Preview: 2. Tampa Bay Lightning

29. 09. 2022, 17:00 » Preview - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Tampa byla poslední roky neohroženým vládcem celé NHL až do letošního finále, kdy jí z trůnu sesadilo Colorado. Lightning jdou ale nyní do nové sezony odhodlaní vzít si své žezlo zpět.

Tampa Bay patří v posledních letech mezi hlavní favority na zisk Stanley Cupu. V roce 2019 jasně ovládla základní část, ale ihned vypadla v play off proti Columbusu. Zato o rok déle si chuť napravila, když ve finále porazila Dallas. V další sezoně na svůj úspěch navázala po skalpu odhodlaného Montrealu. Modro–bílí si již dělali naděje na třetí triumf v řadě, ale proti bylo v poslední sérii Colorado. Dokáží nyní Bolts své renomé napravit a ukázat, že mohou být stále právoplatně považováni za nejsilnější celek planety?

Statistiky poslední sezony


#TEAMGPWLOTLPTSGF:GASOHOMEAWAY
2.TBL Tampa Bay Lightning8251238110287:2332-527-8-624-15-2

GP- Počet odehraných zápasů, W- Výhry, L- Prohry, OTL- Prohry v prodloužení, PTS- Body, GF :GA- Poměr vstřelených gólů k inkasovaným gólům, SO- Bilance při nájezdech, HOME- Bilance doma, AWAY- Bilance venku

UPLYNULÁ SEZONA

V minulé sezoně Tampa opět šlapala jako hodinky. Velký návrat do hvězdné formy zažil kapitán Steven Stamkos, který vůbec poprvé v kariéře překonal stobodovou hranici (42+64). I elitní zadák Victor Hedman si připsal své osobní maximum v počtu kanadských bodů (20+65) a to samé platilo i pro Alexandera Killorna (25+34). Část ročníku naopak vynechali Nikita Kucherov a Brayden Point. Brankovišti podle očekávání vládl Andrei Vasilevskiy, ten ale na své poměry zažil o něco slabší ročník. Tampa i přes různé trable se zraněními dokázala pohodlně postoupit do play off a hned na úvod jí čekalo veletěžké Toronto, se kterým nakonec dokázala vyhrát až sedmou rozhodující bitvu. Druhé kolo poté Bolts přihrálo rivala z Miami, jehož překvapivě smetli z cesty po pouhých čtyřech utkáních. Finále konference poté nabídlo souboj proti houževnatým Rangers, kteří padli až po šesti zápasech. Ve finále se ale ukázaly rozdílné cesty obou soupeřů a odpočatější Avalanche jasně dvojnásobného obhájce titulu přehráli.

PŘÍCHODY A ODCHODY

HLAVNÍ PŘÍCHODYHLAVNÍ ODCHODY
Ian ColeOndřej Palát
Vladislav NamestnikovRyan McDonagh
Haydn FleuryJan Rutta
Philippe Myers


Po úspěšných sezonách logicky nepřišla žádná velká změna a hlavními proměnami prošly především zadní řady. Po letech u Bolts skončili defenzivně ladění Ryan McDonagh (Nashville) a Jan Rutta (Pittsburgh) a nahradila je trojice Ian Cole, Haydn Fleury a Philippe Myers. První jmenovaný má jasnou úlohu – ještě o něco málo vylepšit oslabení týmu – a zbylí dva by se měli utkat o poslední místo v sestavě týmu, jelikož elitní čtyřlístek obránců je již dán.

V kádru došlo k ještě jedné rošádě v útoku. Po letech opouští tým oblíbenec Ondřej Palát, který šel hledat štěstí do New Jersey a jeho místo by měl převzít Vladislav Namestnikov. Ten se naopak po letech vrací do týmu, kde svou zámořskou kariéru začínal.

SEZONA 2022-23

V novém ročníku by Bolts měli opět patřit na špici celé konference a bez problémů se znovu kvalifikovat do vyřazovací části. Žádný z tahounů totiž tým neopustil (Ondřej Palát jistě promine) a do zadních řad získal generální manažer BriesBois nové osvěžení. Play off už ale může být jiná písnička. Pokud se Bolts opět podaří postoupit do finále, budou Lightning právem považování za největší novodobou dynastii.

PŘEDPOKLADANÁ SESTAVA

ÚTOK

Steven Stamkos – Brayden Point – Nikita Kucherov

Alex Killorn – Anthony Cirelli – Brandon Hagel

Vldislav Namestnikov – Nick Paul – Ross Colton

Patrick Maroon – Pierre-Edouard Bellemare – Corey Perry

OBRANA

Victor Hedman – Cal Foote

Mikhail Sergachev – Erik Černák

Ian Cole – Philippe Myers

PRVNÍ PŘESILOVKOVÉ KOMANDO

Corey Perry – Brayden Point – Nikita Kucherov – Steven Stamkos – Victor Hedman

BRANKÁŘI

Andrei Vasilevskiy – Brian Elliott

ZASLOUŽÍ SI POZORNOST

Slovenský zadák Erik Černák se během let vypracoval ve spolehlivého zadáka, který si upevnil místo v základní sestavě. Nyní ve svých 25 letech vstupuje do nejproduktivnějších let kariéry a může se z něj nadobro stát velká hvězda. V minulé sezoně bojoval se zraněními, v létě ale podepsal velký kontrakt na osm let za celkových 41,6 milionu dolarů a vedení Bolts mu tak ještě dalo najevo důvěru. Nyní je čas jí začít splácet.

TIP NA UMÍSTĚNÍ

Finále je pro Lightning reálnou metou. Konkurence by ale mohla být příliš velká.