Ovie překonal rekord, který vydržel půl století. Nyní se chystá na ten největší

08. 11. 2022, 22:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Už je to poměrně ohraná písnička. Alex Ovechkin i přes pokročilý hokejový věk stále nezpomaluje a i na začátku své 18. sezony za velkou louží střílí góly jakoby hrál s kulometem. Během prvních 14 klání dokázal vstřelit osm branek. Pokud si současné tempo udrží, bude znovu atakovat hranici 50 gólů a významně se přiblíží absolutního rekordu Waynea Gretzkyho v počtu vstřelených branek v kariéře. Ruská legenda ale již nyní jeden letitý rekord zlomila.

Od roku 1971 nedokázal v jednom dresu nikdo vstřelit více branek než sám Mr. Hockey – Gordie Howe. Tomu se podařilo za barvy Red Wings nasázet 786 gólů. Až nyní si vzal slovo Alexander The Gr8 a svým 787. zásahem za Washington Howea překonal. Den, kdy Ovie překoná samotného Gretzkyho v počtu vstřelených gólů, se ale do dějin ligy zapíše mnohem výraznějším písmem.

A sedmatřicetileté křídlo od tohoto milníku není vůbec daleko. Aktuálně je na kurzu ke vstřelení 47 branek. Jinými slovy by mu po sezoně v tabulce svítila cifra 827, pouhých 67 zásahů od Gretzkyho. Smlouva mu přitom vyprší až za další tři roky. Poté už by musel v průměru vstřelit 23 branek na ročník, aby Gretzkyho rekord definitivně padl. To v podání Ovieho nemusí být vůbec žádný problém.

Ať už absolutní rekord zlomí, či nikoli, jedno je jisté – NHL nikdy neměla lepšího střelce než samotného Alexandra Velikého.