Preview: 4. Edmonton Oilers

27. 09. 2022, 17:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Poté, co Edmonton pod vedením Connora McDavida v sezoně 2021–22 postoupil do finále konference bojů o Stanley Cup, nyní slavný pohár hodlá získat.

Ani po příchodu generačního talentu Connora McDavida nezažili Oilers velký a mocný vzestup jako tomu bylo například v případě Pittsburghu po příchodu Sidney Crosbyho. Tým se dlouho trápil a když náhodou postoupil do play off, rychle z něj zase vypadl. Frustrace v nejseverněji položeném sídle NHL rostla až do minulé sezony, kdy se konečně podařilo slabé výkony v play off zlomit a Olejáři se dostali až do nejlepší čtveřice ligy. S letním vylepšením nejslabšího postu tak nyní přichází otázka: Je Edmonton připravený získat poprvé od roku 1990 svatý hokejový grál?

Statistiky poslední sezony


#TEAMGPWLOTLPTSGF:GASOHOMEAWAY
4.EDM Edmonton Oilers8249276104290:2525-128-12-121-15-5

GP- Počet odehraných zápasů, W- Výhry, L- Prohry, OTL- Prohry v prodloužení, PTS- Body, GF :GA- Poměr vstřelených gólů k inkasovaným gólům, SO- Bilance při nájezdech, HOME- Bilance doma, AWAY- Bilance venku

UPLYNULÁ SEZONA

Základní část byla jako na houpačce. Devět z prvních deseti zápasů sezony výhry, poté tým zabředl do velké krize a frustrace byl znát na každém kroku. Špatné výsledky tak přinesly změnu na trenérském postu, když byl v únoru propuštěn Dave Tippett a nahradil ho mladší Jay Woodcroft, pod kterým se týmu opět začalo dařit a nakonec se bezpečně kvalifikoval do vyřazovacích bojů, kde dokázal vyřadit Los Angeles a odvěkého rivala z Calgary.

Přesilová hra opět fungovala skvěle a Oilers využili 26 % nabídnutých početních výhod. Z osobního pohledu zaznamenali dle očekávání nejvíce bodů Connor McDavid (44+79) a Leon Draisaitl (55+55), kteří zároveň táhli již zmiňovanou přesilovku. Skvěle se uvedl i Zach Hyman (27+27) a velkou vzpruhou byl pro tým i příchod Evandera Kanea (22+17 ve 43 utkáních). O post jedničky se střídali Mike Smith a Mikko Koskinen. První jmenovaný nakonec dostal přednost před svým finským kolegou a v play off rozhodně nezklamal (91,25 %), ale na sílu Colorada byl již krátký.

PŘÍCHODY A ODCHODY

HLAVNÍ PŘÍCHODYHLAVNÍ ODCHODY
Jack CampbellDuncan Keith
Mattias JanmarkZack Kassian
Ryan MurrayMike Smith
Mikko Koskinen


Podle očekávání vyřešil generální manažer Ken Holland především situaci v brankovišti. Koskinen odešel za štěstím do Evropy a Mike Smith pravděpodobně ukončí kariéru (rozhodnutí ještě nepadlo). Novou jedničkou se ale jistě stane Jack Campbell, jenž přišel po úspěšném angažmá v Torontu, kde se vypracoval na pozici jasného lídra brankového prostoru. Dvojku by mu měl dělat mladík Stuart Skinner, který sbíral zkušenosti v AHL a v posledním ročníku naskočil i do 13 zápasů za áčko.

V poli se poté jednalo spíše o kosmetické úpravy. Do checking line přišel bojovník ledu Mattias Janmark, obranné řady by poté měl rozšířit čerstvý vítěz Stanley Cupu s Coloradem Ryan Murray. Kariéru naopak ukončil bek Duncan Keith a s týmem se rozloučil i Zack Kassian.

SEZONA 2022-23

Vyhlídky na novou sezonu jsou pozitivní. McDavid i Draisaitl jsou v ideálním hokejovém věku a tým dokázal, že může vítězit i když dojde na lámání chleba. Pozitivní myšlení přilévá do Edmontonu i výměna brankářské dvojice. Pokud navíc začne konečně plný potenciál naplňovat i Jesse Puljujarvi, budou mít modro–oranžoví dva nebezpečné útoky schopné konkurovat i nejzdatnějším sokům.

PŘEDPOKLADANÁ SESTAVA

ÚTOK

Evander Kane – Connor McDavid – Kailer Yamamoto

Zach Hyman – Leon Draisaitl – Jesse Puljujarvi

Ryan-Nugent Hopkins – Ryan McLeod – Warren Foegele

Mattias Janmark – Devin Shore – Derek Ryan

OBRANA

Darnell Nurse – Cody Ceci

Brett Kulak – Evan Bouchard

Philip Broberg – Tyson Barrie

PRVNÍ PŘESILOVKOVÉ KOMANDO

Zach Hyman – Ryan-Nugent Hopkins – Connor McDavid – Leon Draisaitl – Tyson Barrie

BRANKÁŘI

Jack Campbell – Stuart Skinner

ZASLOUŽÍ SI POZORNOST

Jak se bude dařit Jacku Campbellovi v novém působišti? Za Maple Leafs se mu dařilo, navíc je z největšího kanadského města zvyklý na tlak, který by ho tak v Edmontonu neměl zaskočit. Úspěch a neúspěch bude do velké míry stát na jeho výkonech a on musí dokázat, že si velkou smlouvu zaslouží.

TIP NA UMÍSTĚNÍ

Oilers by neměli mít problém s postupem do play off. V něm by mohli díky slabší Pacifické divizi zazářit. Dokáží ale projít až do finále?