍ

Na lépe než poslední místo v divizi Canadiens nevidíme. Na druhou stranu by se již neměly opakovat tak slabé výkony jako letos. Celkové 30. místo v rámci celé ligy je reálnou metou. Odpoutá ode dna je pro Habs základ.